Sunday, January 18, 2015

Miten hevonen näkee


How Your Horse Sees -videolta löytyy lyhyesti ja ytimekkäästi tietoa siitä miten hevonen näkee. On myös kuvattu hyvin miksi esteitä lähestyessä ei kannata tehdä niin paljon käsillä vaan jättää hevosen pää rauhaan.

Koska olen myötäelänyt ratsuttamani hevosen Gammonin aka Klöntin sokeutumisen ja ollut mukana, kun silmä päätettiin poistaa ja poistettiin on hevosen näön merkitys vahvistunut myös omia hevosia seuratessa. Eli kuten videossa sanotaan kannattaa myös hevosten silmiä seurata ja opetella miltä näyttää hyinvoiva ja terve silmä. Ja ilman silmääkin voi hyvin elää.

3 comments:

 1. En tiedä onko "urbaani"legendaa, mutta kuulin joskus ulkomailta ostetusta ravurista, joka oli kuin ihmisen mieli käsiteltäessä. Tuli perässä kuin koira ja oli juossut ihan hyvällä menestyksellä. Hetken Suomessa vietettyään oli kuitenkin selvinnyt että hevonen on sokea kun lepakko, ilmeisesti syntyjään. Sopeutunut vaan niin hyvin. Kuriositeettinä tässä vaan heitän :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi Enni!

   Ei se varmaan ole urbaani legenda. Hevonenhan pärjää todella hyvin ilman toista silmää ja tässä kirjoituksessa (katso kommentit) http://kiaherold.blogspot.se/2014/08/jutteletko-sina-hevosesi-kanssa.html Malena kertoo miten hevonen sokeutui kokonaan pikkuhiljaa ja hän on ratsastanut hevosella koko ajan. Eli pitää varmaan paikkansa, että ravuri on ollut sokea kuin lepakko ja kuitenkin juossut raveja.

   Malena muistuttaa kuitenkin myös, että paljon riippuu hevosen luonteesta, elinolosuhteista ja miten hevosta ympäröivät ihmiset sopeutuvat tilanteeseen.

   Delete
 2. Jostain syystä en päässyt katsomaan videota, olisi ollut mielenkiintoinen..
  Hevonen jolla ratsastan on tosiaan sokea, vaikka sitä ei aina ymmärräkään koska se "toimii" siitä huolimatta niin hyvin. Eli niin ne vaan sopeutuu! Vaatii kuitenkin 100% keskittymistä ratsastajalta, varsinkin maastossa ratsastaessa. On se kuitenkin niin uskomatonta ja osoittaa kuinka mahtava eläin hevonen on! :)

  ReplyDelete