Tuesday, September 9, 2014

Is this what we want for our horses?


Löysin paljon mielenkiintoista infoa Association for the Advancement of horsecare (aanchp) -yhdistyksen Facebook-sivuilta. On aivan fantastista nähdä miten paljon hevoset liikkuvat ja kuinka pitkiä matkoja vaelletaan yhdessä. Kun näitä videoita katselee tuntuu täysin järjenvastaiselta pitää hevosia sisällä pienissä tiloissa. Saatikka sitten kengitettynä. Ai että tuota tilan ja vapauden määrää. Jos saisin rakentaa juuri sellaisen tilan jonka haluaisin, olisi hevosilla mahdollisuus liikkua yötä päivää. Rakentaisin kuitenkin samalla myös kauniit tallitilat, jossa ihmiset pääsisivät puunaamaan ja tuunaamaan hevosiaan kaikessa rauhassa lämpimissä sisätiloissa. Unelmoiminenhan ei ole kiellettyä..... Eihän?

8 comments:

 1. Jep. Ei ne kuulu karsinaan. Omani on kesällä 4kuukautta pihatossa ja tuntuu aina yhtä pahalta sulkea se talven tullen talliin. Toistaiseksi ei ole löytynyt mielekästä pihattopaikkaa talveksi. Kyllä se ydin yö menee varmaan ihan "rattoisasti" (ehkä?) karsinassa. On suojaisaa, pehmeää, lämmintä, voi ottaa hyvät unet. Mutta jos karsinassa joutuu viettämään yli 12 h vuorokaudessa niin luulis sen olevan vähän tympeetä..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vähän samaan olen itse päätynyt. Kunhan saa olla suurimman osan vuodesta edes suuremmalla alueella, niin talvella ei niin väliä. Masilla oli mahdollisuus liikkua myös talvisin isoilla alueilla, mutta siellä kaverukset vain seisoskelivat samassa paikassa suurimman osan ajasta.

   Thor on nyt ollut kohta 5 kuukautta laitumella tänä kesänä, joten ei tunnu niin pahalta vaikka uudessa tallissa hevoset eivät ulkoile koko päivää. Siitä pidän kuitenkin huolen, että hevoseni saavat olla ainakin kesät ulkona yötä päivää.

   Tiedän kyllä minkätyyppisen aktiivitallin rakennuttaisin, mutta täytyy sanoa, että talvisin on kyllä mukavaa kun on lämpimät sisätilat. Nå, hevosenpito ehtii muuttua kovasti lähitulevaisuudessa ja uskon, että kaikenlaisia tallikokonaisuuksia syntyy myös tänne suomeen. Oli kuitenkin tylsä kuulla, kun juttelin yhden tallipitäjän kanssa, että asiakkaat edelleen vaativat pieniä tarhoja ja hevosia yksin tarhattavaksi. Luulisi, että olemassa oleva tieto hevosen biomekaniikasta, fysiikasta, ruokavaliosta jne. saisi hevosenomistajat vaatimaan muutosta. Vähän kuten Ruotsissa jo povaillaan, että joku päivä boksit ovat menneen talven lumia.

   Delete
  2. En voi uskoa että kukaan haluaisi pientä tarhaa tai karsinaa.. tai no, meitä on moneen junaan.

   Enkä myöskään ymmärrä miksi ihmisille aktiivitalli tai aktiivipihatto tai normipihatto tarkoittaa automaattisesti sitä, että ei ole käytettävissä lämmintä tilaa hevosen varustamiseen tai kuivattamiseen/sairastapauksiin paria karsinaa :D. Karsinatallin ja pihaton parhaat puolet voi tietenkin yhidstää :D.

   Delete
  3. Pieni tarhahan on "turvallisempi". Jotta hevonen ei vaan loukkaantuisi. Ja sitten kun ei ole kaveriakaan, niin sitten hevonen on täysin vailla mitään fyysistä kontaktia lajieläimeen ja käpertyy itseensä tai sekoaa muuten vaan. Mutta sen verran me vielä osataan antromorphosoida eläimiä, että ihan oikeasti luullaan, että niillä on parempi olla sisällä karsinassa yksin. Se on täysin järjetöntä eikä yhdenkään eläimen tulisi elää yksinään pienessä tilassa.

   Ja hulluintahan tässä on, että monet hevoset ovat rikki sieltä sun täältä ja sitten varotaan vaan lisää sen sijaan, että annettaisiin hevosten elää lajilleen tyypillistä elämää (vahvat sosiaaliset siteet, jatkuva laiduntaminen, liikkuminen jne.)

   Ja tottahan tuo. En vain vielä ole kohdannut pihattotallia, jossa olisi myös ihmiselle kunnon mukavuudet, mutta toivottavasti sellainen vielä rakennetaan;)

   Delete
  4. Ja mukavuusasialla en hae mitään luksusta vaan perus hyvät tilat. Nykyisellä tallilla on upea keittiö, suihku jne. ja se on vaan ollut niin kätevää lapsen kannalta ja omia kiireitä ajatellen. Usein on voinut ajaa suihkuraikkaana suoraan aamupalaveriin.

   Delete
  5. Suomessa on näitä vissiin vaan pari, etelä-suomessa, joista oon kuullut. Niissä on pihatot sekä karsinat ja hyvät tilat sekä maneesi :)

   Delete
 2. Aika hyvä video. En vain ole suomessa törmännyt perjaatteessa yhteenkään oikeasti toimivaan pihattotalli-settiin, että pystyisin omia hevosiani sinne kuvittelemaan. Toisaalta, minullahan nyt on hevoset kesäisinkin sisällä yöt.

  Suomen sää on myös niin raju, että ainakaan treenihevosia en näe yötä päivää ulkona. Isot tarhat on kuitenkin must, ja sään salliessa se kahdentoista tunnin tarhaus myös! (Kertoo varmaan enemmän minusta hevosten omistajana kuin hevosistani ;))

  ReplyDelete
 3. Ha ha, ja eikö hevosista tule omistajien peilikuvia ja toisinpäin. Ja juuri näin. Ei ainakaan vielä ole sellaista tallia löytynyt, joten tehdään parhaamme sen osalta minkä pystyy;)

  Sitten kun saan selvännäkijän povaamat rahat joltain vanhemmalta naiselta (tässä vielä odotellessa), niin rakennan juuri sellaisen paikan jossa tekin viihtyisitte;)

  ReplyDelete