Thursday, March 19, 2015

Pohdintaa kengättömyydestä Villivarsassa

Minua haastateltiin jokin aika sitten Villivarsa-lehteen ja jutun voi nyt lukea 3/15 numerosta. Hevosen kavioista, kengistä ja kengättömyydestä voisi kirjoittaa monta kirjaa ja luennoida päiviä, mutta tässä kuitenkin jotain ajatuksia. Ehkä yksi asia mitä toivoisin on, että näistä asioista ylipäänsä käytäisiin rakentavaa keskustelua eikä tuomita vaikka halutaan vaikka yhtäkkiä käyttää muovikenkiä (niitäkin on nykyään ja käytetään paljon matkaratsastuksessa). Vaikka kengättömyys sopii yhdelle hevoselle ei se välttämättä sovi toiselle.

Lue lisää: 
Hevosen kaviot, kengitys jne.
Hevonen ja kengättömyys

4 comments:

  1. Tämä aihe kiinnostaa.. Vaikka en tiedä asiasta niin paljon kuin ehkä haluaisin. Olen viime aikoina ollut tekemisissä kengättömien hevosten kanssa. Kengättömyys herätti minussa kiinnostusta kavion toiminnasta ja ymmärsin kuinka kavioiden hoito on tärkeä osa hevosen hyvinvointia. Minulla ei ole riittävästi tietoa eikä kokemusta ottaa kengättömyyteen kantaa sen enempää. Tiedän vain sen että minun tuntemani hevoset pärjäävät hyvin ilman kenkiä. Yksi hevosista käyttää bootseja (ratsastaessa) etukavioissa ympäri vuoden koska sillä on arat etukaviot eikä maastoilu muuten onnistuisi. Muut pärjäävät ilman, toki ollaan liukkailla keleillä käytetty nastallisia bootseja. Kian kanssa olen samaa mieltä siitä että mm. pito-olosuhteet vaikuttavat hevosen kykyyn pärjätä ilman kenkiä. Kengättömyys pitäisi mielestäni olla vaihtoehto mutta vastakkain asettelu (kengät vs. kengättömyys) pitäisi välttää. Haluaisin uskoa että hevosenomistajat ovat niin kiinnostuneita hevosen hyvinvoinnista että heillä on tarpeeksi tietoa ja taitoa arvioida mikä on just sille omalle hevoselle paras vaihtoehto.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei Malena!

      Kiva kuulla, että aihepiiri kiinnostaa. Mielestäni on tärkeätä, että kaikilla hevosihmisillä on jonkinlainen tietämys hevosen hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä asioista, joihin hevosen kavion toiminnallisuuden tunteminen on suuri osa kokonaisuutta.

      Nythän on kuitenkin niin, että hevosen kaviot ovat niin kompleksinen systeemi, että voin ehkä itse mututuntumalla sanoa mikä mielestäni olisi hyvä ja paras vaihtoehto, mutta hyvää ja asiantuntevaa kengittäjää ei kuitenkaan korvaa mikään oma tietotaito. Vaikka osaisin jotenkin arvioida parhaimman vaihtoehdon ovat hevoseni kaviot kuitenkin pitkälti ammattilaisten käsissä.

      Suomessa meillä on onneksi melko hyvällä tolalla kengitys verrattuna moneen muuhun maahan, mutta olen esimerkiksi itse käynyt viikonloppuvuolukurssin, jonka jälkeen minulle sanottiin että siitä vain vuolemaan omaa hevosta. Siis mitä?? Se oli mulle aika järkytys ja kuvastaa ehkä sitä miten heppoisasti lähdetään opiskelemaan kengättömyyden asiantuntijoiksi tai kengittäjiksi. Ja nyt en siis puhu siitä, että sinusta ei voisi tulla todella hyvää kengittäjä esimerkiksi oppisopimuksen kautta, mutta elävien eläinten vuoleminen/ kengittäminen ei mielestäni ole sellainen asia jota harjoitellaan heti ensimmäisestä päivästä vaan harjoittelu tulisi tehdä ihan muualla ja ammattilaisten opissa.

      Meillä on tällä hetkellä todella osaava ja luotettava kengittäjä, joka tekee mahtavaa työtä ja tulee aina kun on luvannut paikan päälle. Hän on sitä mieltä, että Thorilta ei missään vaiheessa edes kannata yrittää kenkiä poistaa koska Thorin kaviot murenevat jo itsestään. Jos kuitenkin ottaisin kengät pois haluaisin tehdä sen näin asiantuntevan henkilön seuratessa kehitystä. Koska oikeastaan mielestäni ei ole niin väliä onko kenkiä tai ollaanko ilman vaan se on niin tapauskohtaista ja tässä tarvitaan ammattilaista arvioimaan ja auttamaan hevosta ja hevosen omistajaa koskevissa suurissa päätöksissä.

      Delete
  2. "No hoof, no horse." Eli terve kavio on kaiken a ja o, onko hevosella kenkiä vai ei. Mielestäni se että osaa arvioida milloin tarvitsee ammattilaisen apua on myös sitä tietotaitoa! Ja vaikka minulla ei ole omaa hevosta enkä kavioita hoida (muuta kuin ratsastuksen yhteydessä), niin haluan ymmärtää kuinka kavio toimii ja minkä näköinen terve kavio on. Paljon on vielä opittavaa mutta onneksi löytyy motivaatiota kun kyse on hevosista. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sanos muuta. On ihanaa olla niin motivoitunut oppimaan asioista. Mutta niinhän se on, että kun oikeasti innostuu jostakin, niin se on sitten menoa.....

      Delete