Monday, November 16, 2015

Totuttelua, totuttelua


Kävimme eilen tallilla ja Thor vaikuttaa jo ihan normaalilta ja kavion lämpötila on laskenut. On se uskomatonta miten vahva reaktio tulee naulasta joka on lyöty väärin kavioon. Olin jo ihan varma, että nyt on jotain pahempaa kun Thor oli niin kipeä, mutta onneksi näyttää siltä että kyseessä oli tosiaan vain pari naulan painaumaa.

Soitin heti aamusta Talliklinikalle, mutta kukaan eläinlääkäreistä ei ollut paikan päällä. Talliklinikalta todettiin kuitenkin, että kyseessä on melko varmasti paise tai joku muu kaviossa jos reaktio on äkillisesti noin suuri.

Talliklinikan jälkeen yritin tavoitella Tiina Eklundia, mutta en tavoittanut häntä heti. Sain sitten kiertävän eläinlääkärin käymään ja hän totesi jalan kuumottaneen ja jätti viiden päivän Metacam-kuurin. Kun juttelin eläinlääkärin kanssa hän totesi, että Thor pitää viedä klinikalle jos kuuri ei auta.

Koska Tiina Eklundilla on ultralaite ja jalassa oli selvästi ollut lämpöä ja turvotusta pyysin hänet vielä illalla käymään. Tiina oli sitä mieltä, että vasempaan jalkaan tullut liikaluu kuumotti hieman ja totesi, että se voi aktivoitua ja painaa jalkaa. Hetken päästä hän kuitenkin pyysi minua kokeilemaan kavioita ja lämpöero oli todella selkeä. Vasen kavio oli todella kuuma eli pahin ongelma tuli selvästi sieltä.

Soitin sitten suoraan Kennylle enkä voinut uskoa korviani kun Kenny sanoi, että hän ehtii katsomaan kavion parin tunnin sisällä. Onneksi tallilla oli vielä tallityöntekijä paikan päällä ja kenkä saatiin irrotettua. Kenny oli sitä mieltä, että pari naulaa painoi selvästi jalkaa ja totesi, että Thorilla on niin huono kavionlaatu joten naulaamisen kanssa pitää olla erityisen tarkka.

Tiina menee tänään käymään tallilla, joten toivon todellakin, että selvittiin säikähdyksellä ja että Thorin kavionlaatu olisi jo ensi kesällä parempi myös alhaalla asti. Nyt kavion pahimmat kohdat ovat juuri siinä mihin kenkä lyödään kiinni, joten saa vain toivoa, että kengät pysyvät jalassa.

 
Uudessa kodissa ollaan käyty tutustumassa eri paikkoihin ja olen ihan hurmioitunut kentästä. Kenttä ei päällisin puolin näytä erikoiselta, mutta pohja on todella hyvä. Thor liikkuu siinä super hyvin ja juoksuttaessa olen hyödyntänyt vesiestettä, jonka yli Thor on saanut hypätä.

Mikä sen parempi kuin totutteleminen uusiin asioihin maasta käsin. Vaikka harvemmin Thor mitään esteitä katselee. Taitaa suurimmat möröt olla omien korvien välissä.

Mukana tsemppaamassa olivat Ella ja Benjamin ja kun Thor ei heti antanut kiinni kun päästin Thorin irti kentällä Benjamin totesi, että miten se Kari Vepsä nyt tekikään??


Kannattaa myös tutustua Brett Kiddingin lanseeraamaan TRT -valmennusmenetelmään. Hänellä on mielestäni aika samantyylinen filosofia Will Rogersin kanssa. Molemmat ovat sitä paitsi asuneet Australiassa ja muuttaneet Hollantiin, joten aika sama taustakin herroilla on.

Tässä näkee mielestäni hyvin, että maastakäsintyöskentely ei enää ole vain "hevoskuiskaajien" tai muiden puuhaa vaan lisääntyy koko ajan tärkeänä tekijänä hevosen kuin hevosen oppimisprosessissa. Olen itse aina tehnyt paljon asioita hevosten kanssa maasta käsin ja mielestäni hevoseen saa ihan eri yhteyden sillä tavalla. Olen myös alkanut nauttia maastakäsintyöskentelystä enemmän ja enemmän ja tämä kesä on myös meidän osalta osoittanut sen miten tärkeä osa-alue rauhallinen ja systemaattinen opetus on.

Mulla ei kyllä kärsivällisyys riitä siihen, että tekisin koko ajan juttuja kentällä tai pyöröaitauksessa hevosen kanssa. En sinänsä itse usko, että se on tärkeintä, vaan ennemminkin kivojen asioiden tekeminen yhdessä: juoksutusta esteiden yli, pitkiä kävely- ja juoksulenkkejä teitä pitkin, uimista, ohjasajoa metsässä jne.

Tässä myös mielenkiintoinen linkki siihen miten hevosen liian kireä turparemmi vaikuttaa suoraan takaosan ratsastettavuuteen.

Lue myös muut samanhenkiset postaukset täältä.

No comments:

Post a Comment