“Understand that some things in our human environment can seem life-threatening to our horse.”
- Tristan Tucker
Juuri kun olin pari viikkoa pohtinut ja miettinyt Thorin pelkoreaktioita törmäsin Tristan Tuckerin artikkeliin 3 mistakes we make when there's a scary corner.
Kirjoitin omasta jännittämisestä ja siitä miten koko vartalo jännittyy ja hengitys salpaantuu viime viikolla.
What we do want to happen, is that we don’t have to worry anymore about that scary corner. That we can just walk past the corner with a loose rein and be totally relaxed. That we can focus on actually training our horse instead of just getting past all the scary things and trying to reduce the stress level and the tension in our horse’s body."
Thorin totutteleminen pelottavaan kulmaan tai esimerkiksi pelottavan maneesin päätyyn toimii usein melko hyvin. Olen pikku hiljaa lähestynyt pelottavaa kulmaa ja jossain vaiheessa Thor on rentoutunut ja olen pystynyt ratsastamaan täysin normaalisti. On kuitenkin täysin eri asia, kun Thor näkee lumen tippuvan katolta. Thor ei vaan jännitä yhtä kohtaa vaan on sitä mieltä, että koko maneesi on todella vaarallinen paikka. Jopa niin vaarallinen, että viime talvena todettiin että järkevän tunnin pito maneesissa, kun katolta tippuu lunta on melko mahdotonta.
Onneksemme uudessa maneesissa ei ole yhtä suuret ikkunat kuin Peuramaalla. Eilen tippui kuitenkin lunta katolta siihen tahtiin, että sitä ei voinut olla huomaamatta ja keli oli muutenkin loskainen ja sateinen. Juoksutin Thorin alkuun ja pientä pomppimista oli havaittavissa, mutta ei mitään erityisen hysteeristä käytöstä.
Juuri ennen kuin hyppäsin selkään Thor näki lumen tippuvan katolta ja sen jälkeen meno oli sen mukaista. Järkyttävän pingottunut hevonen alla ja jos Jannika ei olisi ollut paikan päällä en olisi uskaltanut ratsastaa. Tai olisin varmaan ratsastanut jollain miniympyrällä lyhyillä ohjilla ja pelännyt jokaista pientä rasahdusta.
Tunnin jälkeen mentiin vielä rentoutumaan ja keräämään esteitä yhdessä maneesiin. Tehtiin taas maneesista mukava paikka. |
Jannika auttoi meitä kuitenkin niin paljon. Hän puhui meille koko ajan ja kertoi miten tärkeätä on, että minä rauhoitun enkä pelkää. Koska olen Thorille tärkeä ihminen on entistä pelottavampaa jos minä jännityn ja istun kuin patsas selässä. Hän pyysi myös minua ratsastamaan eteenpäin ja keventämään koko ajan sekä ravissa että laukassa. Alkuravien ja laukkojen jälkeen hän teetti samoja tehtäviä yksi toisensa perään. Ravipuomit, pohkeenväistö, ravipuomit, suoraan eteenpäin ja uraa pitkin ja taas sama tehtävä. Kun lähestyimme ovipäätyä Thor jännityi aina erityisen paljon, joten Jannika ei lopettanut tehtävää ennen kuin pystyin jatkamaan keventelyä tai laukkaa samaan tahtiin ja rentoutumaan käsistä. Vasta kun minä pystyin olemaan rento saimme siirtyä käyntiin ja hengähtää hetken.
"We often increase the level of training in that specific area to distract our horse and force our horse to go into the corner. You're basically adding pressure to a situation where he already feels a lot of pressure. Your horse's association with the corner becomes only worse, because not only is it life-threatening, as a rider you also add pressure with your leg and perhaps also with the rein."
Rentoutumiseen auttoi, että Jannika pyysi minua puhumaan koko ajan, ratsastamaan eteenpäin ja katselemaan ympärilleni. Kun aloitimme hyppäämisen sain pälpättää ihan mitä vain ja kun sanoin, että juttelen Ellalle, niin Jannika pyysi minua huomioimaan millä äänensävyllä sen teen. Puhuin kuulemma Ellalle jännittäessäni aika käskyttävästi enkä itse ollut huomannut sitä lainkaan. Hengitin myös syvään ja äänekkäästi hyödyntäen joogassa oppimaani hengitystekniikkaa. Huvikseni Jannika kuitenkin huomautti, että kuulostat laumanjäseneltä joka on täydessä paniikissa kun korskut kuin suurinkin orhi (nå ei Jannika ihan näin sanonut), mutta ymmärsin yskän. Piti hieman hidastaa ja rauhoittaa omaa hengitystä. Vaikka se ehkä rauhoitti minua, niin Thor saattoi kokea tuollaisen syvän ja äänekkään hengityksen hieman ahdistavana.
“Understand that some things in our human environment can seem life-threatening to our horse.”
Ja tässä tulee koko tunnin ydin: sanoin jossain vaiheessa Jannikalle jotain siihen suntaan, että eihän Thor nyt oikeasti. Siihen Jannika tokaisi, että kyllä se oikeasti pelkää. Jannika on tuntenut Thorin jo kesästä ja nähnyt Thorin eri tilanteissa ja hän sanoi, että Thorilla tulee vähän sama ilme päälle kun lastaustilanteessa.
"I don’t perceive my horse as being stubborn or unwilling when he doesn’t want to go past a certain area or object. For your horse, that scary corner can be life-threatening and we shouldn’t punish him for relying on his natural instinct for survival."
Sisimmässäni tiedän, että Thor ihan oikeasti pelkää, mutta jotenkin sitä aina ylipuhuu itseään, että ehkä se pelleilee. Mietti, että ehkä se johtuu musta. Ehkä pitäisi olla kovempi ja ankarampi. Ehkä pitäisi sitä ja ehkä pitäisi tätä.
Kuten Tristan kuitenkin kirjoittaa on erilaisia hevosia ja joillekin pieni käskytys ja vaikean tilanteen läpiratsastaminen toimii hyvin ja toisille taas jotkut asiat ovat oikeasti todella pelottavia ja hevonen kokee tilanteen kuolemanvakavana.
"If we haven’t taught our horse there’s another, better way to respond, we don’t leave him with any other choice than to rely on his natural instinct."
Thor ei ole ihan kuin muut tapaamani hevoset ja olen tästä niin kiitollinen. Opin joka päivä lisää Thorin herkkyydestä ja opin lukemaan ja kuuntelemaan hevosia entistä enemmän. Olen myös erityisen ylpeä meistä molemmista koska kohtasimme jo viime talvena meitä seuranneen vaikean tilanteen ja ratsastimme sen läpi. Lopputunnista hyppäsimme jopa todella mallikkaan radan ja sain kyllä kokea sellaisen hypyn sinisen lankun yli, että en varmaan eläessäni ole hevosen selässä lentänyt niin korkealla.
Noin muuten Thor on ollut todella hyvän ja suoran tuntuinen tunneilla. Olen melko varma, että pidemmät ja parempikuntoiset kaviot vaikuttavat kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja olen niin pahoillani, että en ole ymmärtänyt hyödyntää pohjallisia Thorilla aikaisemmin. Thorilla on varmaan ollut todella epämukavat oltavat liian lyhyissä kavioissa.
Kävimme Ellan kanssa Just Dressagella hakemassa suomenhevoskaveri Hotilakselle Farrier's Formulaa koska olen menossa valmentamaan Lahteen viikonloppuna ja kaviot kaipaavat vahvistusta. Mukaan tarttui myös Harry's Horsen fullneck sadeloimi, joka sopii Thorille todella hyvin. Tallimestari Ninde kyseli joku päivä, että onko meillä toista ohutta sadeloimea, kun meidän nykyinen ei pidä kovinkaan hyvin vettä. Totesin, että loimi on ollut meillä siitä asti kun ostin Thorin, joten todella hyvin Bucas on kestänyt käyttöä koko sen ajan.
Jannika esitti myös toivomuksen, että joutuisimme kohtaamaan tämän lumelta tippuvan tilanteen vielä monta kertaa tänä talvena. Olen kuitenkin itse sitä mieltä, että otan mielummin Minnan ehdottaman pumpulia heittävän koneen karsinan eteen. Melkein sama juttu.....
Lue myös:
Hevonen pakenee jaloillaan
Onpas hienoa, että olette löytäneet valmentajan, joka osaa auttaa pelkäävän hevosen kanssa. Neuvot, joita sait, kuulostavat tosi hyviltä! Niin monesti hevosten pelkotilat tosiaan kuitataan vaan pelleilyksi ja pyritään ratkaisemaan asia siten, että ollaan vielä pelottavampia petoja selässä kuin mikään ympärillä oleva uhka. Sittenhän se hevonen kyllä tottelee, kun pelkää ratsastajaansa enemmän kuin ympäristöä, mutta ei siinä oikein luottamussuhteesta tai rennosta menosta voi puhua.
ReplyDeleteItse olen välillä miettinyt, kuinka paljon uskallan edes jakaa kokemuksiani aran hevosen omistamisesta, koska se käännetään niin helposti omistajan osaamattomuudeksi. Ihmisillä on se usein se käsitys, että hevonen kuin hevonen muuttuu helpoksi viilipytyksi, kunhan käsittelijänä on ammattilainen. Mutta toiset nyt vaan ovat vähän säpsympiä ja silloin ei auta muu kuin hyväksyä tilanne. Joinain päivinä treenit voivat olla pelkkää tippuvaan lumeen totuttelua, joskus taas palasten osuessa kohdalleen ne samaiset säpsyjalat kulkevat ajatuksen voimalla, höyhenkeveästi ja kaikkensa antaen. :) Hevosenkäsittelytaitoa ja oman mielen sekä kehon hallintaa ne joka tapauksessa opettavat paremmin kuin yksikään peruspuksutin!
Minä laulan tai hyräilen kun alkaa jännittä eli aika monesti. Kerran tulin maastosta ja olin pyörtyä talli pihalla - ilmeisesti en hegittänyt kunnolla :D Jotenkin lohdullista lukea, että näitä jännitys ongelmia on enemmän ratsastavilla myös :) Vai onko se: Itsesuojelu vaisto *2 (ihminen ja hevonen) = todellista yhteistä halua paeta :D Erin
ReplyDeleteTuo laulaminen ja hyräileminen toimii kyllä aina. Välillä mietin maastossa, että varmaan joku saattaa miettiä että olen ihan seonnut kun laulu raikaa niin kovaa. Jos on oikein jännittynyt sitä laulaa entistä lujempaa.
DeleteBoomer-koira, joka on usein meillä hoidossa, on myös ollut todella hyvä apu koska se rauhoittaa Thoria ja kun Thor on rauhallisempi olen myös minä rauhallisempi ja toisinpäin.
Ihania ratsasteluhetkiä Erin!
Mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä postaus! Linkki Tristanin artikkeli oli oikea aarre, kiitos.
ReplyDeleteOlen samaa mieltä, usein tulkitsemme liian helposti hevosen pelkäämisen pelleilyksi tai kurittomuudeksi. Hevoset ovat yksilöitä, jotkut luonnostaan rohkeampia ja/tai uteliaampia mikä selvimmin näkyy uusissa tilanteissa. Itse olen yhden nuorehkon ruunan kanssa todennut, että parasta on antaa juuri tämän hevosen pysähtyä ja ihmetellä, oli sitten kyse kuivumaan/tuulettumaan jätetystä loimesta, uusista eri värisistä puomeista tai vain maneesissa eri paikassa olevista kottikärryistä. Tämä herra huomaa pienimmätkin muutokset ympäristössä! Aina ei ole kyse suorastaan pelosta, vaan hevonen on varuillaan, huolestunut. Nyt osaan jo lukea ympäristöä paremmin, aavistan mikä voi ihmetyttää hevosta. Ja on tässä varmaan oma huomiointikykykin kehittynyt, näkee ne muutokset paremmin. ;-) Mielelläni näytän pelottavan esineen myös molemmissa kierroksissa mahdollisimman pian jottei tule äkkipysähdystä suunnanmuutoksen yhteydessä.
Maarit L.