Thursday, August 11, 2016

Ulkokanta-astuja

Kuva on edelliseltä lastauskerralta.
 
Eilen kuljetimme Thorin Annika Schulmanin kanssa kengitykseen Kattholmaan. Thorilla pysyi kengät jalassa pari viikkoa kesäkuussa, jonka jälkeen Kenny kengitti Thorin kokonaan ja nyt pääsimme sitten taas omalle kengittäjälle seuraavaa kengitystä varten. Pari päivää aikaisemmin kengät jo hieman kilisivät, joten saimme juuri sopivaan ajankohtaan uudet kengät jalkaan. Viime kesänä kengät lentelivät viikottain, joten siihen nähden tämä kesä on sujunut todella hyvin.
 
Nyt kaviot näyttävät jo paremmalta ja siistiltä vaikka saisivat toki olla paljon pidemmät. Nå, nyt ei voi kuin toivoa, että kengät pysyvät seuraavaan kengitykseen asti jalassa ja tilanne rauhoittuu taas syksyä kohden.
 
Olimme Jannikan koulutunnilla sunnuntaina ja Thorilla oli melkoinen vauhti päällä. Thor oli alussa hieman jäykempi takaa, mutta oikein hyvä edestä. Tuntui siltä, että Thorilla vähän kinnaa selässä lannerangan kohdalla ja kengittäjä sanoi, että Thor astuu paljon ulkokannalle takaa ja takakaviot kuluvat enemmän ulkoreunasta. Juttelin sitten vielä asiasta Annikan kanssa ja hän sanoi, että hevonen joka on kapea takaa ja kiertää hieman jalkoja luonnollisesti estyy luonnollisesta kierrosta  kun kengät laitetaan jalkaan. Kenkien kanssa hevoset pärjäävät usein, mutta hokit pahentavat asiaa koska silloin kierto estyy melkein kokonaan kun hokit ottava kiinni maahan suoraan alaspäin. Todella kiinnostava havainto koska mielestäni Thor on aina jäykempi hokkikauden jälkeen ja tässä on siihen hyvin luonteva selitys.
 
Kun samainen kengittäjä kengitti Thoria meidän alkutaipaleella hän puhui aina siitä miten hän korjasi takakavioiden asentoa. Nyt vasta ymmärsin tarkemmin mitä hän korjasi ja kertoi jatkavansa korjaamista edelleen. Hän sanoi kuitenkin, että jos kyseessä on vanhempi hevonen hän ei lähde korjaamaan virheasentoja koska joskus niiden korjaaminen voi vain aiheuttaa enemmän haittaa, kuten esim. nivelrikkoa, kuin hyötyä.
 
Alkuveryttelyn jälkeen Thor liikkui kuitenkin nätisti ja teki hienot etuosamaiset käännökset kulmiin. Kännöksien jälkeen nostimme aina ravin tai laukan pitkillä sivuille ja siirsimme takaisin käyntiin tai raviin. Teimme paljon siirtymisiä ja Jannika katsoi, että ajoitimme nostot laukkaan juuri silloin kun takasisäjalka osuu maahan. Hän auttoi laskemaan ja pyysi minua jatkamaan ajatusta "nyt, nyt, nyt" kun laukka nousi. Helposti lähtee ratsastajana vain laukkaan eikä jatka yhtä keskittyneesti kuin nostossa.
 
Maneesissa oli melkoinen kaaos ja tuntui, että hevosia tuli joka suunnasta. Oli kyllä hyvää harjoittelua meille ja se on kyllä ihana piirre Thorissa, että vaikka muut hevoset riehuvat tai laukkaavat kovaa vauhtia ohi Thor harvemmin reagoi muiden energiatasoon.
 
Thor oli todella energinen ja ravi on niin ilmavaa ja hienoa, että en pysty istumaan siellä millään tavalla. Aina kun tiedän, että Thor on hyvässä kunnossa ja liikkuu hyvin ravi on todella upeata. Se on heti ensimmäinen askellaji joka kärsii, jos on jumeja tai Thorilla on jotain muuta vikaa. Thor reagoi myös rennompaan kauteen aina melko höyryävänä ja olin valmistellut tunnille menoa jo pari päivää aikaisemmin pellolla, jossa laukkasimme oikein kunnolla pahimmat energiat pihalle ennen iltauintia Ellan kanssa. Tunnin jälkeen maastoilimme kotiin ja oli aivan mahtava olo, kun oli taas päässyt kunnolla ratsastamaan.
 
 
Eilen lähdimme jo seitsemältä tallille koska halusimme varata hyvin aikaa lastaukseen. Thor käveli suoraan traileriin, joten meillä oli yli tunti luppoaikaa ennen kuin kengittäjä saapui paikan päälle. Kävimme Annikan kanssa Teboililla teetä juomassa ja Thor sai sen aikaa rentoutua omassa karsinassa ja tutustua ympäristöön. Trailerista ulosottaessa Thor ryntäsi melko nopeasti ulos ja jäi tuijottamaan kaikkea, joten Annika otti jälleen tilanteen haltuun, otti Thorin hetkeksi lastaussillalle kunnes Thor rentoutui ja jatkoi vasta sen jälkeen sisälle. 
 
Thor käyttäytyi hienosti koko kengityksen ajan ja kun lähdimme Thor pysähtyi lastaussillalle ja lähti peruuttamaan pari askelta. Annika osasi juuri oikealla hetkellä lisätä painetta ja pysyä rauhallisena ja parin minuutin päästä Thor seisoi taas trailerissa ja matka jatkui kotia kohti. Itse trailerissa kuljettaminen ei onneksi ole ongelma ja Thor käyttäytyy todella hyvin kuljetuksen ajan.
 
Kotiin saavuttuamme otimme Thorin ulos etukautta ja Thor käveli todella rentona ulos. Olin niin onnellinen ja kiitollinen Annikalle koska jokainen onnistunut kerta lisää Thorin ja minun keskenvälistä luottamusta. Kun muutamme takaisin Kirkkonumelle syyskuussa tehdään niin, että minä hoidan lastauksen ja Annika on mukana auttamassa.
 
Ja pari tietoiskua loppuun, jotka jäivät mieleeni eilisestä keskustelusta kengittäjän kanssa:  
 
"Did you know that around 90 per cent of hoof quality problems are because of genetic predispositions. And that wild horses have strong and solid hooves that many domesticated horses lack because of unnatural living conditions and the use of shoes and nails. The natural flow of blood is not as consistent and strong anymore."
 
"If you take the shoes of your horse you should be able to close your eyes for at least a few months. Most of the hoof will just explode. Slowly however there will be more bloodflow to the damaged area since pressure on damage increases the bloodflow." Taking the shoes of is however not anything that I recommend doing without proper consultation with the ferrier first.
 
 
Lue myös:  
Muut lastausartikkelit löydät täältä.
Kengitys, kengättömyys ja kavioaiheiset kirjoitukset löydät täältä.
Managing the Barefoot Horse: Mielenkiintoinen artikkeli kengättömyydestä

No comments:

Post a Comment