Tuesday, December 6, 2011

Puikkoluita, ontumisia ja luukalvoreaktioita

Maailman ihanin ystävä Tiina ja kummipoika

Kävin eilen tallilla ja Thor ontui enemmän kuin aikaisemmin. Kärsivällisyys ei ole vahvin lajini, joten sain jotenkin yöni nukuttua ennen kuin soitin klo 8.01 aamulla Hyvinkään hevossairaalaan. Päivystävä eläinlääkäri Elina Palhovuo vastasi heti puhelimeen (Hyvinkäällä on ympärivuorokautinen päivystyspalvelu) ja sovimme, että tulen heti kun olen saanut trailerin järjestettyä. Eli ei kuin soitto Lisin omistajalle Outille Lappiin ja auton nokka tallia kohti. Matkalla tallille Tiina soitteli ja kyseli miten Thor voi ja käänsi oman nokkansa agility treeneistä kotia kohti, haki rakkaan kummipoikani ja lähdimme yhdessä hakemaan Thoria.


Elina katsoi ensin Thoria käytävällä ja huomasi heti, että oikean jalan sisemmän puikkoluun (Splint Bone) kohdalla tuntui hieman epätasaisuutta. Thor ei eilen halunnut juosta ollenkaan oikealle ja Nuppu meinasi eilen, että Thor ontui oikeata jalkaa. Kun menimme maneesiin juoksuttamaan Thoria, ontuma paheni selvästi oikean jalan sisemmän puikkoluun paikallisen palpaation jälkeen. 

Todella upeata palvelua jälleen kerran Hyvinkäällä

Kuvasimme Thorin puikkoluun ja sen pinnalla oli luukalvoreaktio. Juttelimme pitkään Elinan ja Tiinan kanssa ja tulimme siihen tulokseen, että luukalvoreaktio ei ihan täsmännyt ontuman vakavuuteen, mutta luukalvon tulehdus pitää ensi tilassa hoitaa kuntoon. Thorilla on luultavasti ollut kaksi vammaa, mutta akuutin kivun ollessa nyt oikeassa jalassa ei vasenta jalkaa voitu tutkia kunnolla. Elina määräsi Thorille kahden viikon karsinalevon ja sen jälkeen tulisi jälleen käydä kontrollissa mikäli ontuma jatkuu. Saa kuitenkin toivoa, että molemmat vaivat menisivät ohi levolla, kylmäyksellä 2-3 kertaa päivässä ja oikealla lääkityksellä (se, miten pystyn pitämään 5-vuotiasta hevostani karsinalevossa jää nähtäväksi).

Thorin oikean jalan puikkoluu on saanut kolhun, joka on aiheuttanut luukalvon tulehduksen. Kun luukalvo tulehtuu, hevosilla kasvaa usein liikaluita, jotka muodostavat luuhun patin. Lisää tietoa englanniksi Splints and Fractures of the Splint Bones in Horses -artikkelista. Lisäinfoa liikaluista blogikirjoituksessani Tarhoihin tutustuminen lumisateessa.

Tällainen ihana lutunenä Thor oli koko ajan klinikalla. Katseli, ihmetteli ja käyttäytyi niin hyvin. 

Tarkoitus oli nauttia Masin ja Thorin seurasta itsenäisyyspäivänä, maastoilla ja viettää aikaa hevosten kanssa. Sen sijaan istuimme suurimman osan päivästä Tiinan ja kummipoikani kanssa autossa, kävimme klinikalla ja Thor muutti uuteen kotiin (siitä lisää joku toinen kerta). Kuitenkin olo on todella onnellinen, sillä en voi sanoin kuvailla kuinka kiitollinen olen siitä, että minulla on Tiinan kaltainen ystävä..... Ja tänään tarvitsin ystävää. Kiitos Tiina. Ja Thor, joka käyttäytyi kuin herrasmies. Olen niin ylpeä.

Lauantaina lähdemme Tiinan (joka toi Thorin Suomeen) kanssa Hollantiin katsomaan uutta hevosta Tiinalle. Jännittävää..... Mä lähden kuvaajan ominaisuudessa matkaan.

Lue myös:
Rasittunut kavionivel
Kehärengas eli ringbone
Liikaluu
Haava jalassa
Hindlimb lameness and saddle slip
Vuohisrohtuma eli rivi
Kinnervaivat, kinnerpatti, jännetuppi
Luukalvo, luukalvon tulehdus, liikaluu ja puikkoluu
Kantojen epäsymmetrisyys vaikuttaa hevoseen enemmän kuin luulet
Naulan painauma kaviossa
Luusekvesteri ja vierasesine
Imusuonen tulehdus eli imppari
Ei niin priima sädeluu
Jännevamma

Säädeluuontuma / Navicular Disease
Academic dissertation: Navicular Disease: Biochemical Studies of Synovial Fluids and Tissues Involved, Minna Viitanen 

6 comments:

 1. Voi kun "ikäviä" mutta toisaalta ehkä rauhoittaviakin uutisia, mikään ei ole rikki-poikki mutta vika alkaa kuitenkin selvitä. Luukalvoreaktio on ainakin omakohtaisella kokemuksella todella pitkään aivan tolkuttoman kipeä (tipuin joskus lonkka edellä kiven päälle, autsh!!).
  Karsinalepoa ei kannata pelätä; oma sähäkkä ruunani sai kavioluun murtuman seurauksena koppihoitoa/sairastarhaa lääkkeeksi kunnes murtumalinja oli kiinni. Kauhulla odottelin, mitä tuleman pitää, mutta tallinomistaja heti kuittasi, että älä huoli, hevonen sopeutuu ja "alistuu" kohtaloonsa todella nopeasti ja kehotti miettimään siitostammoja ja tuhansia keskieurooppalaisia lajitovereita..

  Oikeassa oli tallinomistaja. Hieman ihmetteli muiden kävellessä, että eikö hänen vuoronsa olekaan vielä, mutta kun vaihdettiin muiden mennessä toiseen karsinaan (ulkokarsinaan) kuvitteli "pääseensä jonnekin" ja oli rauhallinen. Sairastarha perustettiin heti maan sulettua ja siellä seisoi ihan rauhassa seuraavat kolme kuukautta.

  Eli tsemppiä, sinä luultavasti kärsit tulevasta viikosta enemmän kuin hevosesi!

  ReplyDelete
 2. Kiitos Laura kannustuksesta ja olet varmaan oikeassa, että omakohtainen kärsimys on suurempi kuin hevosen:)

  Olo on sinänsä helpottunut, kun sain tietää mikä Thoria vaivaa. Vaikka siellä olisi myös jotain muuta takana, niin ainakin tämä selvästi kivuliain vamma saadaan nyt hoidettua pois.

  Ihan vain mielenkiinnosta, niin parantuiko kavioluun murtuma kokonaan ja kuinka kauan hevoselle määrättiin lepoa?

  ReplyDelete
 3. Parantui aivan loistavasti, mielummin kavioluunmurtuma kuin jännevamman näillä kokemuksilla.

  Luun "ykköshaara" murtui helmikuun alkupäivinä, oli oireeton vielä kuukauden päivät ja alkoi sitten vasta vaivata. Jalkaan laitettiin sairaskenkä, joka poisti ontuman ja kivun heti. Kävimme kerran kuukaudessa klinikalla kontrolli kuvissa ja kun murtumalinja oli luutunut niin sai alkaa käyttämään aivan normaalisti (kesäkuun puolessa välissä). Erikoiskenkää pidin vähän varmuuden varalta vielä hokkikengitykseen asti.

  ReplyDelete
 4. Pikaista paranemista Thorille ja sulle Kia jaksamista!

  ReplyDelete
 5. Hyvä että selvisi mikä Thoria vaivaa, niin saa hoidettua ja lääkittyä oikein. Paranemisia hienolla ruunallesi :)

  ReplyDelete
 6. Voi kiitos teille kaikille. Olette aivan ihania, kun jaksatte kannustaa meitä. Thor oli tänään olosuhteisiin nähden hyvin rauhallinen uudessa kodissaan vaikka varpaani jäi jossain vaiheessa mukavasti kavion alle. Syy ei kuitenkaan piilenyt Thorin karsinalevossa, vaan siinä, että koira puri Thoria suoraan nenukkaan juuri kun olin putsaamassa takajalan kaviota.

  Kerron kaiken meidän uudesta kodista pian. Nyt on kiire valmistella kalenterit joululahjoiksi:)

  ReplyDelete