Monday, November 23, 2015

Imppari

Miksi imppari tuntuu niin paljon pahemmalta, kun se sattuu oman hevosen kohdalle. Miten aikaisemmin on vain ollut sellainen fiilis, että "nå imppari tolla vaan on, lääkkeillä se lähtee".

Viikko takaperin iloitsin maanantaina siitä, että Thor vaikutti jo täysin normaalilta ja olimme selvinneet säikähdyksellä vasemman etujalan naulojen painaumista. Tiistai aamuna ihana tallimestari Ninde laittoi viestiä, että toinen etujalka on kuin tukki ja Thor on selvästi kehittänyt impparin. Koska eläinlääkäri Tiina Eklund oli jo nähnyt haavan ja olimme jo olleet siitä hieman huolestuneita aiemmin laitoimme Thorin viikon sulfakuurille.

Thorin vasemmassa etujalassa vuohisen kohdalla on aina ollut kohta, josta kaikki karva on poissa. Vanha vamma kuvattiin ostotarkastuksen yhteydessä ja Olli Mäkelä totesi, että hän uskoo, että vamma ei ikinä tule vaivaamaan Thoria. Nyt tuo samainen kohta oli kuitenkin hieman turvonnut ja siinä oli pieni haava juuri ennen muuttoa Kirkkonummelle. Haavaa on hoidettu ja putsattu päivittäin, mutta en halunnut aloittaa sulfakuuria koska Thorilla on niin herkkä vatsa. Valitettavasti jalkaan syntyi kuitenkin tulehdus ja kunnon turvotus ja nyt näyttää siltä, että liikalihaa on jäänyt aika paljon haavan ympärille.

Perjantaina lähdin Tukholmaan joten kävimme vielä myöhään torstaina Ellan kanssa tallilla. Thor ontui selvästi oikeata etujalkaa ja olin jo ihan ahdistunut. Rakas Tiina hoiti kuitenkin Thoria Ninden kanssa koko viikonlopun ja eilen jalka oli jo miltei palautunut normaaliin tilaan. Kävellytin Thoria hetken eilen ja annoin lääkkeet ja tänään Tiina kävi tallilla ja kävellytti jo pidemmän pätkän ja antoi Thorin juosta hetken. Thor ei enää ontunut ja vaikka oli muuten hieman jäykkä oli vaikuttanut paljon paremmalta.

Harmittaa kovasti, että olen niin huonosti ehtinyt hoitamaan jalkaa. Haluaisin käydä kaksi kertaa päivässä kylmäämässä, kävellyttämässä ja hieromassa haavakohtaa. Olen ihan varma, että saisimme myös apua liikalihaan jos sitä ehtisi hoitaa paremmin. En vain mitenkään saa ajettua aamuin ja illoin nyt tallille, joten yritän hoitaa haavaa parhaani mukaan. Tiina toi myös pihkavoidetta tallille ja se on selvästi auttanut haavan parantamisprosessissa. Pari yötä laitoimme myös kunnon Betadine-hauteen. Pumpulissa laimennettua Betadinea (oikein märkä), pumpuli isompaan kääreeseen ja ennen kuin laittaa pintelin päälle vielä muovipussi väliin, jotta Betadine ei heti kuivu ja pysyy kosteana pidempään (laitan kääreestä kuvan tänne jossain vaiheessa).

Eli tällaista tällä kertaa. Nyt on sitten imppari tullut koettua oman hevosen kohdalla ja toivotaan, että selvittiin myös tällä kertaa säikähdyksellä. Nyt saisivat kuitenkin tallilta tulleet huonot aamu-uutiset riittää joksikin aikaa. Eikös vain??

18 comments:

 1. Onkohan tullut jotain uusia suosituksia sillä ainakaan ennen ei tulehtunutta (sulfa tai antibioottihoitoa vaativa vamma) aluetta/haavaa saanut hieroa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itse asiassa Thorille oli varattu hieroja-aika keskiviikolle, mutta hieroja sanoi että ei saa hieroa kun tulehdus leviää imunestekierron välityksellä. Ajattelin kuitenkin, että pienimuotoinen kranio ja kylmäys ei ikinä voi olla haitaksi nyt kun jalka hieman parempi. Ja jos vain ehtisi monta kertaa päivässä tallille olisi se niin mahtavaa. Kun Thor sai kolhun jalkaan ja kasvatti liikaluuta noin kolme vuotta sitten oli mulla apuna maailman ihanin Saara Oittaan tallilla. Jalkaa hoidettiin pari kertaa päivässä ja liikaluu katosi kokonaan.

   Delete
 2. Mun hevosella on ollut ainakin kuusi kertaa imppari, eikä koskaan ole tullut liikalihaa, vaikka parantumisvaiheessa onkin siltä pahasti näyttänyt. Syvempi tai vähän isompi haava voi viedä 6-8 viikkoa, kunnes on täysin parantunut, joten älä ole vielä huolissasi. Olen myös omalta eläinlääkäriltä kysynyt tuosta sulfan vaikutuksesta herkälle vatsalle ja ymmärsin, että se ei olisi kovin raskas kuuri mahalle (vrt. tulehduskipulääke).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi KIITOS Lotta. Ihana kuulla. En todellakaan tiennyt, että voi viedä noin kauan. Tässähän kyse on aika pienestä haavasta, mutta on siis toivoa että liikaliha katoaa kokonaan. Jee.

   Ihan vain mielenkiinnosta, niin onko joillain hevosilla vain suurempi todennäköisyys kehittää imppari? Taas sitä oppii kaikenlaista uutta.:)

   Delete
  2. Kun ostin hevoseni, sillä oli melko syvä viiltohaava ruununrajassa. Haava oli jo vanha, mutta ei ollut tulehtunut hankalasta ajankohdasta ja sijainnista huolimatta. Vuotta myöhemmin laitumella kaveri potkaisi tarhassa osuen yönsilmään, joka repesi. Verta tuli kauheasti ja se haava sitten tulehtui imppariksi asti ja siitä alkaen herkkyys kehittää imppari haavan tullessa on noussut huomattavasti. Kiva ominaisuus yhdistettynä erittäin tapaturma-alttiisen eläimeen (tänä kesänä repesi alaluomi), mutta on the bright side olen kehittynyt melkoisen eteväksi haavanhoidossa ja pystyn melko hyvin torjumaan imppareita hyvällä hoidolla aikaisessa vaiheessa. Säästyy paitsi rahaa, myös hevosen elimistö jatkuvilta sulfakuureilta.

   Delete
  3. Ja vielä: oma haavanhoito-settini sisältää vanulappujen ja betadinen lisäksi ainoastaan TerraPoly-voidetta ja Terramycin-suihketta, jotka ovat aivan korvaamattomat.

   Delete
  4. Kiitos kiitos super paljon Lotta. Eli toivotaan, että meillä ei ole samanlaista imppariherkkyyttä kun kyseessä tosiaan vanha haava. Jos imppari näyttää uusivan, niin mitä vinkkejä sulla on? Eli miten torjut imppareita jo aikaisessa vaiheessa?

   Delete
  5. Aluksi kylmään aina, oli haava mikä vain ja sitten puhdistan, kuivaan ja laitan Terramyciniä päälle. Jos haava on jo joitakin tunteja tai vuorokaudenkin vanha (ei tietenkään toivottavaa) ja on lämpöä tai turvotusta, niin silloin laitan päälle lisäksi pikkuhousunsuojan (aivan super, sillä ei tartu kuten pumpuli vaikka kuulostaa ensiksi oudolta) ja pintelin.

   Delete
 3. Cothivet on hyvä haavalääke, ja estää hyvin liikalihaa. Lotagen on paras, mutta sitä ei varmaan saa ku muutamalta eläinlääkäriltä, koska tuonti suomeen on kielletty tms.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Anonymous vinkistä. Tuota Cothivettiä käytin itse asiassa Thorille joskus alkuaikoina. Pitääpä muistaa hankkia nyt varastoon.:)

   Delete
 4. Mulla on tämmöinen taktiikka noita imppareita vastaan: heti haavan huomattuani, vaikkei olisi turvotusta, mutta jos on yhtään lämmin, laitan saman tien betadinehauteen ja pidän 2-3 yötä. Tuolla konstilla hoitunut yleensä potentiaaliset impparit ilman sulfaa, kun tulehdus ei pääse edes alkamaan kunnolla hauteen vuoksi. Hokkikaudella meillä on myös kumiputsit kaikissa jaloissa, yöksi käännän ne ylös, jotta iho saa hengittää putsin kohdalta ja aamulla ulos viedessä taas putsit alas. Haavojen määrä pienentynyt huimasti, kun eräs tallinpitäjä kerran totesi mulle, että miksi en vaan pidä putseja läpi talven :D -Kati

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Kati kovasti vinkistä. Kokeilen tuota heti jos näyttää siltä, että imppari olisi tulossa.:)

   Delete
 5. Ainiin, vaihtoehtoisesti suolahaudetta voi käyttää 1-3 krt päivässä tunnin verran, jos ei betadinea halua laittaa. Luonnonmukaisella suolahauteella on yllättävän iso teho. Suhde on 3 rkl merisuolaa/1 litra lämmintä vettä, sekoitetaan kunnes suola liukenee, sen jälkeen samoin kuin betadinehaude. -Kati

  ReplyDelete
 6. Kylläpäs nyt kirjoitin unisena huonosti... siis 3 rkl merisuolaa/1 litraan kiehuvaa veteen, suola liuotetaan ja seoksen annetaan jäähtyä jne. Tuo kiehauttaminen on oleellista, että on hygieenistä käyttää. Sama liuos säilyy 2-3 pv kannellisessa astiassa käyttökelpoisena. -Kati

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oih, hyvä vinkki tämäkin. Super iso kiitos näistä Kati!

   Delete
 7. Tunnen tuskasi. Meillä on kans joku ihmeellinen imppari. Haavaa ei ole löytynyt, mutta noilla irish cobeilla siellä karvan seassa voi hyvinkin sellainen lymytä. Tahvo oli lauantaiaamuna karsinassa liikkumattomana ja selvästi kovasti kipeänä. Takajalassa sisäreidessä ylhäällä tuntui turvotusta. Saatiin kipulääkettä olettaen, että kyse on revähdyksestä. Maanantaina oli sitten koko jalka paisunut kunnon norsun jalaksi. Samoin peniksen ulko-osat oli ihan kunnon jalkapallona siellä mahan alla.. Antibiootit saatiin aloitettua heti maanantai illalla. Eilen ei ollut yhtään vielä auttanut. Jospa tänään... Huoh, noita hevosen vaivoja.
  Tsemppiä teille ja meille kans. :) Hyvää talvea myös.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huih, kuulostaapa pelottavalta ja kivuliaalta. Kamalaa jos on jopa levinnyt sukupuolielimiin. Miten Tahvo voi nyt?

   Delete