Thursday, November 5, 2015

Juti vol. VI

Kuva Robert Menzies, BVSc

Hammasguru Jukka Holopainen aka Juti käy uudella tallilla puolen vuoden välein. Koska olen Jutin suurin fani olen tästä erityisen iloinen koska se tarkoittaa sitä, että Vermoon kuskaamiset voidaan toivottavasti vähentää minimiin.

Kävimme viimeksi Jutin luona elokuussa 2014. Sen jälkeen Thor raspattiin Peuramaalla pari kertaa ja olin jo varannut ajan Vermoon lokakuulle. Kun kuitenkin selvisi, että Juti tulee marraskuussa uudelle kotitallille peruin ajan.

Parin viikon ajan Thor on nyt tuntunut juuri siltä miltä Thor pahimmillaan suukipuisena tuntuu. Ollaan siis vaan maastoiltu, juostu yhdessä ja käyty sänkkärillä. Olin siis jo tietoinen siitä, että siellä on jotain mutta uskomattoman hyvältä suu kuitenkin näytti siihen nähden, että edellisestä raspauksesta on jo yli kuusi kuukautta aikaa.

Aloitin maanantaina uudessa työssä, joten rakkaat ystävämme Ninni ja Manu auttoivat Thorin kanssa. Tällainen viesti saapui raspauksen jälkeen:

"Lievä yläpurenta, pyöristi etuhampaita. Vähän oli teräviä hampaita, oikealla puolella poskessa pikku haava. Ei katastrofi, sanoi että kaikki ok."

Koska teen omaa pientä empiiristä tutkimustani näyttää siis siltä, että pisimmät raspauvälit ollaan voitu pitää kun Thor on laiduntanut 24 tuntia vuorokaudessa. Viime talvena raspausväli oli pahimmillaan 3-4 kuukautta, joka on järkyttävän lyhyt aika etenkin kun jokainen raspauskerta lyhentää hammasta kuin pyyhekumia.

Olisi ollut mielenkiintoista nähdä jos olisimme edelleen jääneet maalle miten pitkäksi raspausväli olisi muodostunut. Nyt on kuitenkin ruokinta jälleen muuttunut ja rutiinit erilaiset. Toivotaan kuitenkin, että pärjäisimme toukokuulle asti tällä raspauksella ja jos Thor oireilee pitää vain keksiä jotain sijaistekemistä ratsastukselle. On nimittäin kamalaa miten kipeä Thor on kun hampaat ovat vähänkään terävät. Onneksi hevoseni on herkkä ja näyttää hyvin kipunsa. Mietin miten kamalalta on tuntunut ihan vain maastoilu kun poskessa on ollut haava. Ensi kerralla taas pitää lukea tilannetta hieman aikaisemmin ja vähän paremmin. Ehkä yritän Dually-riimulla ratsastamista seuraavan kerran. Nyt pitää kuitenkin iloita siitä, että hampaat ovat näinkin hyvässä kunnossa ja vakavasta purentaviasta ei ole tietoakaan.

Sanna von Troil hieroo tänään Thorin. Sanna hieroi Thoria Tampajalla kun ostin Thorin, joten on todella mielenkiintoista kuulla mitä mieltä Sanna on Thorista tällä kertaa. Tässä Sannan raportti vuoden 2011 marraskuulta.

Lue muut hammas- ja suuaiheiset postaukset täältä.

No comments:

Post a Comment