Friday, December 18, 2015

Hyväntuulinen hevonen ja luusekvesteriselvitys

Viime sunnuntaina olin niin hyvällä tunnilla, että oksat pois. Yksi elämäni parhaimmista valmennuksista ja valmentajista. Ville Vaurio käy meillä kerran viikossa ja haluaisin valmentautua koulupuolella useammin. Ville oli suositellut Melinda Ignatiusta, joten pääsin tutustumaan Melindan valmennustyyliin toisen ratsukon kanssa. Lindan nuori olemus yllätti minut täysin ja rehellisesti mietin, että saanko mitään irti tunnista. Ai miten väärässä sitä ihminen voikaan olla.


Tunnistin Melindan heti lokakuussa järjestetystä 4 Your Horse -tapahtumasta (hän myös muisti nähneensä miten jäin Thorin alle areenalla). Kiinnitin jo silloin huomiota todella kauniiseen ja levolliseen yhteistyöhön ratsukon välillä. Melinda onkin työskennellyt maailmalla McLeanien luona ja on nuoresta iästään huolematta kokenut etenkin nuorten hevosten kouluttaja.

Tunnin jälkeen olen kävellyt purppuraisilla pilvilinnoilla koko viikon. Sain niin paljon mahtavia ideoita jotka haluan jakaa täällä blogissani. Täytyy kuitenkin hieman vielä sulatella tunnin saldoa koska sen verran hyvä tunti oli nyt kyllä kyseessä.

Edeltävä viikko on muuten soljunut töissä ja työmatkalla Ruotsissa, joten Tiina ja Ninde ovat hoitaneet Thoria.

Tiina kävi tänään jumppaamassa Thoria ja pojat ovat päässeet hiekkatarhaan. Kuten olen jo aikaisemmin maininnut on kaikki asiat todella hyvin uudessa tallissa, mutta mutaiset tarhat eivät ole ideaalit huonokavioiselle hevoselle tai millekään hevoselle ylipäänsä. En jotenkin kestä ajatusta siitä, että Thor seisoo päivät pitkät mutaisissa tarhoissa, mutta hyvät puolet ovat ylittäneet tämän asian enkä ole sen koommin ajatellut sitä. Koska pääsimme kuitenkin Romeon tarhakavereiksi pääsimme Romeon mukana hiekkatarhaan, joten en tiedä oikein miten päin hyppiä ilosta. Hevoset ovat nyt yhdessä suurimmista hiekkatarhoista ja tunnen jo Thorin niin hyvin, että tiedän että rakas hevoseni on onnesta soikeana.

Thor voi muutenkin niin hyvin ja juttelimme Tiinan kanssa, että Thor ei vielä koskaan ole ollut näin tyytyväinen. Thor on aina potkinut seiniä ruoka-aikoina ja sekin on lakannut melkein kokonaan. Thorilla on tarpeeksi ruokaa, seuraa, mahtavan ilmava talli, hyvä tarha ja kokopäivätarhaus, mukavia ihmisiä ympärillä ja vielä Juti joka käy puolen vuoden välein raspaamassa suun. Nyt kun vielä saadaan kengitys kuntoon, niin oman elämämme perusasiat ovat toivottavasti jokseenkin kunnossa. Alkaa vain tuntua enenevin määrin siltä, että Thorilla on ollut jotain kiputiloja aikaisemmin koska nyt kun Thorilla on perusasiat kunnossa on Thor mieleltään todella rauhallinen. Thorin kanssa on ollut paljon hyviä hetkiä aikaisemmin, mutta nyt Thor on jotenkin erityisen rento ja seesteinen. Uskon, että Thorin suu, vatsa ja selkä ovat vaivanneet ja se on johtanut ahdistuneeseen käytökseen joka taas on edistänyt esimerkiksi vatsaongelmia. Thorin ulosteen koostumuskin on ihan erilainen kuin mitä se oli ostaessani Thorin.

Lievää turvotusta edelleen haavan ympärillä.
 
Haava oej vuohisen etupinnalla.

Thorin haava on myös tältä erää rauhoittunut. Pelkkä perushoito joka sisälsi haavan kylmäämisen ja puhdistamisen Betadinella ei tällä kertaa riittänyt ja Thor kehitti impparin. Yksi sulfakuuri auttoi kuitenkin vaivaan ja Tiinan tallille tuoma pihkavoide toimi erinomaisena haavan parantajana.

Eläinlääkäri Tiina Eklundin raportissa luki näin:

"OEJ vuohisen etupinnalla vanha haava, arpikudosta ja infektio, ei ole aivan pinnallinen, luusekvesteriä ei voi ilman röntgentutkimusta poissulkea, erittänyt mätää."

Koska en ymmärtänyt mitä tarkoittaa luusekvesteri kysyin Tiinalta tarkemmin ihan tulevaisuuden varalta. Juttelin myös Talliklinikan eläinlääkärin kanssa, kun hän kävi katsomassa Thorin haavaa toista hevosta hoitaessaan.

Luusekvesteri tarkoittaa seuraavaa: jos haava ulottuu luun pintaan luukalvolle saakka pieni osa voi  murtua irti/tulehtua/kuolioitua. Tällöin haava jää yleensä erittämään ja on kipua eikä rauhoitu vaikka hevoselle olisi annettu monta sulfakuuria. Haavat ovat aina hoidettavissa luunkappale poistamalla. Syynä voi myös olla vierasesine joka on jäänyt haavaan. Tyypillisesti pala joko märkii itsestään pois tai se poistetaan kirurgisesti. Luusekvesteri ja vierasesine tutkitaan ultraäänellä tai röntgentutkimuksella.

Nyt jatkan matkaa ystävien kanssa jouluillalliselle. Viikonlopun vietän sitten Ellaan, Thoriin ja muuhun perheeseen kiinniliimautuneena.

Lue myös hevosten jalkaongelmiin liittyvät muut artikkelit täältä.

2 comments:

 1. Seuraavaksi sitten hiekkaähky:( Kuinka isoja nuo hiekkatarhat ovat? Millä tallilla Thor on, kuulostat tosi tyytyväiselle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nå aivan liian pienet, mutta kaikkea ei voi saada. Mutatarha todella iso, mutta mielummin ulkoilutan Thoria pienessä hiekkatarhassa. Kesällä Thor saa sitten taas liikkua monta kuukautta isoilla alueilla vuorokauden ympäri.

   Meillä on onneksi heinäpaikoilla jotain alla joten riskiä hiekan joutumisesta vatsaan ollaan minimoitu. Kaikkihan on kuitenkin mahdollista. Onneksi Thor ei kuitenkaan ole hirveän ahne (famous last words).

   Asustellaan Stall Silverbackassa. Ollaan ihan yltiötyytyväisiä kaikkeen ja etenkin ensiluokkaiseen palveluun ja hevosten yksilöllisen hyvinvoinnin huolehtimiseen.

   Delete