Thursday, August 12, 2010

Balance in MotionSue Lefflerin Balimo-istuntakurssi järjestettiin Stall Granåsassa 9-10.8. Balimo-konseptin on kehittänyt saksalainen Eckart Meyners, joka turhautui seuratessaan vaimonsa ja tyttäriensä ratsastusta. Eckart huomasi, että vaikka ratsastaja yritti muuttaa asioita, niin se oli mahdotonta niin kauan kuin ratsastajan oma vartalo ei toiminut toivotulla tavalla. Meyners, urheilufysiologi ja kinesiologian asiantuntija uskoo, että kaikille ratsastajille sopivaa istuntaa ei ole, vaan jokaiselle ratsastajalle on niille sopiva istunta. Löytääkseen oikean istunnan Meyners keskittyy ratsastajan kykyyn löytää tasapaino liikkeen aikana, jonka mahdollistaa jokaisen lihaksen yhtäläinen koordinointi. Myös vartalon tukoksien poistaminen (fyysiset ja henkiset) vaikuttavat hyvään istuntaan.


Suurin osa kurssille osallistuvista henkilöistä ovat kouluttautuneita ratsastuksen opettajia tai Centered Riding -valmentajia. Monille istunnan merkitys ja ratsastajan tasapaino ovat jo merkittäviä asioita ratsukoita valmentaessa, mutta Balimo istuntakurssi antoi jälleen lisäeväitä. Omasta mielestäni kiinnostavinta kurssissa oli se, että pääsimme ensin ratsastamaan, jonka jälkeen Leffler korjasi liikeratojamme erilaisten liikkeiden avulla (esim. jumiutunutta alaselkää, lonkan liikkumattomuutta jne.). Liikkeet ovat helppoja, mutta rankkoja ja niitä voi harjoitella kotona tai esimerkiksi ennen kuin menee tallille.

Jumppatuokion jälkeen ratsastaja sai jälleen mennä hevosen selkään ja ainakin omasta mielestäni ero oli suuri. Ihmeellisintä oli kuitenkin ero hevosten liikkeissä. Kun ratsastajalta vapautui lihasjännitykset tai tukokset, myös hevosen oli helpompi liikkua oikeassa muodossa ja hyvässä tahdissa. Balimo-konseptina on mielestäni aivan mahtava ja jos voisi, niin kouluttautuisin ehdottomasti tuohon suuntaan. Valitettavasti kouluttautuminen on nykyään vain mahdollista Saksassa, joten en usko, että se on ajankohtaista ainakaan juuri nyt.

Kuvassa ylhäällä Centered Riding -ohjaaja Mini Wahlberg tekee liikkeitä matolla, jotka auttavat laukanvaihtoja ajatellen. Leffler ohjeisti myös mitkä lihakset ovat ne lihakset joita käytetään eteenpäinvievinä apuina ja miten nopea jalan tulisi olla esimerkiksi laukanvaihdoissa. Todella kiinnostavaa ja olisi hienoa jos saisimme kurssille jatkoa, sillä jo parin päivän aikana opin omasta vartalostani enemmän kuin pitkään aikaan.


Kuvassa Mini Wahlbergin ja hevosen onnistunut laukanvaihto. Alla kurssin videoantia.Lue myös: 
Sue Leffler Balimo-kurssi, July 20111

1 comment:

  1. Vaikuttaa mielenkiintoiselta! Ja milloinkohan saadaan nähdä kuvia sinusta ja Blondiesta? ;)

    ReplyDelete