Friday, November 22, 2013

Löysä hammas / Juti vol. IV

Ravurit tulevat.....

Olen kertonut Thorin purentaviasta jo aikaisemmin blogissani ja perehtynyt hevosen hammaskalustoon ihan eri tavalla nyt kun ongelma koskee omaa hevosta:) Olen saanut yhden sun toisen innostumaan vierailemaan Jutin luona ja tällä kertaa saimme mukaan Catyn ja Thorin tarhakaverin Obelixin. Obelixin edellisestä vierailusta Jutin luona on kulunut yli 20 vuotta, joten oli jo sen aika.....

Tässä on muuten aika hyväntuulinen ja -kuntoinen 30-vuotias hevonen. Kuva: Paro 2013Juti korjasi 30-vuotiaan Obelixin purentaa ja irrotti löysän hampaan (kuulemma hyvin yleistä tuon ikäisillä hevosilla). Hammas on luultavimmin jo pidemmän aikaa roikkunut hieman irtonaisena eikä Obelix ole saanut syötyä kunnolla. Löysä hammas haittaa nimittäin syömistä melkoisesti etenkin, kun hampaan alta löytyi vielä lievää tulehdusta.


Juti juoksee jo toiseen suuntaan kun näkee minut koska kyselen koko ajan niin paljon ja olen varmaan melko ärsyttävä asiakas. Tämän sain kuitenkin tällä kertaa irti Obelixin tilanteesta:
 • Hammas ei lähde itsestään koska se on kiilautunut kiinni.
 • Hammas on kipeä, joka aiheuttaa stressitilan, joka taas lisää kortisolin tuotantoa ja se taas  vaikuttaa suoranaisesti aineenvaihduntaan (eikö ole fantastisen mielenkiintoista), joka taas helposti aiheuttaa vatsahaavan jne.
Eli summa sumarum. Pienillä, mutta kivuliailla asioilla voi olla suuri merkitys hevosen hyvinvoinnin kannalta.

Töttöröö.....

Nyt päästään sitten Turreliin. Thor käyttäytyi erinomaisesti kaikissa tilanteissa ja Juti sai Thorin hoidettua melko pienissä höyryissä (lastasin Thorin itse kotimatkalle). Thorilla oli jälleen teräviä reunoja, jotka Juti poisti. Juti ihmetteli kyllä kovasti miten Thorilla kehitty teräviä reunoja niin nopeasti ja totesi, että Thorilla saattaa olla pehmeähkö hammaslaatu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Thorin purenta oli jo parempi.Tässä taas hieman ajatuksia:
 • Elävä kudos reagoi ja muokkautuu sen mukaan miten sitä kuormittaa. Thorilla on ollut melko toispuoleinen kuormitus. 
 • Hevosen purentaliike on yleensä vakio. Purentaliike voi muokkautua, mutta se vaatii aikaa.
Ja OBS! Ei kuulemma kannata puhua piikeistä. Piikit kuulostavat kasvavilta osilta, mutta totuus on se, että hevosen hampaisiin tulee teräviä reunoja, kun hampaat kuluvat. Eli sellainen mielikuva, että hampaisiin kasvaa piikkejä ei pidä paikkaansa.

Ja tässä vielä osa Jutin kirjoittamasta potilaskertomuksesta:

Status: 
Spee/purentapöydän kaari jo hyvä, lievää 1/210 poikittaisharjanteiden korostumista ja vastapurijat eivät vielä riittävän korkeat. Terävä paikoitellen ja oikean suupielen sisäpuolella ruhjehaavaa.

Terapia: 
Rauhoitus. 1&210 tasataan. Kuolainsija ylipyöristetään normaalia nopeamman terävöitymisen vuoksi. Raspaus.

Ohjeet: 
Hoito lähtökohtaisesti 1/2 vuoden kuluttua, mutta aikaisemmin jos oireilee.

The hammas..... 

Tutustu myös ruotsinkielisiin hevosen hampaita ja suuhaavoja käsitteleviin artikkeleihin: 

6 comments:

 1. Mielenkiintoista hammasasiaa. Sun kautta oppii kyllä niin paljon. Ja oon aiemminkin sanonut, että joka hevosella pitäis olla sun kaltainen omistaja. :)

  ReplyDelete
 2. Mielenkiintoista! :) Kiitos taas kivasta postauksesta. On todella virkeää näköinen vanhus, voi kun Taavikin saisi yhtä pitkän elämän!

  ReplyDelete
 3. Voi kiitos Ulla! Olet niin ihanan rohkaiseva. On kyllä todella kiva kuulla, että näistä postauksista saa jotain irti. Jos edes yksi ihminen saa ajatuksia oman hevosen hoitoon ja kenties jotain apua vaikeissa tilanteissa olen siitä todella iloinen.

  Eikö olekin virkeä Elina. Toivoisin myös, että Thor saisi elää noin onnellisen ja pitkän elämän. Masin kohdalla on ihme, että Masi on elänyt näin pitkään, joten saamme vain olla onnellisia kaikista niistä vuosista jotka olemme saaneet viettää yhdessä:)

  ReplyDelete
 4. Pieni täsmennys: Obelix on vasta 28-vuotias nuorukainen ;-) Ja on heiluvasta hampaasta huolimatta syönyt erittäin hyvin, siksi ongelmaa ei osattu epäillä. Hampaita om kyllä hoidettu puolen vuoden välein, vaikka juuri Juti ei ole niitä hoitanut kahteenkymmeneen vuoteen ;-)
  - Caty

  ReplyDelete
 5. Ha ha Caty, mulla menee aina nämä vuodet ihan sekaisin. Vireä ja upea kuitenkin:)

  ReplyDelete
 6. Juu juu Caty "vasta" 28v Emilillä ei oo tohon "enää" kuin 16v matkaa.

  ReplyDelete