Wednesday, November 20, 2013

Miksi loimittaa?

Loimittaminen herättää paljon tunteita hevosihmisissä. Jotkut puhuvat loimettomuudesta, jotkut taas tuntuvat rakastavan loimia. Olen aikaisemmin puinut asiaa kirjoituksessa ulkona tai sisällä ja olen itse päätynyt siihen tulokseen, että aika hyvin hevonen kuin hevonen kestää myös kylmää ja koleaa säätä loimilla tai ilman.

Oli miten oli, eläinlääkäri Luke Bass kertaa hyviä faktoja artikkelissa To Blanket or Not to Blanket? A Good Cold-Weather Question.

"First, it’s useful to know that horses have an innate ability to withstand cold and wind, with the important caveat that they need shelter or a windbreak, as well as proper cold-season feed and nutrition."

Bassin mukaan hevonen pärjää hyvin melko kylmissä olosuhteissa ilman loimea. Hyvä suoja on kuitenkin tarpeen sekä sopiva, korsirehupainotteinen ruokinta. 

"Feed and nutrition are also factors tied to blanketing, because a horse generates body heat through digestive activity. To help your horse live comfortably in cold weather, make sure calories are adequate. Most important, provide sufficient forage (typically in the form of hay). As the horse digests forage, gut activity warms the body. This function, along with the natural insulating abilities of the winter coat, allows your horse to live comfortably in an environment that is not excessively cold, assuming shelter is available."

Ja jos todellakin haluaa ärsyttää tallinomistajaa ja loimi-innostus on aivan omissa sfääreissä, voi liittyä hevosenomistajiin, jotka hankkivat hevosilleen tuon kuvassa näkyvän pyjaman.

The Equine Program at Auburn University


Lue myös:
Ulkona tai sisällä?
Pihattoelämä on paras elämä
Flyingen uusi aktiivipihatto
Hevosen ylenpalttisesta hoitamisesta
"Hevoset ovat kuin jääkarhut ja ihmiset pikkupossuja"
"What happened to you?" "My Mom is cold"

Eläinkoulutusblogi: Loimittaa

Natalija Aleksandrova: An Amazing article on why horses should not be blanketed in winter 

8 comments:

  1. Soma pyjama. :)

    Vakavasti ottaen "sään mukainen loimittaminen" on lähes mahdotonta, ellei hevoset ole omassa pihassa, jolloin omistaja vastaa niiden loimittamisesta itse. Tykkään tällä hetkellä oman hevoseni tallissa juuri siitä, että loimitamme mahdollisimman paljon juuri sään mukaisesti.

    Entisellä tallilla huhu kertoi hevosesta, jolle kutsuttiin eläinlääkäri, koska se ei pystynyt syömään. ELäinlääkäri riisui seitsemän loimea ja sanoi, että nyt se taipuu laittamaan päänsä syömisasentoon...

    ReplyDelete
  2. Kiitos kommentista Ruuhkavuosiratsastaja. Kuulostaa kyllä aivan järjettömältä huhulta, mutta en kyllä yhtään ihmettele, että tuollaista tapahtuu.

    Nyt oli ihan pakko jakaa kirjoituksesi:

    http://www.ruuhkavuosiratsastaja.fi/2013/11/hevosten-ylenpalttisesti-hoitamisesta.html

    Tuo Yle:n kirjoitus kyllä osuu ja uppoo ja sopii kyllä erinomaisesti juuri tämän blogitekstin teemaan:)

    ReplyDelete
  3. Olen blogisi tuore lukija ja eräs asia jäi häiritsemään. Voisitko tehdä tuonne yläpalkkiin osion missä olisi sun oma"t" hevoset ja ne joita liikutat. Olisi huomattavasti mukavampaa lukea postauksia jos tietäisi hevosista enemmän :)

    ReplyDelete
  4. mahtava tuo kuva!! :D

    elamanikuvina.blogspot.fi

    ReplyDelete
  5. Eikö olekin Heidi:)

    Anonymous, hyvä idea. Yritän jossain vaiheessa kirjoittaa yläpalkkiin osion omista hevosistani Masista ja Thorista.

    ReplyDelete
  6. Itse oon sitä mieltä et loimia ei tarvitsisi käyttää kokoajan. Meillä hevoset on loimettä mahd. Paljon et kasvaisi paksu talvikarva, kun aamulla ei oo aikaa ottaa kaikilta loimia pois koska on kiire töihin, kouluun ymym.. Ärsyttää kun meillä on tallipaikalla (ku meidän paras hevonen lopetettiin syksyllä niin yks karsina vapautui)yks hevonen, niin sen omistaja ei kovin paljoo käy sitä hoitaa tms, ja jos ulkona on semmonen keli et hepat tarkenee niin silti jos se sattuu käymään niin aina se laittaa loimen hevoselleen päälle ja sit sitä pittää aamulla värkätä pois ym. Ja sit jos se hevonen tottuu siihen et loimi on vaa päällä eikä kunnon turkki kasva, niin meidänhän pitäs loimittaa sitä koko talven :/ omilla hepoilla loimia pidetään vaan jos on aivan tosi kovat pakkaset tai hirvee sade. ps. Sulla on tosi hyvä blogi ja teet huolellisia ja järkeviä postauksia joissa on hyviä kuvia! :)

    ReplyDelete
  7. Se oman hevosen tunteminen ja käyttötarkoituksen + olosuhteiden mukaan loimittaminen ei ole kuitattu vaan sillä että hevosta inhimillistetään, sillä on karvat!
    No mitäs jos pitkä karva onkin urheiluhevoselle haitaksi? Entäs jos etelän ihmeellä ei karva kasva? Mitäs jos kyseessä on alusvillaton luonnonoikku?

    Ylilyöntejä tapahtuu, olen minäkin kuullut pro hevosenhoitajien kehuskelevan kuinka sai metsittyneen hevosen tiputtamaan karvansa jollain neljällä päällekkäisellä toppaloimella.
    Mikset vaan klipannut sitä hevosta ja loimittanut normaalisti niin sen ei olis tarvinnut kärvistellä kuumassa?

    Niin kauan kun ihmisillä ei ole maalaisjärkeä kun taas tallityöntekijät yrittävät päästä laiskuuttan vähällä loimittamisella, niin näillä mennään, tasapainoilua järjen ja järjettömyyden välillä.

    Kokeilkaa sieltä loimen alta kädellä onko sillä hevosella sopiva olla takkiensa kanssa ellette sitten halua kasvattaa sille turkkia ja taistella sit sen kanssa.

    Loimittamisessa on paljon huomioonotettavia asioita joiden pitäis olla ihan selkeitä. Esim. Oikea loimi oikeaan keliin.

    Voisin luennoida tästä pitkään, terveisin hevoshieroja.
    Valitettavasti kirjoitan puhelimen näytölle muutaman neliösentin kokoselle alueelle :D

    ReplyDelete