Thursday, May 19, 2011

Ajatuksen voima


Olin menossa Klöntin kanssa Mian tunnille tänään, kun saimme yllätysseuraa ihanasta Ninnistä ja Manusta. Aloitimme tunnin kevyessä ravissa. Teimme voltit jokaiseen kulmaan ja jokaisen voltin välissä pidennettiin askelta ja lyhennettiin ennen volttia ja voltin aikana. Jatkoimme samaa harjoitusta laukassa ja sen jälkeen teimme ravissa voltin pitkän sivun alkuun, avotaivutusta, uusi voltti pitkän sivun puolen väliin ja sitten sulkutaivutusta. Keskityin kovasti ulkoapujen käyttöön ja tein paljon puolipidäiteittä ulko-ohjalla sisäohjan sijasta ja sain mielestäni Klöntin hyvin läpiratsastettua ja sain muistutuksen siitä miten tärkeät ulkoavut ovat.

Avo- ja sulkutaivutuksien aikana jännityimme Ninnin kanssa hieman ja lihasten jännittäminen vaikuttaa suoraan satulan alla tapahtuvaan liikkeeseen. On luontevaa jännittyä, kun tekee liikkeitä jotka eivät ehkä aina suju niin hyvin kuin haluaisi, tai liikkeitä jotka saattavat olla jollekin hevoselle hieman haastavampia. Juttelimme Mian kanssa harjoituksen jälkeen miten tärkeätä on oman ajatuksen voima, sillä kun päänuppi jännittyy, niin jännittyy myös lihakset ja kuten Mia totesi, niin "vaikka hevonen ei suoraan osaisi lukea ihmisen pelkotilaa, niin ei ole vaikeata tuntea jännittyneitä lihaksia."

Olen huomannut miten ratsastuksessa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja etenkin ajatuksen voima on todella vahva. Hevonen tunnistaa pienimmätkin asiat ihmisen käytöksessä ja uskon, että emme edes voi ymmärtää mitä kaikkea hevonen aistii ja tuntee. Oma mielialamme vaikuttaa suoraan hevoseen ja yritän tietoisesti aina välillä miettiä millä fiiliksellä olen menossa tallille. Onko ollut kiireinen päivä, olenko ollut stressaantunut, iloinen, surullinen jne. Ajattelenko positiivisesti tai negatiivisesti? Kannattaa välillä keskittyä myös oman mielen sopukoihin, niin saattaa löytyä jotain vielä syvempää omasta hevostelustaan.

Kirjoittaja Linda Kohanov kirjoittaa kirjassaan The Tao of Equus miten etenkin naisilla ja hevosilla on usein erityinen side ja kuinka paljon ihminen ja hevonen voi oppia toisiltaan. Hän kirjoittaa myös hevosen herkkyydestä ja miten jotkut hevoset jopa "käyttäytyvät kuten omistajansa."

Tunnin lopussa juttelimme vielä istunnasta ja pilateksesta ja yritimme löytää puuttuvat palaset omassa istunnassa. Sen jälkeen teimme siirtymisiä ympyrällä pelkän hengityksen ja keskivartalon avulla. Upeasti sujui. Ihana tunti jälleen kerran.

No comments:

Post a Comment