Wednesday, February 13, 2013

Askelanalyysi


Vasemman puoleinen vartalo on epäsymmetrinen ja oikeanpuoleinen symmetrinen.

Sain viime viikolla HE Fysion uutiskirjeen ja ilmoittauduin askelanalyysiin. Kävimme siis eilen liikuntakeskus Fressissä Ellan kanssa ja tässä mitä jäi päällimmäisenä mieleen:
 • Suurin osa painosta laskeutuu vasemmalle kantapäälle
 • Vasen jalka on 2 cm lyhyempi kuin oikea
 • Oikea jalkaholvi pettää, joten siihen pitäisi tilata pronaatiotuki
 • Koska jalkani ovat eripituiset koko vartalo menee hieman vinoon ja sen takia myös lantioni on vino
Täh??

Yritin ähkiä ja puhkia, että olen ymmärtänyt, lainatakseni tekstiä fysiatri Jussi Timgrenin verkkosivuilta: 

"Lantion vinous aiheuttaa jalkojen näennäisen pituuseron ja lievän skolioosin. Se on hyvin yleistä ja voi olla oireeton. Epäsymmetrinen asento kuitenkin kuormittaa lihaksistoa ja tukirakenteita altistaen monenlaisille kipuoireille.

Lantion asento on useimmiten palautettavissa symmetriseksi täsmäliikkeitä käyttäen omalla lihasvoimalla."

Askelanalyytikon mukaan vinouden syy on kuitenkin jalkojen epäsymmetrisyys ja mikäli ongelmaa ei korjata esim. pronaatiotuella, niin lantio menee aina vinoon uudestaan. 

Tossa se mun vasemmanpuoleinen painopiste nyt sitten näkyy.

Eli en todellakaan tiedä enää itse mitä ajatella, mutta sainpa ainakin jälleen hieman lisää pohdittavaa. Ehkä hankin tuollaisen pronaatiotuen, joka muuten maksaa maltaita ja kokeilen sitä. Sinänsä veljeni mukaan ainakin hän ja monet ystävät käyttivät tukea vain pari kuukautta ja sen jälkeen se jäi jonnekin lojumaan. Eli tosiaan, jälleen paljon uutta mielenkiintoista tietoa ja olisi mahtavaa kuulla mikäli teillä on jotakin ajatuksia kyseisestä aiheesta. Johtuvatko ongelmat lantion vinoudesta tai jalkojen epäsymmetrisyydestä tai mietinkö vain liikaa? 

Ja tuossa se oikea jalkaholvi pettää.

Copyright: Ella Luusuaniemi

3 comments:

 1. Ilmeisesti tuo jalkojen eripituisuus on todella yleistä myös runsaan istumisen vuoksi. Mulle cr-opettaja suositteli jäsenkorjaajaa, jolta oli saanut itse apua. Varasin samantien ajan ja lievän jännityksen vallitessa lähdin hoitoon. Mulla toinen jalka oli 3 cm lyhyempi ja koko ranka vääntynyt. Reilun tunnin jälkeen olo oli kuin uudesti syntynyt, jalat ja koko kroppa kuin jonkun toisen. :D Jäsenkorjaaja sai mun vanhat ja uudemmat vammat korjattua ja antoi vielä mukaan ohjeet, joilla lihasten notkeutta voi pitää yllä kotona. Ratsastuskin on muuttunut huiman paljon helpommaksi. Suosittelen! :)

  ReplyDelete
 2. Hei Menni!

  Meillä on urheiluhieroja töissä, joka on tosiaan maininnut jäsenkorjauksesta, mutta en ole vielä koskaan käynyt sellaisella. En tosiaan koskaan ollut menossa Jutillekaan Thorin hampaiden osalta ennen kuin blogissani mainittiin hänestä.

  Eli mitä yritän sanoa on että varaan ehdottomasti ajan jäsenkorjaajalle ennen kuin teetän erityistukia kenkiin. Olisiko sinulla hyvän jäsenkorjaajan yhteystietoja?

  Kiitos suosituksesta!

  ReplyDelete
 3. Turun seudulta tiedän yhden, jota voisin suositella, mutta muualta en valitettavasti osaa sanoa kenen puoleen kääntyä.

  ReplyDelete