Tuesday, December 1, 2015

Parhaimpia ratsastuskertoja ikinä

Romeo ja Thor

En tiedä sainko vaikutteita viikonloppuna huippuratsastajilta tai oliko oma fiilis vain jostain syystä erityisen hyvä tänään. Illan tunti oli kuitenkin yksi parhaimmista ikinä Thorin kanssa. 

Thoria on liikutettu enenevin määrin jo melkein viikon ajan ja Tiina meni ensimmäistä kertaa selästä käsin eilen. Kun olin Ruotsissa Thoria juoksutettiin ja ohjasajettiin. Thor pääsi myös Romeon kanssa tarhaan lauantaina ja kaikki oli mennyt enemmän kuin hyvin. Thor ja Romeo tulevat super hyvin toimeen ja olen niin iloinen, että Thorille löytyi heti sopiva ja rauhallinen tarhakaveri. Thor ja Romeo saivat nyt myös suuremman tarhan ja jonotamme isompaan hiekkatarhaan.

Thor tuntui vielä hieman jäykältä vasemmalta puolelta alkutunnista enkä usko, että jäykkyys menee kokonaan pois ennen kuin saadaan vasenta kavion kantaa taas hieman tasaisemmaksi. Thor rentoutui kuitenkin nopeasti ja Antti Jurvanen totesi, että Thor liikkuu todella letkeästi.

Pidimme rauhallisen tunnin ja menimme puomeja ja pieniä esteitä. Keskityimme siihen, että tulimme hyvät ja tasaiset tiet ja jossain vaiheessa Antti pyysi minua pidentämään jalustimia. Koska olen niin pitkä hän totesi, että jalustimien pidentäminen voisi auttaa siinä, että saisin omaa painovoimaa hieman alemmas. Pidensin jalustimia reiällä ja jo se auttoi suoristamaan yläselkää ja parantamaan istuntaa.

Tämä oli vasta toinen tunti Antin kanssa, mutta pidän niin paljon siitä että Antti on iloinen ja positiivinen. Antti totesi, että ei kannata takertua siihen mitä on ollut vaan ennemminkin siihen mitä on tulemaan. Luotan myös täysin siihen miten Antti arvioi meitä ratsukkona ja sekä Thorilla ja minulla on letkeä ja rento olo Antin seurassa.Thor meni todella mukavasti ja tasaisesti ja tuli into piukeana esteitä kohti. Tunti ei kuitenkaan ollut sen takia niin hyvä vaan olin jotenkin itse mieleltäni erityisen rento, rauhallinen ja täynnä positiivista energiaa. Myös oma kroppa tuntui suoralta ja hyvältä ja Thor oli suurimman osan tunnista suorempi ja iloisempi kuin pitkään aikaan. Tunti oli vain niin ihana ja nautin ratsastamisesta erityisen paljon viime viikkojen sairastelujen jälkeen. Olen myös jotenkin niin kiitollinen, että kyseessä ei ollut mitään pahempaa ja Thor on jälleen kunnossa. Aina välillä sitä vain pelkää pahinta ja saa onnekseen huokaista helpotuksesta (kaikki jotka omistavat oman hevosen tiedätte varmaan täysin mitä tarkoitan).

Thorin haava on parantunut, mutta haavaa ympäröivä alue on edelleen lievästi turvonnut. Mietin jos laaserhoitoa voisi käyttää haavaa ympäröivään alueeseen. Onko teillä kokemuksia laserhoidosta?

Olen niin tyytyväinen uuteen talliympäristöön ja laadukkaaseen hoitoon. Tallimestari Ninde on aivan mahtava ihminen ja auttaa Thorin hoidossa ja juoksuttamisessa. En mitenkään olisi voinut toivoa parempaa paikkaa meille näin talven hiipiessä pikku hiljaa luoksemme. Ja ilman Tiinaa en tiedä missä olisimme ylipäänsä. Kiitos paras ja rakkain ystäväni siitä, että olet pitänyt meistä aina niin hyvää huolta. Olet kultaakin kalliimpi.

2 comments:

 1. Hei, olen joskus lukenut, että hevosellasi on ollut ongelmia erikorkuisten kantojen vuoksi. Minulla on nyt hevonen jolla on vasemmassa kaviossa varmaan noin sentin matalampi kanta kuin oikeassa. Hevonen myös "tahdittaa" ravissa vasempaan kierrokseen. Ei mitään selkeää ontumista, mutta välillä kyykkää vasemman jalan ottaessa maahan. Millaisia oireita hevosellasi oli eripari kannoista? Mietin koitanko seukki kengitykseen kiilapohjallista vai raahaanko klinikalle. Olen kuullut että kiilapohjallinen ei vain hirveästi auta, jos yrittää kasvattaa kantaa, saattaa estääkkin sen kasvua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Anonyymi,

   Kirjoitin tosiaan erikorkuisista kannoista postauksen kesällä:
   http://kiaherold.blogspot.fi/2015/08/kantojen-epasymmetrisyys-vaikuttaa.html

   Olen vakuuttunut, että yksi suurimmista ongelmista hevosen kipeytyessä löytyy kengityksestä ja oikea kengitys on edellytys hyvinvoivalle hevoselle. Jotkut hevoset pärjäävät paremmin kuin muut pienimuotoisella epäsymmetrialla, mutta esimerkiksi Thor kipeytyy melko nopeasti. Viime talven pärjäsin aika pitkään kun hierojat ja kiropraktikot kävivät, mutta ongelma löytyi tosiaan jälleen kerran kantojen epäsymmetriasta ja jo kerta Jaskan luona helpotti meidän elämää.

   Olen yrittänyt kaikin tavoin välttää klinikalle viemistä koska olen sitä mieltä, että on ihan järjetöntä touhua roudata hevonen muualle kengitykseen 6-7 viikon välein. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että se on nyt meille ainoa vaihtoehto jos emme saa Jaskaa (Viik ja Hyvinkää) tai Thomasta (tiistaisin Vermossa) kengittämään kotitallille.

   Kesällä ei tuo vieminen olisi missään nimessä toiminut kun Thorilta irtosi kengät noin neljän viikon välein alkukesästä, mutta toivotaan että kaviot olisivat vahvemmat ensi kesänä ja välttyisimme kenkien irtoamisilta (se kun taas vaikuttaa suoraan siihen, että kantojen epäsymmetrian korjaaminen on haastavampaa).

   Ja tosiaan oireet voivat olla mitä vain, mutta Thor alkaa just tahdittamaan hieman ja on jäykkä vasemmalle. Myös lavan yläpuolella, Trapezius-lihaksen kohdalta katoaa enemmän lihasta vasemmalta kuin oikealta puolelta koska luonnollisesti kantojen epäsymmetria vaikuttaa suoraan hevosen lihaksiston symmetriaan. Eli suosittelen ehdottomasti viemistä klinikalle. Jaskalla on esimerkiksi pari todella osaavaa oppipoikaa jotka voivat sitten tulla kotitallille kengittämään, mutta ongelmista viisastuneena menisin klinikalle ainakin kerran. Mitään kiilapohjia en käyttäisi ja olen melko varma, että niitä ei suositella. Haluat kuitenkin mahdollisimman luonnollisen kaviomekaniikan (niin luonnollista kuin se nyt kenkien kanssa on ylipäänsä mahdollista) ja kaikki extra härpäkkeet aiheuttavat usein vain lisää ongelmia.

   Tässä vielä linkki muihin kavio-aiheisiin postauksiin:
   http://kiaherold.blogspot.fi/2014/04/huoleton-on-hyvan-kengittajan-omaava.html

   Toivottavasti saatte apua vaivoihin. On ihan uskomatonta miten suuri merkitys oikealla kengityksellä on meidän hevosiin.

   Aurinkoa teidän päivään,
   Kia

   Delete