Tuesday, February 14, 2012

Ohuempi nivelkuolain

Ostamani ohuempi nivelkuolain

Kävin tänään satula.comin Espoon liikkeessä palauttamassa yhden satulan ja lähdin neljän käytetyn satulan kera. Ella on isänsä luona ensi viikolla, joten minulla menee varmaan suurin osa vapaa-ajasta eri satuloiden kokeiluun.

Ostin myös kapeamman 12,50 cm nivelkuolaimen. Thorilla on ollut kolmipalakuolain ja hieman paksumpi nivelkuolain. Ajattelin nyt kokeilla miten Thor reagoisi hieman kapeampaan niveleen. Onko kenelläkään ajatuksia kuolaimiin liittyen tai osaamista sen suhteen. Olisin kiitollinen (ja etenkin Thor) kaikista kommenteista tämän asian tiimoilta.

5 comments:

 1. Oman kokemukseni mukaan hevosilla kannattaa hieman vaihdella kuolainta. Omassa käytössä on perusnivel ja oliivinivel, joita vaihtelen. Oliivinivelellä on selkeästi vakaammalla tuntumalla, pyrkien ehkä jopa aavistuksen "makaamaan" kuolaimeen. Kokeilin piruuttani paksuhkoa kolmipalakuolainta viime syksynä - ei tule meidän kuolaimeksi, hevonen oli selvästi hitaampi kuin nivelellä. En tiedä kuinka paljon perää voisi olla siinä, että kun nivel vaikuttaa kitalakeen ja kolmipala kieleen ja Juti on kehunut hevoseni "järjettömän vahvakieliseksi", niin olisiko tuo kolmipala sitten sitä kautta vähän "tehoton"? Mene ja tiedä, mutta se ei meille sopinut.

  Sen olen vuosien saatossa oppinut, että automaattisesti en hevoselle paksuinta mahdollista kuolainta tunge suuhun, sillä yllättävän paljon on hevosia, jotka eivät pidä "paljosta" raudasta suussa, suu on hiljaisempi kun on hieman ohuempi kuolain suussa sen sijaan että aina etsii sen kaupan pehmeimmän ja paksuimman vaihtoehdon.

  Hevoseni on suustaan erittäin hyvä ja tasainen, joten sinäänsä on vähän kyseenalaista sanoa, että se on toisella vakaampi kuin toisella kun se kuolaintuntuman hyväksyy on suussa mitä tahansa.)

  Eurodressagen sivuilla oli mielenkiintoinen artikkeli eri maailmanhuippujen ajatuksista turparemmeistä ja niiden vaikutuksesta, suosittelen lukemaan!

  http://www.eurodressage.com/equestrian/2012/02/11/noseband-special-part-iii-riders-and-trainers-their-choice-noseband

  ReplyDelete
 2. Olen sitä mieltä että kuolain ja sopivuus on hevos- sekä ehdottomasti ratsatajan käden tyyppikohtaista!

  Omat kokemukset ovat vähän saman tyyliset kun Laura jo tuossa mainitsi. Liian paksu kuolain (vaikka pitäisi olla se pehmeä) voi olla liian paljon rautaa hevosen suuhun.

  Olen huomannut etten itse tykkää kolmipalakuolaimista (eikä ne siis tod näk sovi minun käteen) ja olen ymmärtänyt että nyt on alettu puhumaan että ne on välillä liian "liikkuvat" eli ei niin selkeät varsinkin nuorille hevosille.

  ReplyDelete
 3. Kiitos kiitosi ihanat kommenteista. Tämä auttoi todella paljon.

  ReplyDelete
 4. Hei Kia, nyt "uusin silmin" tuota kuolain kuvaa katsoessani ostamasi kuolain on TODELLA eri mittainen toiselta puolelta! Oletko kokeillut kuolainta ja miten se hevosellesi toimii?

  ReplyDelete
 5. Hei! Kuva taitaa vain vääristää. Kuolain on kyllä saman mittainen molemmilta puolilta. Kokeilin eilen ensimmäistä kertaa ja taitaa tosiaan olla niin, että tuollainen ohkaisempi nivelkuolain tuntuu sopivan Thorille:)

  ReplyDelete