Wednesday, October 24, 2012

Body, Mind and Soul

Matkalla Ruotsiin: äiti ja pari kertaa ihanat tädit

Viime viikolla tein ensimmäisen kokonaisen kraniosakraalihoidon Thorille. Onneksi Pekka oli vieressä ohjeistamassa ja auttamassa koko hoidon ajan. Mahtavinta oli, että Thorilla tosiaan tuntui avautuvan erinäiset jumit ja etenkin niskan ja lantion alue olivat tukossa. Myös nenä oli hieman vinossa, joten sitäkin suoristeltiin (nyt odotan vain Vermon reissua marraskuussa, jotta saadaan hampaat ja Thorin purenta tutkittua. Luulen, että suurin osa jumeista tällä hetkellä johtuvat hampaista). Hoito osui juuri sopivaan ajankohtaan sillä torstaina lähdin Ruotsiin äitini ja muiden sukulaisten kanssa. 

Masesgårdenin päärakennus
Saimme viettää yhdessä neljä päivää upealla Masesgården tilalla Taalainmaalla. Tätini houkutteli äitini mukaan viime vuonna ja tänä vuonna me muut hyppäsimme matkaan ja osallistuimme Malin Berghagenin ja Magnus Lindrothin joogakurssille. 

Joogaan, meditaation sauvakävelyn, uimisen, upean kasvisruoan ja muun urheilun lomassa ehdin myös käydä verikokeissa, jossa mitataan ihmisen oksidatiivista stressiä, korvakynttilähoidossa ja kiropraktikolla. Kiropraktikko hoiti vinoa lantiotani ja totesi, että ongelma on SI-nivelen (sacroiliac joint) kohdalla. Lantioni oli hänen mukaan kiertynyt ja toinen puoli nousi korkeammalle (aiheutti jalkojen epätasaisuuden). SI-nivelen ongelmat ovat kuulemma todella yleisiä etenkin istumatyötä tekeville. Kiertymät ja vinoudet eivät usein kuitenkaan aiheuta kipua joten harvat hakeutuvat hoitoon sen takia vaan tottuvat lantion vinoon asentoon. SI-nivelen kireys on kuitenkin kiropraktikon mukaan yleinen syy muihin ongelmiin ihmisen vartalossa, joita lääkitään huomioimatta syy-seuraus vaikutuksia. 

Kiropraktikko löysi myös toisen kovin kireän kohdan selässä, mutta sitä hän ei saanut avattua tällä hoitokerralla. Yläselästä kuului myös melkoinen rutina, joten jotain sieltä aukesi. Hänen mukaan jalkani olivat hoidon lopussa samassa asennossa ja olo oli ainakin loistava. Sain myös kotiolosuhteisiin soveltuvia harjoituksia mukaani, joka auttaa pitämään lantion paremmassa kunnossa. 

Oksidatiivista stressiä mittaava henkilö oli asunut 10 vuotta Australiassa ja kertoi miten hän oli tehnyt töitä paikallisten aboriginaalien kanssa. Hän puhui siitä, miten aboriginaalit uskovat siihen, että ihmisellä on body, mind and soul. Kun sielu joskus on kateissa ihminen lähetetään luontoon kävelemään. Matkaan voi kulua viikkoja, kuukausia tai vuosia, mutta vasta kun henkilö on löytänyt sielunsa ikäänkuin uudestaan on hänellä kokonaisempi olo ja hän uskaltaa kuunnella omaa sisäistä ääntään ja intuitiotaan. Mahtavia ajatuksia kaiken kaikkiaan. 

Parhaimpia asioita matkan aikana oli tietenkin maailman ihanin seura, mutta myös todella hyvä kasvisruoka ja erinäisten yrttiteiden määrä. 

Herbal teas. Mums.....
Matka rannalle, jossa kävimme äidin kanssa uimassa (ok, äiti ui ja minä kävin vedessä).

Kotimatkalla piti vähän nauttia kun oli synttärit ja kaikki.
Reissun jälkeen oli ihana tulla kotiin ja saada Ellan vaarilta ja mummilta Ellan tekemiä hienoja kuvia. Ja Thorista oltiin myös pidetty hyvää huolta. Riikka ja Heidi ratsastivat Thorilla ja Riikka oli ostanut HIHSistä uudet hienot ruskeat BR:n suojat ja Jessi oli ostanut upean ratsastussadeloimen Thorille. 

Ellan taideteos.

Riikka ja Thor kävivät maastoilemassa.

Maanantaina leikimme kentällä.

Jessi kävi eilen tallilla ja otti kuvan upeasta ratsastussadeloimesta.

4 comments:

 1. Hei Kia!

  Tuosta SI-nivelen ongelmasta on omakohtaisiakin kokemuksia ja yksi kohtuullisen hyvä jumppaliike alueelle on ns. lantiokello. Ehkä jooganneena tiedätkin sen?

  ReplyDelete
 2. Hei Laura!

  Tuo harjoitus ei ollut tuttu mulle. Googlasin sen ja lisään sen nyt kotona tehtäviin jumppaliikkeisiin. Etenkin kun Thor on ollut nyt niin hyvä ratsastaessa, kun oma lantio ei ole niin pahasti kiertynyt ja epäsymmetrinen:)

  Mistä itse sait tietää SI-nivelen ongelmasta? Oliko se kiropraktikko tai joku muu joka sen huomasi. Olen nimittäin itse jo pitkään yrittänyt sanoa, että on niin vino olo ja jokin siellä tökkii, mutta mielestäni vasta kunnon vääntely ja kääntely sai sen nyt aukeamaan (eli mitä yritän sanoa on siis, että tavallisella hieronnalla ei esim. taida päästä niin syvälle ja joogaaminekin tuntuu hieman hassulta kun on vino olo).

  Toivottavasti saat jotain selvää mun sepustuksista:)

  ReplyDelete
 3. Hei

  Mun Si-nivel antoi kohtalaista suuremman myrskyvaroituksen aika lailla "loogisessa" ajankohdassa; opiskelut päättyivät ja siirryin ns. siistiin sisätyöhön toimistorotaksi. Opiskellessa olin toki työskennellyt konttorissa, mutta työssä, jossa jatkuvasti myös tuli noustua tuolilta eikä työ ollut pelkkää päätehommaa. Samaan aikaan hevoseni oli sairaslomalla, jolloin ratsastuskin väheni merkittävästi.

  Niinpä SI-nivel ärtyi/tulehtui siinä määrin, että sen yläpuolelta kolmas nikama kiertyi ja tulehtui sekin ja selkään tuli läjä fasettilukkoja. Alkuun tuntui muistaakseni aika lailla vain kireälle tuo lantion yläosa selän puolelta, sitten aloin huomaamattani ontua ja jossain kohtaa totesin, että hetkinen, en pääse sängystä ylös aamulla.

  Mehiläisessä ruoto ja lantio kuvattiin ja aiva vahvan lääkityksen kera sain lähetteen omt terapeutille, joka availi fasettilukkoja ja antoi jumppaohjeita, jolla sitten tilanne hellittikin kohtuu nopeasti (3 viikossa). Sain kattavan luennon siitä, miten ja millaisilla harjoituksilla tuota SI-aluetta kannattaisi aktivoida ja tietenkin patistuksen syvien ja vinojen vatsalihasten ja selkälihasten jatkuva kunnon ylläpito tuli ohjelmaan. Kuntosalilla näytin omt-terapeutin lausunnon ja jumppaohjeet ja saliohjaajani sitten sovitti saliohjelman vastaamaan samojen lihasryhmien tukemista. Ns. perinteiset vatsa ja selkälihakset eivät saaneet vahvistua yhtään enempää suhteessa syviin, koska ne jättävät rangan tukematta ja fasettilukot uusiutuvat. Ja yksi yksityiskohta venyttelyyn; pakarat. Ratsastajan ja istumatyöläisen salaa vahvistuva (eikä vain syömällä kasvava) lihas, joka kiristyessään vääntää lantiota väärään asentoon. Toki lonkan koukistajienkin venyttely on tärkeää, mutta pakarat ne minulla tuntuu ainakin enemmän jumiutuvan.

  Tavallinen hieronta ei kyllä valitettavasti tälle alueelle minusta auta lainkaan (tai ok, verenkiertoa lisäävästi ja sitä kautta relaxoivasti kyllä) vaan käsitelyn pitää olla enemmän mobilisoivaa tai sitten ihan rehellisesti nikamien naksautusta. Akupunktiosta alueelle minulla ei ole kokemusta.

  Meni vähän romaaniksi, toivottavasti jaksat lukea :)

  ReplyDelete
 4. Tottakai jaksan lukea. Aivan mahtavaa infoa taas kerran Laura. Kiitoosssss;) Mukavaa vloppua, Kia

  ReplyDelete