Monday, November 23, 2009

Yhdessä on parempi

Hevosen hyvintointiseminaarissa tuotiin myös esille oleellinen aihe. Hevosen tarhaus:

Ensinnäkin jo tunti liikuntaa päivässä vähentää patoutumista (tästä aiheesta lisää myöhemmin), riippumatta liikunnan tyypistä (yhdessä tietellisessä kokeessa joitain hevosia pidettiin viikkoja kiinni ja katsottiin, että reagoivatko ne eri tavalla kuin muut hevoset jotka olivat liikkuneet enemmän. En tajua miksi tällaista pitää tutkia kun vastaus on päivänselvä, mutta kröhöm.... hyppäsin taas sivuraiteelle). Jorgensen & Boe 2009 -tutkimuksen mukaan "hevonen liikkuu enemmän 450 m2 kokoisissa tarhoissa kuin pienemmissä 150/ 300m2." Laitumella nuoret hevoset liikkuvat kuitenkin 3-15 km 7 tunnin aikana(Kusunoseet al, 1986), kun taas tarhassa (450 m2 tai alle) aikuiset hevoset liikkuvat 200-300 metriä kahden tunnin aikana (Jorgensen & Boe 2007).

Yksi tärkeä asia muistaa on myös se, että hevonen viettää 12-17 tuntia syömiseen luonnossa, kun taas talliolosuhteissa ruokailuun kuluu vain noin 3-6 h.

Palaan siis pääaiheeseen, eli tarhaukseen. Hevosia tarhataan todella pienissä tarhoissa ja niitä tarhataan useimmiten yksin. Liisa Harmo on eläinlääkärinä hoitanut hevosia jo vuosia ja oli sitä mieltä, että vaikka haluaisimme pitää hevosia täysin luonnollisissa olosuhteissa, niin se ei aina ole mahdollista, mutta hevosten tulisi olla ulkona yhdessä ja isoissa tarhoissa. "Hevosten pitäminen ulkona yksin pienessä tarhassa on vain hevosten seisottamista hienossa säässä. Silloin on íhan sama seisooko hevonen sisällä tai ulkona, Harmo totesi." Hän totesi myös, että yhtä paljon onnettomuuksia tapahtuu, kun hevonen seisoo yksin ulkona kuin se, että se saa leikkiä laumatovereiden kanssa mutaisissa tarhoissa. Oma teoriani on se, että tapahtuu enemmän onnettomuuksia ja hevosella on paljon enemmän fyysisia ongelmia, kun se ei saa toteuttaa lajilleen tyypillistä käyttäytymistä.

Sitten oli vielä pakko laittaa tämä tutkimus tähän. Se on mielestäni aika hauska ja just taas sellainen juttu, että eikö tämä nyt ole aika selkeä asia. Kuka ihme tuollaisessa koneessa jaksaisi kävellä:

"Jos hevosille annettiin mahdollisuus valita karsinassa-olon ja kävelykoneen välillä, 8/9 hevosesta palasivat karsinaan (Lee et al 2001)."


No comments:

Post a Comment