Sunday, September 28, 2014

Talvea kohti tavoitteellisemmin


Turhaan tuli stressattua muuttoa. Thor saapui tänään Peuramaalle hymyssä suin ja oli kuin kotonaan heti ensimmäisestä hetkestä. Kertoi pari kertaa vierustovereilleen Inkoon kukkulan kuninkuudesta ja jäi sen jälkeen rauhassa mutustelemaan mukana tuomaani ruohoa. Viime viikolla käytiin sänkkärillä ja keskiviikkona juoksutin oikein kunnolla läpi ja käytin puomeja apuna. Eilen Salla ilmoitteli, että Thor oli ollut kovin seesteinen ja mukava ratsastaa ja tänään Thor oli aivan super ihana Johannan tunnilla. Totesimme yhteistuumin, että Thorin kanssa kannattaa ensimmäkseen rellestellä ja tulla aina välillä nautiskelemaan tunneille upeasta askelluksesta. Thorin selässä oli hyvin liikettä tänään ja laukka rullasi lopulta erityisen hyvin. Meillä oli myös käytössä uusi Sprengerin kuolain enkä osaa sanoa oliko kuolaimen kanssa mitään eroa, mutta onpa taas mitä vaihdella hampaiden takia. 


Viikonloppu on sujunut ystävien kanssa illallisilla ja perjantaina kävin yin joogassa ja tänään aloitin aamun aikaisin Lauttasaareen juuri avatussa Merijoogassa. Koska rakastan joogaa melkein yhtä paljon kuin hevosia, niin helpottaa kovasti kun upea studio on avattu kotikonnuille. Tänään vuorossa oli dynaaminen air jooga ja sen pitäisi olla pakollinen kaikille ratsastajille. Tuollaisen vartalon avaamisen jälkeen saisi elefantin tekemään piaffia. Niin suora ja vahva tunne tulee omaan vartaloon. Vaikka sitä välillä melkein huusi kärsimyksestä, kun teki lantiota avaavia liikkeitä. Ne kun tuntuvat ratsastajilla jumiutuvan erityisen paljon. 


Joogasta suuntasin kodin kautta tallille ja Thor sai vielä hengailla laitumella ennen Johannan tuntia. Tunnin jälkeen kunnon sapuskat ja sitten matkaan. Onneksi maailman paras Tiina oli mukana, joten saimme kaikki tavarat pakattua yhdessä (mistä sitä tavaraa kertyykään?). Thor oli sitä mieltä, että traileriin ei tarvinnut mennä, joten laitoimme pari liinaa sivuista eikä asiasta enää tarvinnut keskustella. Thor matkusti kuin mikäkin prinssi ja oli tosiaan saapuessaan Peuramaalle hyvin rauhallinen. Koska Thor tuntui viihtyvän niin hyvin, sovimme että tallin omistaja Minna juoksuttaa Thorin huomenna ja menen käymään vasta tiistaina. Yritän pitää maanantain meidän kaikkien vapaapäivänä. 

Tavoitteellisempaa treenaamista

Kuten olette ehkä lukeneet, olen jo viime talvella miettinyt treenimahdollisuuksia muualla talven yli koska vaikka rakastamme "kotiamme" Inkoossa on sinne talvella todella pitkä matka. Sitten kun siihen lisää vielä kävelyn maneesiin pimeällä niin tuntui vain siltä, että nyt olisi mukava päästä lähemmäksi kun arki on taas pyörähtänyt käyntiin. 

Ajatuksenahan oli mennä Inkooseen vain kesäksi laitumelle koska asumme siellä kesäkuukaudet, mutta koska viihdyimme niin hyvin jatkoimme oleskelua ja kuukausi vierähti kahdeksi vuodeksi. Thorille nämä vuodet ovat tehneet todella hyvää. Ei vain Thorin lihaksiston kehityksen kannalta vaan myös henkisen kasvun osalta. Thor on rauhoittunut silminnähden ja meillä on ensisijaisesti ollut todella hauskaa. Paikkaa ja sen ihmisiä tulee kova ikävä. Ja viisasta herrasmiestä Obelixia tietenkin. 

Kun Cinya ja Eca muuttivat Peuramaalle tarjoutui meille myös mahdollisuus muuttaa sinne. Halusin kuitenkin vielä pitää Thorin laitumella syyskuun koska ilmat ovat olleet niin suotuisat, joten päädyimme muuttamaan lokakuun alkupuolella. Koska Thor on mielestäni sellaisessa lihaskunnossa, että treenien vaatimustasoa voi hieman nostaa tuntuu Peuramaa juuri oikealta paikalta tähän elämäntilanteeseen. Pääsemme valmentautumaan säännöllisesti Minnan kanssa ja Sari Pakula tulee suoristamaan ja auttamaan istunta-asioissa. Minulla on myös mahtava henkinen valmentaja Anna Andersen, joka auttaa kehittymään sillä puolella, joten sanoisin että täksi talveksi paketti on kasassa. Paikan päällä on myös monta hyvää kengittäjää, joten eipä tarvitse sitä osa-aluetta stressata vähään aikaan. Thorin kengät ovat nyt pysyneet hienosti jalassa eikä voi edes ymmärtää miten ongelmallinen tilanne oli kesällä.

Thor saa nyt olla hieman säännöllisemmässä treenissä talven yli ja Minna ratsuttaa Thoria mikäli en pääse paikan päälle. Yritämme myös kokeilla Thoria yhteen Ecan kanssa ja eiköhän tallista muuten löydy joku muu hauska tarhakaveri. Kesäksi lähdemme tietenkin taas laitumelle koska siitä idyllistä en hevoseni suhteen kyllä tule ikinä joustamaan. Mutta nyt keskitytään valmentautumaan säännöllisesti ja nautitaan Peuramaan upeista puitteista. 

9 comments:

 1. Minusta Kia ei puhunut itseään mitenkään pussiin, minusta hän selitti asiallisesti, miten on päätynyt tähän ratkaisuun. Aina ei voi saada kaikkea, mitä haluaa ja on tehtävä kompromisseja. Joskus on luovuttava jostain, jotta saa jotain muuta tilalle.

  Mitä enemmän anonyymeille selität, sitä syvemmälle suohon joudut, se on loputon suo.. Tiedän sen kokemuksesta. :) Parasta on antaa olla ja keskittyä positiivisiin asioihin.

  Onnea teille uudelle tallille ja toivottavasti Thorille löytyisi tarhakaveri. On mukavaa saada hevonen lähemmäs itseään, sillä matkoihin saa kulutettua aivan tuhottomasti aikaa.

  ReplyDelete
 2. Voi, ei saa edes muistuttaa lähestyvästä talvesta ja pimeästä! Ilman omaa kenttää ja maneesia olisi niin mahtavaa viedä hepat talveksi maneesitallille,mutta kun hevoset asuvat kotona, niin jostain on joustettava! Tosin eipä meidän treenaaminen nyt niin tavoitteellista olekaan, ainakaan tällä hetkellä!
  Mukavia treenihetkiä =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sori Outi, talven lähestyminen vaan iski niin konkreettisesti vasten omia kasvoja, kun mietin taas pitkää ajomatkaa ja kävelymatkaa maneesille. Tuli nyt ensimmäistä kertaa sellainen olo, että en vain mitenkään jaksa ajaa niin pitkää matkaa kolmatta talvea peräkkäin. Sinänsä taas jos saisin pitää hevoset omalla kotipihalla olisin valmis joustamaan monestakin asiasta:)

   Ja täytyy sanoa, että on melkein hieman ihmeellistä, kun ajomatka on lyhentynyt roimasti. Ei ehdi enää jutella ystävien kanssa maratonpuheluita ja vuorokauteen tulee yhtäkkiä pari tuntia lisää aikaa.

   Mukavia treenihetkiä ja upeata ja valoisaa talvea myös teille:)

   Delete
 3. Onnea uudelle tallille ja hyviä treenejä! Laitoin uudelleen ilman alkujuttuja. ;-)

  ReplyDelete
 4. Eikö Peuramaalla ole joku muutaman tunnin tarhaus?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peuramaalla ei ole kokopäivätarhausta.Puolipäivätarhausvaihtoehto löytyy mikäli hevonen tarhataan toisen hevosen kanssa.

   Delete
  2. Voi kökkö. Paljonko Thor nyt sitten saa tarhata? Onko se joskus ollut noin huonolla tarhauksella että tiedät sen sopeutuvan vai joudutko jännittään sitäkin?

   Delete
  3. Ja miks näissä kommenteissa on nykyjään hyväksyntä? Ei oo mun mielestä aiemmin ollut?

   Delete
  4. Thor tarhaa nyt joko aamulla tai illalla ja minä tai Tiina käydään sitten joko aamusta tai illasta (tarhaus järjestetään sen mukaan). Thor yritetään myös totuttaa kävelykoneeseen, joten ajatus olisi käydä myös siinä päivittäin. Tarhoissahan hevoset eivät liiku paljoakaan, joten tämä on meille talvikuukausiksi todella hyvä vaihtoehto koska nyt pääsen Thorin luokse päivittäin, kun matka on lyhentynyt ja jos en pääse saan juoksutus/ratsutusapua. Laidunkuukaudet on sitten asia erikseen, mutta nyt talven lähestyessä tämä tuntuu aivan super hyvältä. Kyllä se ajomatkan lyhentyminen helpottaa kummasti ja voin viettää enemmän aikaa myös tallilla, kun aika ei mene matkoihin.

   Ja mä nyt stressaan ja jännitän kaikkea joka tapauksessa. Vietän tunteja Thorin seurassa ja teen kaikkea kivaa. Tämä on kuitenkin ihan helppoa, kun hevoset pääsevät ulos. Australiassa vietin välillä kokonaisia päiviä, kun vuokrahevoseni ei päässyt ollenkaan ulos. Tallilla ei ollut tarhan tarhaa tai laitumia. Joten me käveltiin puistossa ja ihmeteltiin maailman menoa. Ulkoilutin myös mun kania pienenä joka päivä, joten olen ehkä vähän extreme-tapaus näissä eläinjutuissa. Tämän takia me ei esimerkiksi omisteta lemmikkiä Ellan kanssa. Tulisin varmaan hulluksi:)

   Hevoset saavat myös heinää ja väkirehut 4 kertaa päivässä, joten olen tähän asti ollut enemmän kuin tyytyväinen. Thor on myös todella rento ja rauhallinen. Kaikki hätäinen käytös on yhtäkkiä kadonnut, joten tuntuu uusi koti sopivan meille yllättävän hyvin. Miten sopeudutaan pidemmän päälle niin senhän vain aika näyttää:)

   Ja kommenteissa on hyväksyntä koska sain monta aivan kamalaa viestiä anonyymilta lukijalta. Ei siinä, että juttujani ei saisi kyseenalaistaa ja rakastan kunoon väittelyä, mutta kun homma menee haukkumiseksi, niin oli parempi ottaa hyväksyntä käyttöön nyt ainakin joksikin aikaa. Toivottavasti se ei kuitenkaan estä kommentointia. On ihana kuulla ajatuksianne:)

   Delete