Thursday, February 12, 2015

Pärskiikö hevosesi?

"Snorts
This is number one. In the old days, my friends and I used to have “snorting” contests – as in, the first one to get the snorting horse was the winner. It was a fun way to really focus on our horses – and get them to work well and powerfully with looseness and comfort.
Check it out yourself. When you ride, pay close attention to when exactly your horse snorts. What is the circumstance? Sometimes, it’s because he did something (like canter on) that made him breathe deeper and have opportunity to move. Sometimes, it’s after a correction – for example, fixing crookedness in the horse’s body with your aids. Horses always feel better when they move straight – and the snorts roll out right after it happens.
In all cases, the snorts come with deeper breaths. There is something nice about breathing – both by you and your horse!"

Horse Listening -6 Ways to Know Your Horse is Comfortable - While Riding

Maailman ihanin loma Thaimaassa takana. Kymmenen päivää rakkaan perheen parissa lämmössä ja auringossa teki kyllä terää.

Vaikka piti välillä kysellä mitä tänne kuuluu, niin oli fantastista tulla tänään tallille ja huomata, että hevoseni oli tyytyväinen ja rauhallinen ja pystyi jatkamaan kuten ennenkin. Monen sadan halauksen jälkeen ja pitkän kävelylenkin päätteeksi pääsimme suoraan Minnan puomitunnille ja ai että oli hauskaa. Nautin täysin siemauksin. Oli niiiiiin kivaa päästä taas tallille tänään.

Thor on kovin herkkä hevonen ja jos Thor pelkää jotain jää jännitystila helposti päälle. Thor on ollut todella rauhallinen muutosta lähtien, mutta kun maneesin katolta tippui ensimmäiset lumet oli se Thorin mielestä todella pelottavaa. Meillä oli pari melko mielenkiintoista ratsastushetkeä ennen lomaa ja Tiina tippui heti ensimmäisellä tunnilla. Koska Thor ei aikaisemmin ole pelännyt maneesista tippuvaa lunta tuolla tavalla oli ihan selvä, että Thor ei vain ymmärtänyt mitä se tarkoitti, kun näki lumen tippuvan ikkunoiden läpi.

Onneksi Minna ja Tiina keksivät ötökkähupun, kun olin reissussa. Tiina sai tallityöntekijältä vanhan hupun ja se toimi kuin  unelma. Thor oli rauhoittunut nopeasti ja unohtanut kaiken maailman lumet. Meillä ei onneksi enää ollut sitä ongelmaa tänään koska lunta ei enää tippunut katolta, mutta on hyvä tietää, että huppua voi käyttää myös tulevaisuudessa mikäli samankaltaisia ongelmia ilmenee. Thor kun menee ihan oikeasti paniikkiin eikä rauhoitu millään.


Tiina kävi myös hakemassa Racingin Peacemaker -rehua Thorille kauran sijasta, joten siitä ei ainakaan ole haittaa. Thor on saanut todella vähän kauraa, joten nyt pystyimme hieman lisäämään väkirehun määrää puoleen litraan kerralla.

Luin artikkelin 6 Ways to Know Your Horse is Comfortable -While Riding ja keskityin oikein tänään siihen, että Thor pärskisi. Mietin myös erityisen paljon omaa rauhallista hengitystä ja tulihan se ääni sieltä melko nopeasti. Thor oli muutenkin todella letkeä ja hyväntuntuinen ratsastaessa. Nyt odotan kuitenkin kovasti yhtä satulaa kokeiluun Englannista, koska olen melko varma että suurin osa Thorin jumeista johtuu meidän satuloista.

Hieroja Hanna kävi katsomassa Thoria ja Ecaa ja sanoi, että hänen mielestä Thor oli paljon parempi selästä, mutta kaula oli hieman jumissa. Hän totesi myös, että Thor nautti kovasti ja rentoutui hieronnan aikana.

Mitä enemmän opin tuntemaan hevostani sen vahvemmin olen sitä mieltä, että on yhtä tärkeätä hoitaa myös Thorin pääkoppaa kuin lihaskuntoa. Mitä rennompi Thor on, sen paremmin se liikkuu ja sen letkeämpi se on myös fyysisesti. Välillä tuntuu siltä, että käymme läpi samoja asioita Thorin kanssa. Molemmat kun ollaan hieman tällaisia yliherkkiä energiapalloja. Ehkä se tosiaan on niin, että saamme juuri sellaisen hevosen jonka tarvitsemme.

5 comments:

  1. Mihin hevosesi tarvitsee väkirehua? Ja miksi ihmeessä haluat sitä syöttää?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei Anonyymi!

      Annan väkirehua enimmäkseen sen takia, että kaikki muut hevoset saavat joten on tylsää jäädä ilman, kun tallin väki antaa muille hevosille. Olen huomannut, että molemmat hevoseni ovat pärjänneet parhaiten ihan vaan heinällä, etenkin jos saavat suuria määriä ja heinässä on kaikki arvot kohdallaan. Masille kaadoimme joskus alkuaikoina ämpärillisiä väkirehua kun emme ymmärtäneet heinän laadun merkitystä hevosen ruokinnassa. Koska viimetalvinen heinä oli melko heikkolaatuista sai Thor lisärehuna Greenlinea ja aloitin jälleen talven yli Greenline -kuurin koska Thor laihtuu helposti vaikka heinä on nyt todella hyvälaatuista.

      Kun saan Thorin toivottavasti kesän yli laitumelle, niin voin sitten taas jättää väkirehut minimiin. Etkö anna omalle hevosellesi / hevosille lainkaan väkirehua?

      Delete
    2. En :) vaikka on pikkukisahevonen ja se herättääkin ihmetystä. Ei hevonen tarvitse rehua kun muut saa, paha mieli on vaan omistajalla. Mun hevonen ei välitä muiden appeista, kun se ei ole ikinä saanut mitään niin ei osaa odottaa. Typerintä on alkaa antamaan jotain vaikka ei tarttisi ja sitten ihmetellä, kun heppa alkaa vaatia rehujaan kun on tottunut saamaan.

      Tekee aina vaan mieli kysyä miksi väkkäreitä annetaan, kun suurinosa hevosista ei tarttisi niitä mihinkään... Paljon heinää ja tarvittaessa valkuaislisä, tietty kivennäiset ja suola. Harmi vaan että täysihoitotalleilla yleensä pihistellään just siitä heinästä :(

      Delete
    3. Tässäkin asiassa kannattaa ottaa huomioon, että jokainen hevonen on erinlainen. Joku hevonen kyttää enemmän kun toiset saa ruokaa ja hän ei, ja siitä voi alkaa ihan mahdoton shwo jossa karsina meinataan potkia palasiksi.
      Plus mihin hevosta käytetään, kuinka kovat treenit, heinänlaatu ym. vaikuttavat siihen kuinka paljon ja mitä väkirehua hevonen voi tarvita.
      meilläkin syödään väkirehua hyvän heinän lisäksi ettei kovissa treeneissä hevonen pääse laihtumaan liikaa ja on energiaa työskennellä, sekä pystyy kasvattamaan lihasmassaa paremmin.

      Delete
    4. Täysin samaa mieltä kanssasi:) Kiitos kommentista.

      Delete