Friday, July 27, 2012

Kraniosakraaliterapia


Jotkut ihmiset saapuvat elämäämme yhtäkkiä täysin aavistamatta. Istuvat tallin satulahuoneessa kahvia juomassa ja huomaat, että tämä ei ole vain sattumaa. 

Kraniosakraaliterapiaa harjoittava Pekka Kannus tuli hoitamaan Thoria ja minua eilen Inkooseen enkä ole koskaan kokenut mitään vastaavaa. Opin paljon uutta, mutta olin etenkin täysin ällistynyt siitä mitä tuo lempeä hoitomuoto voi sekä hevosessa että ihmisessä saada aikaiseksi. 

 

Pekka hoiti ensin Thoria yli tunnin. Thor rentoutui heti kättelyssä ja Pekka totesi, että Thorin selkä sekä lihas- ja hermotasolla on kovin jumissa. Thor reagoi todella vahvasti hoitoon:
 • Rentoutui täysin
 • Alahuuli lerpatti
 • Venytti selkäänsä kuin kissa ja kyyristi sitä pitkälle ylöspäin.Valitettavasti missasin parhaimmat venytyskohdat kun olin aina myöhässä kuvaamisen kanssa, mutta se oli todella mahtavan näköistä. 
 • Thorilla oli kovat patit heti korvien takana, mutta ne lähtivät melkein kokonaan pois hoidon aikana. 
 • Haukotteli
 • Irvisteli
 • Venytti takajalkoja yhtäkkiä pitkälle taakse
 • Rentoutui lopussa täysin

Thorin jälkeen vuorossa oli omistaja. Pekka viritti pöydän satulahuoneeseen ja sanoi, että minun polvien kohdalla näkyy jotain häikkää. En itse ole siitä tietoinen eikä minulla ole ollut kummempia ongelmia polvien kanssa. Pekka totesi, että mun ristiluu on hieman liian takana, mutta se ei manipuloinnista huolimatta halunnut liikkua. Pekka kokeili kallon kohdalta ja totesi nopeasti, että ongelma on palleassa ja mun pallea on vino. Sen takia koko vartalo on vino ja lyyhistyn esim. ratsastaessa kyljestä oikealla puolella ja lantio tuntuu myös vinolta.

Tässä hieman mitä kävin läpi eilisen hoidon aikana. Sitä on mahdotonta selittää tai kirjoittaa, se pitää kokea itse, mutta tässä hieman ajatuksia:
 • Vahva tunnelataus. Itkin ja nauroin ja jokin psyykkinen tukos aloitti aivan oman elämänsä.
 • Oma vartalo ikäänkuin korjasi itseään. Jalka veti yhteen suuntaan ja pää toiseen ja tuntui aivan hassulta kun liikuin penkillä melko levottomana. 
 • Hoidon loputtua olo oli onnellinen mutta melko väsynyt. 
 • Hoidon loputtua oli ensimmäistä kertaa pitkään aikaan ryhdikkäämpi ja suorempi olo.
 • Eilisen ja tämän päivän olen ollut todella väsynyt iltaisin ja päätä on hieman särkenyt tänään.
 • Yläselkä on tuntunut aralta. Hieman kuin olisi lihaskipua juuri siinä kohdassa selkää, jota avasin monta kertaa. 

Pekka tulee jälleen parin viikon päästä hoitamaan Thoria ja minua ja lupasi joku kerta katsoa myös ratsastaessa istuntaani.

Olen todella kiitollinen jos voisimme käydä säännöllisesti hoidoissa ja Thor saisi selkää avattua ja minä taas apua kaikkeen muuhun. Kuten Pekka sanoi, niin minä en voi ratsastamalla avata Thorin selkää ja selän kireys aiheuttaa sen, että Thor ei kasvata lihaksia selkään ja se kipeytyy vain entisestään.

Yksi oleellinen asia josta juttelimme Pekan kanssa oli, että ratsastaja saa kyllä suoristettua itsensä, mutta usein suoristaminen aiheuttaa ongelman muualle. Usein ongelma voi löytyä esimerkiksi siitä että lantio on vino, jolloin vinous on ensin korjattava ennen kuin pääsee suoristamaan istuntaa oikealla tavalla. Esimerkiksi työntämällä lantiota eteenpäin sen sijaan, että yritetään suoristaa selkää selällä voi jo tehdä ihmeitä ratstastajan istunnan osalta.

Pekka kertoi myös miksi on niin tärkeätä että esim. hevosten pakaralihakset ovat rennot. Pakaralihakset painavat muuten helposti hermoa kiristyessään ja se voi aiheuttaa todella epämukavan olon ja kipua hevosille vrt. ishias ihmisellä. Joskus myös takajalkojen turvotus saattaa johtua ristiselän kireydestä, sillä  nesteet jäävät jumiin sinne (esim. lymfanesteet) eivätkä pääse pois sieltä.

Thor venyttää selkää ylöspäin. Pää on edelleen ylhäällä.


Taas nukuttaa

Alahuuli lerpatti vielä hoidon jälkeen.

Haukotuttaa ja jalka venyy taaksepäin.

Ja edelleen haukotuttaa

Irvistys

   


Tässä mut hoidettiin. Keskellä satulahuonetta. 

Pekka mainitsi myös Valegron ja Charlotte Dujardinin FEI CDI Grand Prix Freestyle Hatpury Collegen kouluohjelmasta. Kannattaa käydä katsomassa. 

Lue myös: 
Toinen hoitokerta Pekka ja Thor,
Kraniosakraaliterapiakurssi pv I ja II
Kraniosakraaliterapiakurssi pv III ja IV
Kraniosakraaliterapiakurssi pv V (lihasten tehtävät ja yleiset ongelmat
Jumiutuneet rintalihakset
Urheiluhevosten hieronta

Vieraskirjoitus:
Mari Oksanen; Kraniosakraaliterapia hoitomuotona

8 comments:

 1. Olipa mielenkiintoista, piti oikein googlata ko. terapiasta. Aika helmi tämä Pekka. :) Ja ihania kuvia toisesta. :)

  ReplyDelete
 2. Meilläkin kävi eilen kraniosakraaliterapeutti hoitamassa uuden hevoseni ja minut, sama ihminen hoiti aikaisempaa poniani (se josta laittelin sähköpostiakin, sädeluuontuma joka ei sitä kuitenkaan ollut ja poni lopetettiin kesäkuun lopussa).

  On mahtava hoito ja pidän tästä itse enemmän kun perinteisestä hieronnasta. Hevonenkin alkoi yhtäkkiä nuokkua kun paikat aukeili ja haukotteli yhdessä kohtaa kovasta. :)
  Itse taas jouduin istumaan hoidon jälkeen pitkän aikaa hoitopöydällä, kun olin niin päästäni sekaisin.. Molemmat saadaan kuukauden päästä uusi käsittely, sen verran jumisia oltiin.

  Uuden hevoseni blogi: taaviterapiaa.blogspot.fi

  ReplyDelete
 3. Hei Ulla, Pekka on tosiaan todella helmi. Kannattaa joskus kokeilla kyseistä hoitomuotoa:)

  Elina, aivan mahtavaa saada blogiosoitteesi. Käyn heti lukemassa uudesta hevosestasi.

  Olin kyllä todella yllättynyt miten vahvoja reaktioita hoito synnytti Thorissa ja minussa. Meille tuli vieraita samana iltana ja meinasin nukahtaa ruokapöytään, kun olo oli niin väsynyt. Oli sellainen olo, että kroppa oikeasti korjaili itse itseään ja se vaati multa myös henkisesti paljon energiaa. Ensi viikolla Pekka tulee jälleen hoitamaan meidän tallin hevosia ja minua:)

  Ihanaa syksyn alkua Ulla ja Elina!

  ReplyDelete
 4. Heh, googletin tuosta erikoisesta miehesta joka tuli painelemaan ratsastettavana olevaani kouluhevosen alkua kesken ratsastukseni ihan muutamasta paikasta ja elukka muuttui taysin. Minullekkin sanoi ihn vaan pari yksinkertaista harjoitusta ja tsadaam, istunta parantui 80%.. Googletin siis ja loysin sun blogista nama tekstit. Oli kylla hieman hassu olo tapahtuneen jalkeen, pitaisi ehka tilata Grandolle.

  ReplyDelete
 5. Olen vannoutunut Kraniosakraaliterapian fani. Kannattaa ehdottomasti pyytää hoitamaan Grandoa. On ainakin tehnyt ihmeitä Thorille ja minulle:)

  ReplyDelete
 6. Moikka! Löysin sun blogin ihan sattumalta kraniosakraaliterapiaa googletellessani ja täältä löytyikin paljon vastauksia mun tiedonjanoon ko. terapiasta. Mulla on itselläni melko juminen suomenhevonen ja olen mietiskellyt olisiko tästä terapiasta sille apua.
  Olen kuullut paljon positiivisia juttuja tämän Pekan toiminnasta niin tiedätkö onko hänellä jonkunlaisia nettisivuja yms. jolla saisi otettua yhteyttä, kuinka laajalla alueella hän käy kraniohoitoja tekemässä ja oliko hänen palvelunsa kalliita ? (:

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi Janita! Kraniosakraaliterapia on aivan mahtava hoitomuoto. Olen saanut Thorilta paljon jumeja avattua. Sain myös kovasti apua eläinkiropraktikko Linda Telfordilta: https://www.facebook.com/elainkiropraktikko?ref=ts&fref=ts

   Pekka hoitaa kyllä hevosia ympäri Suomea. Laitatko vaikka mulle sähköpostin kiaherold(at)hotmail.com, niin lähetän Pekan yhteystiedot. Pekalla ei ole omia nettisivuja. Laitan samalla tietoa parista muusta hyvästä kraniosakraaliterapeutista, jotka toimivat pääkaupunkiseudulla.

   Delete
 7. Sama homma kuin Janitalla, kraniosta todella kiinnostunut ja haluaisin kokeilla moniongelmaiselle hevoselleni. Laitoin myös Kia sinulle sähköpostia koskien Pekan yhteystietoja. :) Pekasta kuullut myös aika huikeita juttuja. Oletko sittemmin käyttänyt vielä Pekkaa, onko auttanut ongelmiinne?

  ReplyDelete