Thursday, December 10, 2015

Sulla on hieno hevonen

Tulisi jo lunta.
Olen alusta asti ihaillut Thorin kaunista ja sopusuhtaista ulkonäköä. Joskus voin vain tuijottaa Thoria pitkiä aikoja koska Thor on mielestäni yksi upeimmista tapaamistani hevosista. On kuitenkin todella kiva kun joku muu antaa myös positiivista palautetta ja olin melkein häkeltynyt, kun pari tallilaista totesivat Ville Vaurion tunnin jälkeen tänään, että onpa sinulla hieno hevonen. Suomessa ollaan melko huonoja antamaan ja etenkin ottamaan positiivista palautetta vastaan. Kun sitä sitten saa tuntuu se kuitenkin todella mukavalta.

Olimme nyt toistamiseen Vaurion tunnilla ja pidän Villen tyylistä todella paljon. Villessä yhdistyy monet sellaiset asiat, joihin olen tykästynyt vuosien varrella eri valmentajissa, mutta kaksi asiaa ovat ylitse muiden: Ville ajattelee aina hevosen parasta ja keskittyy paljon ratsastajan henkiseen puoleen sekä istuntaan. Ville muistuttaa usein, että hevonen ei tee tuota ollakseen ilkeä vaan sen takia, että asia on sille vaikea. Hän totesi myls, että muista kiittää hevosta usein. Jos hevonen ei tee niin kuin pyydät, se ei vain ymmärrä mitä haluat.

Ville totesi jälleen, että Thorilla on selkeä puoliero ja haluaisi keskittyä siihen tulevan talvikauden yli. Keskityimme siis suoristamaan Thoria ja hakemaan mahdollisimman rentoa askellusta. Alkutunnista Thor oli edelleen jäykkä, mutta parani kovasti loppua kohden. Teimme pitkät alkuravi- ja laukkapätkät ja Ville totesi, että aika usein kannattaa aloittaa kunnon laukalla ravin sijasta. Sen jälkeen siirryimme laukkaamaan ympyrälle ja asetimme ja taivutimme hevosia sisäänpäin. Ympyrältä jatkoimme sitten pohkeenväistöä pitkän sivun alusta maneesin poikki ensin käynnissä ja sitten ravissa. 

Teimme aika monta väistöä ja Ville puhui siitä miten tärkeätä on tehdä monta toistoa ja ajatella väistöjä ennemminkin jumppaavana ja suoristavana liikkeenä kuin esimerkiksi kisoihin valmistelevaa harjoittelua. Väistöt sujuivat ihan hyvin vaikka sain kyllä tehdä todella paljon hommia niiden eteen. 

Väistöjen jälkeen jatkoimme laukkaharjoituksia ympyrällä ja sen jälkeen suoralla uralla pitkät sivut avotaivutusta. Ville halusi, että Thor ottaisi avotaivutuksen avulla vähän enemmän painoa sisätakajalalle ja aktivoisi sitä kautta paremmin takaosaa.

Kun lähdimme pitkälle sivulle vein ulkokättä hieman enemmän ulos kertoakseni Thorille että uralta ei tarvitse poistua kokonaan. Yritin myös olla mahdollisimman selkeä apujeni kanssa ja keskityin keskivartalon aktivoimiseen kuitenkin säilyttäen sopivan rentouden. Mietin myös koko tunnin ajan ylävartaloa taaksepäin ja siitä Ville jaksoi toistamiseen sanoa. On ihan uskomatonta mikä ero on Thorin liikkeessä, kun suoristan ylävartalon. Hevonen kun on jo valmiiksi etupainoinen, niin siinä kun sitten kiikun edessä on varmaan hivenen vaikea nousta ylös lavoista.

Tunnilla oli myös mukana toinen ratsukko, joka tuntui ratsastajan mielestä hieman tahmealta. Ville totesi, että muista kertoa hevoselle miltä sinusta tuntuu. Hän vertasi hevosia miehiin. Aika usein suomalaiset naiset toteavat, että mies ei esimerkiksi vie roskia ulos, mutta unohtaa täysin mainita siitä miehelle. Mumisee vain jälkeenpäin, että et sitten vienyt roskia ulos. Täytyy olla selkeä ja tarkka omassa kommunikoinnissa. 

Olin todella tyytyväinen Thoriin tänään. Vaikka tiedän miten paljon parempi Thor voi vielä olla, olen niin onnellinen, että Thor liikkuu puhtaasti ja on seesteisen oloinen. Pystyn keskittymään täysillä ratsastukseen eikä siihen mihin suuntaan Thor seuraavaksi sinkoilee. Se helpottaa myös rentouttamaan omaa vartaloa ja löytämään paremman kontaktin Thoriin kauttaaltaan. Jännittyneenä kun Thor ei vain opi ja jää muutenkin rungostaan aivan liian jäykäksi. 

Ville oli myös sitä mieltä, että tällä kertaa meni jo paljon paremmin ja totesi, että onpa meillä nousujohdanteinen ura. Naureskeli sitten, että eihän se näin nousujohteisesti voi jatkua.:)

Ihanaa kun on löytynyt meille sopivat valmentajat uudesta kodista. Sekä Antti ja Ville toimivat Thorin kanssa hyvin ja molempien opetustyyli sopii meille erinomaisesti. Rakastan säännöllistä valmentautumista ja on mielestäni hevostelussa yksi parhaimmista asioista.

Lue myös Horsemailin kirjoitus Morris opasti kouluratsastajia

6 comments:

 1. Aivan mahtavaa luettavaa! Ihanaa, että teillä oli noin hyvä valmennus. Ja kehitytte yhdessä kovaa vauhtia. Todella hyvä, että Ville jaksaa toistuvasti muistuttaa samoista asioista uudestaan ja uudestaan - siten niistä tulee ajan kuluessa automaattisia. Olen niin iloinen Kia puolestasi! Ja tiistain huippuhyvän tunnin jälkeen luulen tietäväni, miltä sinusta tuntui.

  Aurinkoista viikonloppua!
  Maarit L. =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ihana Maarit L. ja mahtavaa alkavaa viikkoa!

   Delete
 2. Moi, Hyvä kirjoitus. Kiinnostuksesta vain kyselen, millaisia ohjeita sai toinen ratsukko tahmean hevosen ratsastukseen? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Suski! En itse asiassa tiedä yhtään miten Ville ohjeisti toista ratsastajaa koska olin niin keskittynyt omaan puuhasteluun. Mutta voin kirjoittaa tahmakavioista oman postauksen jos kiinnostaa. Niistä on myös kokemusta.;)

   Delete
  2. Ehdottomasti kiinnostaa ja varsinkin harjoitteet. Nim. Se puristaminen tuskin auttaa...

   Delete
  3. Ha ha, ei auta joo. Palaan asiaan ja yritän saada myös valmentajieni ajatuksia aiheesta mukaan tekstiin.

   Delete