Sunday, March 22, 2015

Puolipysähdys (Half of a Halt)

Käytän nykyään paljon puolipidätteitä, siirtymisiä ja pysähdyksiä apuna omassa ratsastuksessa. Etenkin Thorin kanssa olen havainnut niiden suuren hyödyn ja aika usein palaan perusasioihin ennen kuin teemme mitään muuta. Kun taas perusasiat ovat kunnossa ei muiden asioiden työstämisessä ole mitään ongelmia.

Lindsay Wilcox-Reid kuvaa puolipidätettä todella hyvin kirjassa Pilates for Riders, kun hän puhuu Half of a haltista eli puolipysähdyksestä:

"As soon as he does quicken, repeat the half-halt - this is literally half of a halt transition!"

Koska sitähän se puolipidäte on, puolipysähdys jota voidaan lieventää sitä mukaa miten hyvin hevonen kuuntelee. Ecan kanssa riittää, että mietin puolipidätettä ja nipistän hieman vatsalihaksilla. Thorin kanssa taas joudun usein aloittamaan alusta ja puolipysähdyksestä tulee pysähdyksiä pysähdysten perään, kunnes saan ne toimimaan ja Thorin kuulolle.

Thor on luonteeltaan energinen ja eteenpäinpyrkivä hevonen, mutta Thor on myös opetettu juoksemaan joka on johtanut siihen, että Thorin oma ratkaisu kaikkeen on eteneminen kovempaa. Myös purentaviasta aiheutuneet kivut ovat varmaan vaikuttaneet siihen, että Thorin ratkaisu kaikkeen on aina eteenpäinpyrkiminen. Ikään kuin ajatus siitä, että jos mä nyt vaan juoksen täysillä, niin tämä kipu menee ohi.

Maastossa pyrimme eteenpäin ja ihan parasta on pitkät laukkapätkät ja varsinkin työskenteleminen sänkkärillä. Kotipihalla keskitymme kuitenkin paljon siihen, että saamme puolipidätteet läpi ja siirtymiset soljumaan luontevasti. Se auttaa kokonaisuutta valtavasti ja kannattaa ehdottomasti kokeilla myös oman hevosen kanssa, jos tuntuu että hevonen ei oikein tahdo ottaa kuuleviin korviinsa puolipidätteitä ja siirtymisiä. Ensin kannattaa pysäyttää hevonen kunnes se kuuntelee ja sen jälkeen pikku hiljaa lieventää puolipysähdyksestä siihen, että pelkän ajatuksen, hengityksen ja vahvan keskivartalon avulla saa avut läpi.

Ja jos tämä on mennyt sinulta ohi, niin tässä Jillan aivan mahtava kirjoitus Heppamokia. Etenkin tuo toisen videon valmentajan kommentti on niin hauska. Oikein sydämestä!

Lue myös: 
Kerro se niin että ymmärrän
Haussa täydellinen pysähdys

No comments:

Post a Comment