Miten aivot voivat olla niin jumissa. Lupaan, että ratojen opetteleminen oli helpompaa kun viimeksi olin kisoissa noin 10 vuotta sitten. Nyt tuntuu, että jokaisen liikeen jälkeen pitää taas aloittaa alusta.
Tänään kävimme karvasatuilemassa Sannan tunnilla. Olen käynyt kerran aikaisemmin Sannan tunnilla ja pidin kovasti, mutta emme ole saaneet aikatauluja sopimaan yksi yhteen edellisen kerran jälkeen.
Sannan tunnille pääseminen edellytti kuitenkin Thorin kiinniottamisen minitotuttelulaitumelta ja voin vain todeta, että onneksi laidun on niin pieni. Joka kerta kun lähestyin Thoria lähti hevonen täyttä vauhtia toiseen suuntaan (enkä voi suuttua koska ymmärrän niin miten hyvältä ruoho maistuu ja miten väärin on laittaa toinen 10 minuutiksi nautiskelemaan vain ottaakseen kaverin pois melkein heti.) Nå, onneksi mulla on yksi kikka sun toinen takataskussa ja sain Thorin ängettyä yhteen kulmaan liinalla. Kahden liinan välistä oli vaikeata mennä mihinkään suuntaan, joten Thorin oli vain pakko myöntyä ja todeta, että tällä kertaa laidun oli liian pieni. Auta armias, jos olisin laittanut Thorin suuremmalle alueelle, niin olisin varmaan vieläkin odottelemassa hevostani tunnille.
Pidän Sannasta kovasti koska hän kertoo asiat niin, että ymmärrän ne. Hän opettaa selkeästi ja jaksaa muistuttaa samasta asiasta monta kertaa. Hän pukee istuntaan liittyvät asiat mielikuviksi. Kuten laukassa tänään hän pyysi minua miettimään, että puristan Thorin sään jalkojen väliin laukkaa lyhentäessä. Hän ei myöskään vain sanonut, että käytä vatsalihaksia, vaan hän totesi, että mieti vatsalihaksia alas ja eteenpäin.
Koska kuten Katriina Alongi sen niin hyvin kirjoittaa Coaching with Katariina Alongi -blogissaan:
Kun opettaja kehottaa kentän laidalta oppilasta myötäämään, mitä oppilaan tulee tehdä? Rentoutua? Mutta mistä kohtaa kehoaan? Istua syvemmälle satulaan? Mutta mitä syvemmälle istuminen todella tarkoittaa?
Vastaus mihin tahansa näistä kysymyksistä, kun sitä todella lähdetään yksityiskohtaisesti selittämään ja opettamaan, on hyvin monisäikeinen ja vaatii opettajalta tietoa sekä hevosen että ihmisen anatomian ja fysiologian lisäksi myös oppimisteoriasta, jotta hän voi purkaa opetettavan asian ymmärrettäviin osiin. Asiansa tuntevat opettaja ymmärtää myös, että ratsastajan kehottaminen istumaan syvemmälle satulaan taikka myötäämään hevosen liikettä selittämättä MITEN se tehdään, johtaa yleensä erilaisiin istuntavirheisiin kuten lysähtäneeseen ryhtiin, taaksepäin nojaamiseen taikka jaloilla puristamiseen, jokainen kun käsittää tämän ”syvälle istumisen” tai ”myötäämisen” kehossaan omalla tavallaan.
Ja tässä jälleen hyvä kirjoitus puolipidätteen merkityksestä ratsastuksessa. Tuntuu, että tänään sain taas tehdä niitä tuhansia yhden tunnin aikana.
Kaunista äitienpäiväniltaa kaikille teille äideille. Hienointa maailmassa kun on olla äiti. Kiitollinen!
No comments:
Post a Comment