Wednesday, June 24, 2015

Hevosen elämää

"Vaikka karsinassa on messinkikupit. tila on silti pieni. Hevosia pidetään karsinoissa suuri osa vuorokaudesta. Pitotapa ei vastaa hevosen lajityypillisiä tarpeita liikkumisen, laiduntamisen eikä sosiaalisen vuorovaikutuksen osalta."
                                              - Jaana Pohjola, Happy Athlete VI - hevosen sosiaalinen elämä


Tulin maanantaina myöhään kotiin tunteja pitämästä, joten vietin rauhallisen ja rennon aamun eilen. Lueskelin lehtiä, hoidin tärkeitä arjen askareita jotka ovat jääneet hoitamatta, kävin hakemassa sitruunahappoa haisevaa pesukonetta varten apteekista ja nautiskelin kiireettömästä hetkestä.

Päivällä tapasimme Cinyan kanssa Peuramaalla, pakattiin Ecan kamat ja lähdettiin matkaan kohti kesälaidunta. Mailman paras Eca kulki trailerissa kuin kuningas ja häkellytti taas niin fiksulla tempperamentillaan. Kun saavuimme maalle Eca katsoi kerran ympärilleen ja ryhtyi sitten syömään. Laitumelle päästyään Eca käveli hieman ympäriinsä ja se oli siinä. Maailman fiksuin nuori hevonen.


"Lajituntemus ei olisi pahitteeksi tilasuunnittelussa; hevonen on aukeiden paikkojen eläin, joka ei hakeudu luoliin tai muihin ahtaisiin tiloihin, eikä näin ollen karsinassa, muista erillään pitäminen ole perusteltu tapa pitää hevosia, vaikka se onkin nykyajan standardi. Standardi siitä on tullut siinä vaiheessa, kun tapa on yleisesti hyväksytty."

Oli oikea nautinto huomata miten onnellinen Eca oli laitumelle pääsystä. Viimevuotinen laidunkaveri Kalle saapui Ecan seuraksi lähitallilta ratsain ja kuten videosta huomaatte tapaaminen oli todella hurja:)


"Yksi tapa parantaa hevosen elämänlaatua on tarjota sille sosiaalisia kontakteja. Sosiaalisen kontaktin ei tarvitse tarkoittaa ryhmäkarsinaa. Voi aloittaa siitä, että analysoi oman hevosen kaikki sosiaaliset suhteet. Missä tilanteissa se pääsee kontaktiin lajitoverinsa kanssa? Kuka tallin muista asukeista on sille mieluisin? Voiko näitä kahta päästää vuorovaikuttamaan aidan yli? Voiko ne yhdistää laidunkaudella ilman kenkiä ja hyvin valmisteltuna? Voivatko ne asua vierekkäisissä karsinoissa? Millä tavoilla voin lisätä suoraa sosiaalista vuorovaikutusta hevoseni elämään? Koska se on oikeasti tärkeää. Ja pienilläkin asioilla on suuri merkitys silloin, kun puhutaan perustarpeiden täyttämisestä."


Tuntui niin hyvältä jättää Eca ja Kalle laitumelle ja lähdin sitten suoraan Thorin luokse koska olimme sopineet iltamaastosta Jolinin ja Mareldan kanssa. Kävin hakemassa hevoset sisälle laitumelta ja siinä välissä syömässä vanhempieni luona. Lähdimme vasta kahdeksan maissa sateiselle lenkille ja ai että mikä nautinto. Thor ei enää onnu ja Jolin näytti minulle aivan ihanan reitin lähimetsässä. Thor käyttäytyi todella hyvin eivätkä näkemämme peuratkaan olleet pelottavia. Oli oikein unelmien täyttymys päästä lähimetsään maastoilemaan kesäiltana. Olen haaveksinut siitä vuosia.


Lue lisää hevosen lajityypillisestä käyttäytymisestä täältä

Lue myös hevosen hyvinvointiin liittyvät kirjoitukset tästä

No comments:

Post a Comment