Sunday, December 4, 2011

Kun palaset loksahtelevat paikoilleen


Blogikirjoituksessani Opi kuuntelemaan kirjoitin kaimalleni, että palaan toisessa kirjoituksessa siihen mitä tarkoitan sillä, että mielestäni puhutaan liian vähän siitä, että erilaisten liikkeiden ratsastaminen hyvin ja oikein vaativat rennon hevosen, joka liikkuu "oikeinpäin".

Olen valmentanut Lisin perhettä parisen vuotta ja Lisi on alusta asti ollut jäykkä rungosta. Henkilökohtaisesti en usko siihen, että hevonen syntyy jäykkänä (kuulen usein sanottavan, että hevonen nyt vain on jäykkä). On erirakenteisia hevosia, mutta ihan kuten meillä ihmisillä, niin jäykkyydet tulevat iän myötä ja esimerkiksi hevosilla huonosti istuva satula, väärä kengitys, vähäinen liikunta, vääränlainen liikunta, stressi jne. vaikuttavat hevosen lihaksistoon.

Kun Sanna kävi ensimmäisen kerran hieromassa Lisiä ja Thoria, Lisin lihakset olivat jumissa monesta kohtaa ja Lisi oli todella jäykkä. Sanna hieroi Lisin kunnolla ja katsoi myös satulan istuvuuden. Satula ei enää istunut ja huonosti istuva koulusatula esti lapojen liikuuvuuden. Lisin estesatula oli kuitenkin sopiva, joten Lisillä on nyt ratsastettu estesatulalla tai ilman. Kun Sanna kävi hieromassa Thorin ja Lisin eilen, Thor oli edelleen jumissa samoista kohdista kuin viimeksi ja oikealla puolella selkää oli pieniä "hiusrevähdyksiä". Lisi oli kuitenkin paljon parempi ja elastisempi ja ihmettelimme molemmat miten nopeasti Lisi on reagoinut siihen, että satula ja kengitys on vaihdettu ja Lisiä on hierottu.

Lisi on myös ollut todella hyvä ratsastaessa ja ensimmäistä kertaa tuntuu siltä, että Lisin ratsastajille tulee sellainen tunne, että poni on oikeastaan aika kevyt. Kun hevonen on jäykkä eikä taivu ja liiku "oikeinpäin" ei ratsastaminen ole sellaista nautintoa kuten sen pitäisi olla. Kaikkien liikkeiden suorittaminen vaikeutuu ja esimerkiksi hyppääminen on helposti epätasaista. Toisaalta taas, kun palaset loksahtelevat paikoilleen, niin ratsastus on kuin tanssia kauneimmillaan. Kuten Schöneich totesi Correct Movement in Horses -kurssilla: "The horse should dance."

Lihasjumiutumat istuva syvällä ja on hyvä ennaltaehkäistä lihasjäykkyyttä. Sanna jatkaa nyt molempien hevosten hieromista kerran kuukaudessa.

No comments:

Post a Comment