Monday, May 18, 2015

Ratsastaja, tartu joogahaasteeseenOlen jo vuosia seurannut Katri Syvärisen (ratsastajien henkinen valmentaja, joogaopettaja) kirjoituksia verkossa ja lukenut Katrin hevosaiheisia kirjoja. Pidän siitä, että Katri uskaltaa avoimesti kertoa omista kokemuksistaan ja on ollut mahtava seurata Katrin kasvua matkan varrella. Muistan kun luin joulukuussa 2014 Katrin tekstin missä hän kertoi valmistuneensa joogaopettajaksi Tyynenmeren rannalla ja mietin miten mahtavaa olisi joskus perehtyä joogaan syvällisemmin. Ajattelin kuitenkin Katrin tavoin, että joogaopettaja koulutus ei tulisi olemaan mahdollinen:

"Mutta jokin sai minut ajattelemaan, että tämän kuuluu toteutua nyt. Niinhän sen kuuluikin. 

Vuosi sitten, koulutukseen ilmoittautumisen jälkeen, pohdin uskomuksia sekä unelmien hautaamista ja toteuttamista kirjoituksessa Missä mielesi rajat kulkevat?. Joogaopettajakoulutus oli minulle se epämääräinen ajatus, joka aina aika ajoin pompahti mieleeni ja jota vuosia painoin takaisin piiloon, koska en pitänyt sen toteutumista mahdollisena. Mutta niin siitä vain tuli totta. Koulutuksen aikana pian vaikeimpien hetkien jälkeen tuli aina se onnistuminen, joka kertoi minulle, että olen oikealla tiellä."

Kuten hevosten kanssa puuhastelu on jooga myös matka. Matka omaan itseensä. Ei ole väliä joogaako hienoissa puitteissa Suomessa tai Nicaraguassa tai joogaako hektisenä aamulla tai rentoutuneena illalla pienessä yksiössä. Tärkeintä on juuri tuo matka ja jonain päivänä voi joogamatolle astuminen tuntua todella haastavalta ja joinain päivinä oma mieli hipoo jotain sellaista jota ei voi sanoin kuvailla.

Katri Syvärinen haastaa nyt kaikki meidät ratsastajat mukaan 20.5. alkavaan lempeään joogahaasteeseen verkossa. Koska emme aina ehdi joogasalien tunneille kannattaa tutustua Katrin neljä viikkoa kestävään haasteeseen. Katrin jakamat lyhyet harjoitukset auttavat löytämään omalle keholle sopivia, palauttavia ja kehoa avaavia venytyksiä ja Katri on luvannut, että niiden jälkeen olo tuntuu myös hevosen selässä entistäkin paremmalta. Henkilökohtaisesti voin luvata, että jooga mullistaa myös sinun elämän jos annat sille aikaa. Elämänpituiset matkat kun eivät tapahdu hetkessä.

"Ratsastajien henkisenä valmentajana kohtaan työssäni usein sen, että monet ratsastajat kaipaisivat enemmän rentoutta, levollisuutta ja keskittymiskykyä ratsastukseensa (ja ehkä elämään ylipäätään). Kiireinen elämä on saanut aikaan sen, että jo nuorina monilta katoaa kokonaan yhteys omaan kehoon. Olemme vain jatkuvasti "päässämme", mielen ja sen tuottamien ajatusten vallassa. Mieli tuppaa kehittelemään monenlaisia ajatuksia: "Mitä jos en onnistu?" "Entä jos jotain sattuu?" "Minun on pakko pärjätä." Nämä ajatukset puolestaan saavat aikaan monenlaisia tunteita, jotka hevonen aistii sekä ihmisen kehon että energian kautta.

Moni asia helpottuu, kun ratsastaja oppii siirtämään huomion omaan kehoonsa ja hengitykseensä. Tarpeettomista ajatuksista voi siirtää huomionsa siihen mitä on tässä hetkessä: miltä hevonen nyt tuntuu, miltä oma keho tuntuu, mitä haluan tässä tilanteessa saada aikaan.

Kehotietoisuus auttaa myös istunnan kehittämisessä ja lajitekniikassa: kun ratsastaja oppii aktivoimaan ja rentouttamaan kehonsa osia tietoisemmin, eri apujen itsenäinen käyttö helpottuu.

Löysin itse aikoinaan joogan, kun etsin tukilajia oman ratsastukseni kehittämiseen. Jooga on erinomainen väline kehotietoisuuden lisäämiseen ja mielensä rauhoittamiseen. Lyhyetkin harjoitushetket silloin tällöin auttavat tekemään kehosta vahvemman ja joustavamman, jolloin hevosen liikkeen seuraaminen helpottuu. Alat ymmärtämään paremmin kehon epäsymmetriaa (kaikkien meidän kehot ovat jossain määrin epäsymmetrisiä) ja sen vaikutuksia ratsastukseesi. Kun opit rentouttamaan mielesi joogan avulla, myös ratsastustilanteissa on helpompi rentoutua.


– Katri Syvärinen, ratsastajien henkinen valmentaja, joogaopettaja

Vaikka Facebook-joogakiiltokuvamme näyttää usein tältä (upea merellinen joogastudio, täydellinen asana, sopiva vaatetus ja hymykin näkyisi naamalla jos naama näkyisi):


Näyttää arjen realiteetit enemmän tältä (ok, merenranta, mutta kiireisenä rykäisty joogatunti joka toteutetaan iPhonesta juuri kaivetusta YouTube -videosta, vaatetus on mitä ikinä aamulla puki päällensä  ja hengityksen ja rentouden löytäminen on jossain aika kaukana. Rakas tyttäreni skeittaa pihapiirissä ja yritän nakittaa jonkun totuttamaan hevostani vihertävään kevätmaailmaan. Mielessä pyörii hankkimaton satula, irtisanoutuminen töistä, kesän laidunkuviot ja parin tunnin päästä saapuvat synttärivieraat).

Tartutaan yhdessä Katrin joogahaasteeseen. Voit myös käydä klikkaamassa itsesi mukaan haasteen FB-tapahtumaan.

Matolla nähdään!

Toim. huom: 
Kannattaa varoa mitä ajatuksia itselleen esittää. Suurella todennäköisyydellä kouluttaudun joogaopettajaksi ensi syksystä lähtien. Koska niin sen vain kuuluu mennä:)

Lue myös muut joogaan liittyvät kirjoitukset täältä!

No comments:

Post a Comment