"Se näkee unta", oli omistajan vastaus ja sain taas kerran todeta, että vaikka paljon on nähnyt niin en ikinä ollut kohdannut noin syvästi nukkuvaa hevosta.
Masi nukkui melkein aina aamulla, kun saavuimme tallille, mutta harvemmin olen päässyt yllättämään Thoria makuuasennosta muuta kuin viime kesänä laitumella. Koska myös hevonen voi nukkua liian vähän olisi tärkeätä seurata, että hevoset saavat nukuttua tarpeeksi.
"As remarkable as sleep deprivation in horses may seem it's not rare. Joe Bertone, DVM, MS, DACVIM, the veterinarian consulted about the gelding at the state fair, has documented nearly 127 similar cases during his 24-year career. These horses he says were unable to get enough paradoxical and rapid eye movement (REM) sleep, the deepest forms of slumber."
Olen aina luullut ja varmaan jostain lukenutkin, että hevonen voi nukkua seisaaltaan. Se pitääkin paikkansa koska hevonen voi ottaa ikäänkuin lyhyet unet seisten, mutta päästääkseen kiinni kunnon regeneratiiviseen REM-uneen, myös hevosten tulisi nukkua makuuasennossa.
"People need about two to three hours of paradoxical sleep daily. Horses in contrast need from 30 to 60 minutes per day, Bertone says."
Jos epäilet, että hevosesi kärsii unenpuutteesta neuvoo Bertone seuraamaan kolmea kriittistä kohtaa:
1. Piehtaroiko hevosesi? Jos hevonen ei piehtaroi voi se olla kipeä eikä sen takia halua piehtaroida tai asettua makuulle.
2. Onko hevosesi stressaantunut? Saako se elää lajilleen tyypillistä elämää? Elääkö hevosesi laumassa tai eristettynä? Onko lauman järjestyksessä muuttunut joku asia? Onko hevosellasi turvaa hehkuva tamma lähettyvillä?
"Many horses need a strong female presence in the herd in order to feel comfortable enough to sleep explains Bertone. "Equine society is very matriarchal. Mares are responsible for the day-to-day well-being of the herd and act as sentinels watching over other horses as they rest," he says. "Males can fill this role,but in general this is a mare's job. There have actually been studies that show that horses will look to the nearest mare before they lie down. These horses feel safer knowing that a mare is on lookout. They don't seem to trust geldings or even stallions as much."
3. Millainen on hevosen ympäristö? Onko ympäristössä liikaa häiritseviä elementtejä, korkeita ääniä tai muita asioita jotka saattavat aiheuttaa stressireaktion hevosessa.
Lainaukset Equus -artikkelista, Is Your Horse Sleep Deprived
Videoita todella väsähtäneistä hevosista täällä.
Meillä suurinosa hevosista nukkuu iltapäivällä, senjälkeen kun ne tulevat ulkoa sisälle. Tallissa on yleensä ihan rauhallista parituntia ja muutama hevonen kuullostaa ihan siltä, kun ne kuorsaisivat. Oma hevoseni nukkuu aamuisin aina makuultaan karsinassa ja iltapäivällä se myös pötköttelee karsinassa sikeässä unessa. Varmasti rauhallinen hetki ja turvallinen ympäristö vaikuttavat siihen, että niinkin moni hevonen nukkuu yhtäaikaa ja vielä makuullaan.
ReplyDeleteKuulostaa siltä, että teidän tallissa on paljon rauhallisia ja tyytyväisiä hevosia. Mielenkiintoista olisi tutkia kuinka paljon pihatto versus karsinassa asuvat hevoset nukkuvat jos tehtäisiin vertailututkimus samojen hevosten kanssa. Nukkuisivatko hevoset yhtä paljon pihatossa kuin tallissa. Mietin sitä ihan vaan mielenkiinnosta koska välillä tuntuu, että jotkut hevoset nukkuvat jopa sisällä liiaksikin kun ei ole muuta tekemistä.
DeleteItselleni olikin uutta tämä unen turvaava ja rauhoittava tamma-mamma....Toinen ruunamme tuli meille kuutisen vuotta sitten TAMMAlaumasta, ruunan kaveriksi. Vuosia näitä kaveruksia seuratessani, olen ollut sitä mieltä ettei tämä meidän "pikkulauma" ole kenties ideaali tälle uudemmalle tulokkaalle. Kenties olen ollut oikeassa kaikki nämä vuodet, ja kaikki nämä vuodet tämä on oikeasti kärsinyt TAMMAN rauhoittavan vaikutuksen puutteesta, siis siitä, johon tämä oli tottunut edelliset kuusi vuottaan. Ja siispä kenties juuri tästä asiasta johtuvat erilaiset "ihmisen näkövinkkelistä katsottuna" käytöshäiriönsä....Syynä emme olekaan me, ihmislaumansa, vaan väärää sukupuolta oleva parinsa...Ei kenties kaukaa haettu teoria?
ReplyDeleteOlen kuullut ja lukenut markkinoille tulleesta feromonivalmisteesta. Sierainten lähelle laitettavat tipat, rauhoittavat hevosta. Onko kokemusta moisesta? Pitäisi kenties kokeilla jotain lievitystä ruunan "pahaan oloon", tammaa tähän lähtöön emme talliin ole ottamassa...
Itse asiassa olen kuullut tuosta feromonivalmisteesta eläinlääkäriystäväni kautta. Juteltiin ensi kesästä ja siitä, kun Thor siirretään uuteen paikkaan ja saattaa stressata uutta tilannetta. Hän oli sitä mieltä, että ei kuin feromonia vaan sieraimiin, joten saattaa jopa olla että kokeilen laidunkauden alussa tuotetta.
DeleteJa ajattele Kristiina miten "pienistä" asioista mitä me kutsumme huonoiksi käytöstavoiksi voivat johtua. Ihan ehkä vain siitä, että tammaa ei ole lähettyvillä:)
Tämä on mielenkiintoinen aihe. Näin viime kesänä, kun hurmuriponiori Risto torkkui aluksi seisaaltaan, sitten siirtyi makuulleen, ja lopulta kyljelleen ja alkoi ikäänkuin "laukkaamaan" unissaan, niin lujaa sen jalat meni ja samaan aikaa kuului pientä hirnuntaa! :D Sain tätä videollekin, tosin aika kaukaa, kun en viitsinyt mennä häiritsemään lähemmäksi, mutta ekan kerran tajusin, että kyllä ne hevosetkin ihan sikeästi nukkuvat ympäristön niin salliessa. Tänäaamuna sain kuvaviestin tallista klo 08:00, jossa Dee nukkui makuulleen ihan silmät ummessa, eikä ollut herännyt vaikka oli menty karsinaan hakemaan tyhjää heinäverkkoa täyttöön. :) Jotenkin tulee tunne, että se on tyytyväinen nykyiseen talliinsa, kun noin kuorsaa sikeästi..
ReplyDeleteEikö olekin. Taas sellainen aihe jota ei ole tullut ajatelleeksi niin paljon ja yhtäkkiä ymmärtää, että pitää seurata myös tarkemmin hevosen nukkumisia. Kyllä se vaan taitaa olla niin, että kun hevonen on noin tyytyväinen kuin Dee on sillä rauhallinen ja turvallinen olo ja varmaan Deen vatsavaivojen helpottaminen vaikuttaa myös unenlaatuun.
DeleteVoi että, mä voin vaan kuvitella miten suloiselta hurmuriponi näyttää nukkuessaan. Haluaisin niin nähdä sen livenä. Ehkä voit linkittää videon siitä blogiisi? Risto kun on ehkä maailman makein poni.
Ja ihanaa jos Dee viihtyy niin hyvin uudessa kodissa. Se on niin tärkeätä myös oman mielenrauhan kannalta. Thor viihtyy myös ihan hyvin uudessa kodissa, mutta kyllä Thor oli täysin kotonaan edellisessä tallipaikassa. Thor saa nyt vaan tehdä hieman kompromisseja myös minun ja Ellan elämäntilannetta silmällä pitäen ja pääsee sitten kesäksi taas maalle nautiskelemaan.
Heh, oma nuori ruunani ei tottunut millään 2-vuotiaana silloisen tallin aikaiseen rytmiin. Oli kuulemma lähes aina niin unenpöpperössä, että vasta könysi ylös kun tarhakaveria jo vietiin pihalle, ja sitä sai oikein patistaa aamuisin. Aamuviideltä oli siis sen rytmiin liian aikaista ;) Nykyään 7 aikaan on kuulemma jo ihan pirteänä odottamassa ulospääsyä. Se kyllä tykkää myös piehtaroida, kun nyt on tosi iso karsina missä on paljon olkia. Ja joka yön jälkeen on olkia jouhissa, joten selkeästi nukkuu makuullaan.
ReplyDeleteJoskus varsalaidun-aikaan kun oli kovin sateista, niin mielestäni laidunhevoset näyttivät heti vähän väsyneemmiltä kun ei löytynyt kuivia nukkumapaikkoja vaikka oli iso laidun vaihtelevalla maastolla.
Ha ha, kuulostaa ihanalta kaverilta. Oikein rento elämänasenne heti alusta alkaen:)
DeleteThorin loimista näkee myös, että se on nukkunut öisin, mutta se on niin energinen kaveri että tarvitsee varmaan minimimäärän unta. Kesäisin Thor syö ja kävelee ja syö ja kävelee ja nukkuu vain lyhyitä pätkiä. Ensi kesänä yritän joku yö valvoa ja seurata mitä hevoset puuhailevat yön yli. Voihan se olla, että esimerkiksi viime kesän väsymyskohtaus oli seurausta jostain öisestä tammavierailusta. Mielestäni Thorilla oli myös hieman kipeä vatsa koko viime kesän, joten se vaikuttaa tietenkin myös kokonaishyvinvointiin. Thor kääntyili nimittäin välillä karsinassa, kun saavuin satulan kanssa ja ratsastaessa lopetti laukkaamisen ja siirtyi raviin. Epäilin selkäoireita, mutta kyseiset ongelmat loppuivat kuin seinään muuton yhteydessä, joten kääntyilemiset karsinassa ja ongelmat laukan kanssa tulivatkin kenties vatsasta. Saattaa olla, että laidunruoho, edellisen tallin heinä tai jokin muu ei vain sopinut Thorin ruokavalioksi. Tai voihan se olla myös, että Thor stressasi sitä että ei saanut olla tammojen kanssa samassa laumassa. Etenkin, kun Emelie-tamman lempipuuhaa oli karata öisin Thorin luokse.
Meillä tuo nuoriso-osasto nukkuu paljon, missä vaan ja miten vaan... :) Mielellään maaten, jos vain on kuiva paikka tarjolla. Päivärytmi on tarkka ja siihen kuuluu ruuan ja leikin lisäksi olennaisena osana lepo. Olen nähnyt molempien näkevän unta, on laukattu unissaan ja muuten vain "sätkitty". Hauskan näköistä!
ReplyDeleteNäissä on myös paljon eroja: Ponini on aamuvirkku, mutta hevoseni ei todellakaan ole mikään aamuhevonen. Sen saa aina klo 6 houkutella vähän niin kuin väkisin ulos... ;) Jos menee talliin vasta klo 8, on sekin ihan virkkuna vastassa.
Voi miten ihanaa kun saa seurata omia hevosia noin läheltä päivittäin. Se vasta olisi mielenkiintoista:)
DeleteMietin että nukkuvatko hevoset tekemisen puuttessa? Toisaalta lajityypillistä hevosille on liikkeelläolo ja syöminen, kovin loogista on että ne käytös ongelmat heijastuvat juurikin tekemisen puutteesta. Nukkuminen ja rauhassaolo on ihan suotavaa, onko hevonen vain niin hyvin sopeutunut /tyytynyt kohtaloonsa ja "masentuu" karsinassa makoillen. *miettii*
ReplyDeleteAivan samoja asioita mietin:)
Delete