Friday, October 12, 2012

Rauhallinen hevonen


Thor sai eilen viettää ansaittua vapaapäivää todella hyvän keskiviikon tunnin jälkeen. Tiina ja Max pitivät meille tänään seuraa maneesissa ja Tiina piti samalla tunnin meille.

Thor on ollut parin viikon ajan todella tyytyväisen, rauhallisen ja rennon oloinen. Thor oli keväällä usein hermostunut ja levoton ja söi huonosti ja laihtui hammasongelmien takia. Kun Thor tuli uuteen kotiin kesällä Thor nukkui usein sikeästi laitumella kun tulin tallille aamupäivällä ja keskittyi myös koko ajan paremmin syömiseen. Nyt Thor syö muiden hevosten tahtiin, on saanut enemmmän massaa ja karva kiiltää entiseen tapaan. Kuten Seisaallaan nukkuminen on hyvä asia kirjoituksessa lukee: "Mitä kauemmin hevonen käyttää aikaa syömiseen, sitä vähemmän sille jää aikaa stressaavaan toimintaan ja sitä tyytyväisempi se on."

Thor on rauhallisempi ja vähemmän energinen ratsastaessa, mutta ei millään tavalla laiska tai kuollut avuille. Thor on vain tyytyväinen ja harva tyytyväinen hevonen on ylienerginen vaan loppujen lopuksi hevonen on melko rauhallinen otus.

En ole vielä elämäni aikana tavannut hevosta joka ei rauhoittuisi ja "hidastaisi tahtia" kun arjen palaset loksahtelevat paikoilleen ja rutiinit ovat juuri kyseiselle hevoselle sopivat. Useimmiten rutiineihin kuuluu mahdollisuus seurustella muiden lajitovereiden kanssa, riittävät ruokintakerrat ja tarpeellinen mahdollisuus liikkua luonnollisissa olosuhteissa. Masin kanssa etsimme vuosia oikeata tietä, sillä Masi oli ollut niin monessa kodissa ja käynyt läpi niin monet mutkat matkassaan. Olen onnellinen jos voin jo tässä elämänvaiheessa suoda Thorille rauhallisen ja tasapainoisen arjen ihanalla tallilla.

Tiina teetti jälleen hyviä harjoituksia meille. Ratsastimme keskihalkaisijalle käynnissä, pohkeenväistöä uralle ja siirtyminen raviin. Ympyrä ravissa ja sen jälkeen jälleen siirtyminen käyntiin, keskihalkaisijalle, pohkeenväistöä ja siirtyminen raviin. Sen jälkeen teimme saman harjoituksen niin, että ratsastimme ravissa keskihalkaisijalle, pohkeenväistöä uralle ja laukannosto. Laukassa ympyrä ja siirtyminen takaisin raviin.

Illalla pidin vielä tunnin Outille ja Lisille. Teimme paljon siirtymisiä ja ratsastimme kahdeksikkoa niin, että vaihdoimme ensin laukkaa ravin kautta ympyröiden keskellä jonka jälkeen jatkoimme laukkaa niin, että toinen ympyrä ratsastettiin vastalaukassa. Lisi oli aika jäykkä tunnin alussa, mutta rentoutui nopeasti kun Outi sai rentoutta omaan istuntaan istuntaharjoitusten kautta ja lopputunnista Lisi liikkui todella hyvin. Yksi parhaimmista tähänastisista tunneista Outin ja Lisin kanssa. Hyvä mieli:)

Viikolla pidin tunnin yhdelle oppilaalle ja hevosen toinen takajalka oli todella jäykkä. Juttelin asiasta Pekan kanssa ja pohdin voisiko hevosella olla kinnerpatti tai esimerkiksi jotain polvessa. Pekka kuitenkin meinasi, että hevosella voi olla vain jänteet todella kireät ja sen takia jalka näyttää niin jäykältä. En itse edes olisi ajatellut asiaa siltä kantilta, joten jälleen todella mielenkiintoista.

Lue myös:
Pieni asia, mutta suuri merkitys

No comments:

Post a Comment