Wednesday, February 10, 2016

Lukemalla ja katsomalla paremmaksi ratsastajaksi


Yksi syy miksi kirjoitan tätä blogia on seuraava:

Jossain vaiheessa elämää tajusin, että en ainakaan juuri nyt voi kokonaisvaltaisesti tehdä töitä hevosten parissa. En enää ehtinyt ratsastamaan monta hevosta päivässä tai valmentamaan täyspäiväisesti. En myöskään ehtinyt urheilemaan ja tekemään tallia (joka muuten käy urheilusta) yhtä aktiivisesti kuin aikaisemmin.

Kokemusta ei voita mikään. Paremmaksi ratsastajaksi oppii tietenkin kehittämällä omaa fysiikkaansa ja ratsastamalla paljon. Sillä välillä kun kuitenkin odottaa sitä hetkeä, kun voi vain ratsastaa päivisin, kannattaa lukea ja katsoa kuvia ja videoita.

Kirjoittamalla opin myös joka kerta jotakin. Jokainen blogikirjoitus on oma tapani hahmottaa ja kehittää itseäni ratsastajana. Käyn läpi valmennuksia, uusimpia tutkimuksia, pohdin ja ajattelen ja uneksin hevostelusta.

Viime perjantaina yksi oppilaistani kysyi mitä apuja käytetään avotaivutuksessa. Kävimme läpi avut ja autoin häntä hahmottamaan parhaani mukaan tunnin aikana miltä avotaivutuksen pitäisi tuntua. Kerroin hänelle tunnin loputtua, että olin juuri katsonut Equestrialin kouluratsastuksen ABC-videosarjan ja suosittelen sitä lämpimästi. Suosittelen oikeastaan ihan kaikkien mahdollisten hevoskirjojen lukemista ja videoiden katsomista, mutta Equestrialin videoissa kerrotaan lyhyesti ja ytimekkäästi missä on kyse ja näytetään tarkkaan kuinka monella uralla hevosen tulisi liikkua, mitä apuja käytetään ja missä vaiheessa.

Equestrial on myös julkaissut Taitava esteratsukko -videosarjan, josta saa hyviä vinkkejä omaan hyppelyyn. Ehdin jo vilkaista ensimmäistä videota, jossa käsiteltiin ravipuomeja ja ymmärsin miten tärkeätä on lämmitellä hevonen ennen itse hyppäämistä. Puomien ratsastaminen on tärkeätä jo senkin takia, että hevosen jänteet ja nivelet valmistautuvat suurempiin hyppyihin.

Ja jos haluan selittää oppilaille miksi lyhyet ohjat ovat makea juttu, pyydän heitä googlaamaan Charlotte Dujardinin. Siitä ei varmaan sen enempää tarvitse mainita.:)Lue myös muut avotaivutukseen liittyvät kirjoitukset täältä.

Kuvat ovat parin vuoden takaisesta Portugalin hevosenostoreissulta.

No comments:

Post a Comment