Friday, November 29, 2013

Älä fiksaa hevostaOlin kysynyt Mia Wollsténilta jahka hän voisi ratsastaa ennen kuin itse hyppään selkään eilen. Olin aloittanut päivän air-joogalla ja tunne oli edelleen hieman lentävä ja hyvin rauhkea. Halusin myös pitkästä aikaa nähdä Thorin jonkun toisen ratsastamana.

Mia läpiratsasti Thorin, harjoitteli siirtymisiä, väistöjä ja teki paljon temponvaihdoksia. Etenkin kokoaminen oli tänään agendalla. Kyllä se Thor näytti hienolta ja sain vain ihailla Mian vakaata ja upeata istuntaa. 

Ratsastin itse lopputunnista ja keskityimme Thorin suoruuteen ja kokoamisiin. Sain kävellä pienellä ympyrällä Mian ympäri ja tehdä siirtymisiä. Teimme lopulta todella makeita laukka-käynti-laukka siirtymisiä ja pari kertaa tunsin oikein miten Thor liikkui ikäänkuin oikein päin. Thor ei vielä jaksa koota itseään pitkiä aikoja, mutta kokoamisia on hyvä välillä harjoitella etenkin lyhyitä pätkiä. Olen itse hieman huithapeli ja Thor täysin samanlainen. Mia nauroikin, että tuntuu siltä, että meillä kummallakaan ei ole niin väliä miten menee kunhan nyt siirrytään jotenkin ja painotti miten tärkeätä on olla tarkka ja vaatia silloin kun tehdään hommia. Mia osui siinä kyllä naulankantaan koska saatan olla hieman liian "löysä" joissain tilanteissa ja se on asia mihin kannattaa kiinnittää paljon huomiota ratsastuksessa.  

Hippola avasi eilen sivustonsa ja tulee tulevaisuudessa myös jakamaan mielenkiintoisia treenivinkkejä ratsastukseen. Tässä ensimmäinen, kouluratsastaja Julia Tallbergin Back to Basics: ravi-laukka -siirtymisiä treenipostaus.

Löysin Mia Kainulaisen kautta Manolo Mendez Dressagen mainion tekstin. Teksti käsittelee juuri sitä miten tärkeätä on tehdä siirtymisiä ja vaihdella tempoa myös askellajien sisällä. Teksti ottaa mielestäni myös hyvin kantaa juoksutusapuvälineisiin. 

"Fixity is the Enemy of Suppleness (Elasticity)
Something to keep in mind when you lunge your horse or work him/her in-hand. Fixed headsets, fixed postures, fixed gaits for long or even short stretches of times do not build fitness, instead they build stiffness.

Too much energy/activity runs the horse down and damages its body. Not enough energy/activity and he becomes careless and indifferent.

Remember to vary the gaits, and the gaits within the gaits and to vary the level of activity you ask of your horse. To develop elastic, supple, loose, flexible muscles, tendons and ligaments your horse's body needs to gather and extend, open and close, contract and release.

His/Her posture must be able to change, his neck to shorten, extend, lower or rise to help him/her find its equilibrium and travel in balance.

This is true of a young horse and of any horse as it progresses up in its training."


Ja tässä vielä joogasta kiinnostuneille Keri Mangisin mielenkiintoinen artikkeli An Urgent Call to Free Yoga.

Ps. Pahoittelen kuvien huonoa laatua

Lue myös: 

3 comments:

 1. Mielenkiintoista asiaa taas. :) Meilläkin oli tänään tunnilla aiheena temmonvaihtelua käynnissä ja ravissa. Sekä myös ympyrällä laukassa kokeiltiin saada laukkaa isommaksi ja pienemmäksi. Tuo Julia Tallbergin teksti oli hyvä, tällainen aloittelijakin ymmärsi, kun hän kertoi ympyrällä työskentelystä.

  Miten sitä ikinä oppii edes jonkinmoiseksi ratsastajaksi?? ;)

  ReplyDelete
 2. Löysin tän sun blogin hippolan kautta ja oli hauska lukea mitä puuhaat nykyään, koska opetit mua knaperbackassa lauantaisin :)

  Vaikka siitä on jo vuosia aikaa, niin edelleen aina, kun puhe menee heppailuun niin mainitsen kuinka oot ollu kivoin opettaja. Oon niin monella eri tallilla ja niin monien eri opettajien kanssa ratsinut, että on jo hyvä saavutus olla lempparein kaikista ;)

  Päälimmäisenä on jäänyt mieleen se kuinka rentoja ja mukavia tunnit oli. Ennen tuntia kentälle kävellessä huikkasit jo kaukaa, että saa vaihtaa heppoja, kun se oli niin yleistä kavereiden kesken. Tunneilla tehtiin usein juttuja mitä me ratsastajat toivottiin ja ratsastaminen oli kivaa.

  Liian usein näkee sitä, että tunnit on ihan täynnä ja aina mennään niin kaavan mukaan, vaikka huomaa, että hevosilla ei ole hyvä olla. Muistelisin joskus, sun sanoneen, että "hevonen on lauma eläin eikä aina voi varoa liikaa" ja sen jälkeenkin laukattiin koko yheksän hengen ryhmä ympäri maneesia nauttien vain vauhdista!

  Mun oma säännöllinen hevosura päätty viitisen vuotta sitten, mutta kaipuu hepan selkään on kova. Vuosi takaperin pääsin yksityistunnille, mutta se päättyi tippumiseen ja selän hajoamiseen. Siitä jäikin aikamoinen kammo :( Nyt kovasti koitan etsiä jotain pienempää tallia jonne pääsis suht halvalla (hki:ssä tajuttoman kallista) ratsastelemaan pariksi tunniksi ihan vain, että pääsisi nauttimaan ratsastuksesta ilman mitään paineita. Oisko sulla suositella jotain kivaa tallia täältä uusimaan alueelta? :)

  Mutta, kiitos tunneista knpperissa ja jään varmasti seurailemaan sun kuulumisia täällä blogin puolella!

  - Inka

  ReplyDelete
 3. Kiva kuulla Ulla, että pidit Julian tekstistä. Kerron terveiset eteenpäin Hippolan toimitukselle:)

  Ha ha, sanos muuta. Ei ole helppo laji tämä ei:)

  Voi Inka miten ihana kommentti. Lämmitti kyllä kovasti ja tuli niin hyvä fiilis. Ei voi parempaa palautetta omista valmennuksista kyllä mitenkään toivoa. Ja olihan Knaperbackan tuntien pitäminen niin hauskaa. Fantastisia ja persoonallisia hevosia ja mukavat oppilaat:)

  Hu hu, ymmärrän kyllä, että tuollainen tippuminen on jättänyt aikamoisen kammon. Onko selkä nyt kunnossa?

  Juuri nyt en heti keksi mitään paikkaa, mutta pidän sut mielessä ja palataan asiaan:)

  ReplyDelete