Tuesday, February 22, 2011

Sen voi tehdä monella tavalla


Katsoin eilen videota, jossa Eamon Hickey kouluttaa nuorta kolmevuotiasta Catania tammaa. Kouluttaminen sujui todella rauhallisesti ja oli ilo katsoa tapaa, jolla Eamon käsitteli hevosta.

Nuorena tyttönä sain olla mukana maalla, kun suomenhevostamma Heila (Pelin-Heila) oli juuri synnyttänyt varsan, joka nimettiin Vinskin-Ilonaksi. Vietimme Ilonan kanssa päivät ja yöt yhdessä. Kävelimme teitä pitkin ja mietimme elämää. Ilona oli melkein aina vapaana ja juoksenteli onnellisena emän tai minun rinnalla.

Sydämeni särkyi, kun Ilonan omistaja möi hevoset eteenpäin ja olin maailman onnellisin, kun sain mennä käymään Ilonan luona uudessa tallipaikassa. Ilonaa ei oltu sisäänratsastettu, mutta sain kuitenkin hypätä selkään ja lähdimme maastoon. Tokalla kerralla Tiina tuli mukaan tallin toisen hevosen kanssa ja vaikka Tiina tippui ja ravuri lähti täyttä vauhtia takaisin kotiin, Ilona pysyi rauhallisena seurassani. Näin viimeisen kerran Ilonan sinä vuonna ja Ilona taisi silloin olla 4-vuotias. Kaipaan Ilonaa edelleen ja mietin usein, miltä Ilonan elämä on näyttänyt. Tunnistaisikohan Ilona minut vielä?

Monty Robertsin isä koulutti hevosia julmalla menetelmällä ja Monty uhmasi vanhempansa auktoriteettia tekemällä eri tavalla. En ymmärrä miksi hevosia vielä koulutetaan kovilla menetelmillä. Miksi pilata jotain niin kaunista ja särkymätöntä kuin nuori hevonen?

Valmentaja ja kouluratsastaja Sally Amsterdamer kertoi Dressage Training Online -sivustosta. Katsoin yhtä videota ja oli ihan pakko liittyä jäseneksi. Sieltä saa todella hyviä ideoita omaan valmentautumiseen ja valmentamiseen. Kannattaa ainakin tutustua.

Ps. Sain juuri kuulla Blondin omistajalta Johannalta, että Ilona on Blondin siskopuoli. Ei mikään ihme, että Blondin varsa Topi muistuttaa Ilonaa kovasti. Pieni maailma....

Lue myös:
Memories, memories

No comments:

Post a Comment