Saturday, October 13, 2012

Ulkona tai sisällä?

Eläinlääkäri Zibelina Armassalo on kirjoittanut mielipidekirjoituksen, Antakaa hevosten olla kylmässäkin, jossa hän ottaa kantaa siihen miten jotain merkillistä on tapahtunut suomalaisten hevosen pidossa.

"Yhä useammin hevonen on omistajalle kuin ihminen, kuin lapsi, joka puetaan paksuihin lämpimiin loimiin.

Hevosta pidetään säällä kuin säällä 16-20 tuntia päivässä lämmitetyssä tallissa. Ulkona se saa käydä vain hyvin loimitettuna pienessä tarhassa tai ratsastusretkellä. Silloinkin ulkoillaan vain pari tuntia kerralla."

Jaana Pohjola on myös ottanut omassa blogissaan kantaa kirjoituksessa Inhimillisiä hevosia ja kuten aina, kyseinen aihe herättää paljon tunteita: Kaikki hevoset pihattoon ja maailma pelastuu

On hienoa, että asiasta käydään keskustelua ja totuus on se, että Suomessa hevosilla on usein paremmat olosuhteet kuin muissa maissa. Esimerkiksi ranskassa hevoset seisovat suurimman osan ajasta sisällä karsinoissa eivätkä pääse ulos jalottelemaan tarhoihin ollenkaan. Totuus on kuitenkin, että antromoporfismia tai ei, hevonen viihtyy ulkona suurilla alueilla lajitovereiden seurassa. "You can take the horse out of the wild, but you can't take the wild out of the horse." Hevosen pitäminen yksin tai pienissä tarhoissa sen takia, että pelkäämme hevosen rikkovan itsensä etenkin jos hevonen on "hieno kisahevonen" ei ole millään tavalla altruistista ja olen yhtä huolestunut kuin Armassalo tästä kehityksestä myös Suomessa.

"Kirjoitan nyt kuitenkin eläinlääkärinä, joka on oikeasti huolissaan eläinten inhimillistämisestä. Eivät lämpö ja tallissa seisottaminen todellakaan ole parhaaksi mielellään liikkuvan eläimen hyvinvoinnille. 

Toivon, että ihmiset omassa ja eläintensä hoidossa huomioisivat sen, että vähempi ympäristön lämpö saattaa itse asiassa olla terveyttä edistävä asia."

Lue myös:
Miksi loimittaa?

2 comments:

  1. Hyvä kirjoitus tuo. Itsekin olen samaa ihmetellyt. Hevostenpito on mennyt jotenkin niin epäluonnolliseen suuntaan joillain talleilla, toisin oli silloin pikkutyttönä, kun kävi tallilla, hevoset sai olla porukassa ulkona koko päivän (kesällä 24 h) ja ne söi kauraa. Loimituskin ihmetyttää, kilpahevoset, klipatut ym. toki asia erikseen, mutta monet pärjäisivät varmasti ilman loimea esim. näin syksyllä, miksi topata, eikö hevosen lämmönsäätely toimi paremmin ilman loimea?

    ReplyDelete
  2. Puoliveri-ihmisten hommaa tuo ylitoppaaminen. Mutta hokkikauden alkaessa, itse aion edelleenkin laittaa omat hevoseni eri tarhoihin. Jatkuvat polkemat veden kanssa plotraamisineen näillä kurakeleillä eivät todella ole hyväksi hevosten hyvinvoinnille.Näiden egot eivät vaan kertakaikkiaan mahdu samaan tarhaan. Ja tätä paria seuranneena yli 3 vuotta, voin vilpittömästi sanoa tuon toisen jopa nauttivan omasta rauhastaan. Eikä tuo johtajakaan tarvitse jatkuvaa egobuuttausta, tietää kyllä oman arvonsa. Kenenkään meidän maailmamme ei järky siitä, että hepat viettävät talvi-ajan hokkeineen omissa tarhoissaan :) Zippen kirjoitus asiaa.

    ReplyDelete