Pidin mielenkiintoisen tunnin lauantai-iltana kahdelle oppilaalle. Toinen oli sitä mieltä, että tunnista ei tule mitään heti alusta ja toinen oli sitä mieltä, että hevonen on ihan mahdottomalla tuulella. Jaahas, mistäs sitä sitten aloittaisi. Puolen tunnin sisällä molemmat hevoset rentoutuivat ja liikkuivat rauhallisesti.
Kun koleat syyssäät saapuvat ja hevonen siirtyy isoilta laitumilta pieniin tarhoihin, niin myös hevonen tarvitsee aikaa vertymiseen tunnin alussa. Jotenkin me vain oletetaan, että hevonen olisi heti alusta täysin rento ja liikkuisi letkeästi ja notkeasti eteenpäin vaikka hevosella on todella isot lihakset, jotka vaativat aikaa vertyäkseen.
Tyttäreni-Ella oli mukana tallilla yhtenä päivänä. Olin miettinyt noin viikon yhtä ratsastamaani hevosta. Mielestäni se oli jotenkin surullisen oloinen, mutta ajattelin että varmaan vain kuvittelen kun tuuppaan olemaan niin herkkä asioiden suhteen. Ellan ensimmäinen kommentti hevosen nähtyään oli; "Mamma, varför är den där hästen så ledsen". Tuo iki-ihana intuitio. Milloin sitä oppisi kuuntelemaan??
Ratsastustunti voisi mielellään kestää vähän pidempäänkin kuin tunnin, jolloin sekä hevonen että ratsastaja ehtisivät kunnolla verrytellä ja silti jäisi vielä aikaa uuden oppimiseen ja vanhan kertaamiseen.
ReplyDelete//Saija
Hei!
ReplyDeletePitämäni tunnit ovat pidempiä tai lyhyempiä hevosen ja ratsastajan tasosta ja kunnosta riippuen.
Joskus lyhyempikin tunti riittää, mutta yleensä haluan että sekä ratsastaja ja hevonen vaikuttavat tyytyväisiltä tunnin lopussa.
Sen takia tunti voi joskus olla myös lyhyempi, sillä hakemamme asiat saattavat löytyä jo tunnin alkutaipalella ja silloin hevosta voi kiittää lopettamalla siihen, kun asiat sujuvat hyvin. Sen jälkeen hevonen voi pureskella asioita yön yli. Joskus voin myös lopettaa tunnin kesken mikäli hevonen ei rentoudu ja ongelma näyttääkin olevan epäsopivassa satulassa, löysissä kengissä tai mikäli hevonen vaikuttaa kipuilevan muuten vain. Hyvinvoiva hevonen haluaa liikkua eteenpäin, kantaa itseäänn kevyenä ja nauttii työskentelystä.
Ratsastuskouluissa on tietenkin eri tilanne, sillä siellä alkaa yleensä toinen tunti heti perään ja aikataulut eivät paljon anna myötä. Siksi onkin hyvä välillä käydä parilla tunnilla peräkkäin tai ratsastaa niin monena päivänä viikossa kuin mahdollista.
Ellalla eli kuten lapsilla yleensäkin on vielä luontainen kyky nähdä asioita eläimistä...meiltä aikuisilta tuo on vuosien varrella usein 'opetettu' pois. Sen uudelleen oppiminen on vaikeaa mutta ei mahdotonta...se vaan vaatii paljon olemista eläinten kanssa JA asioiden ajattelemista.
ReplyDeleteTermi ratsastustunti on minulle tosi paha mörkö. Ei hevosten kanssa voi toimia kellon mukaan jos asiaa ihan syvällisesti miettii.Asiat on tapauskohtaisia kuten kirjoitatkin.
Tyytyväisyys, rentous ja onnistumisen fiilis pitäisi olla aina tavoitteena. Suomessa vaan hirveesti harjoitellaan epäonnistumisia mitä en vieläkään ymmärrä....
TK
(sattumalta blogiin löytäneenä)
Hei TK!
ReplyDeleteKiitos kommentista. Hienoa, jos olet löytänyt blogini. Yritän ylläpitää mielenkiintoasi kiinnostavilla hevosaiheisilla jutuilla.
Tosiaan tuo tunnin kestävä tunti on aika hassu käsite. Kuten kirjoitat, niin ei hevosten kanssa voi toimia kellon mukaan. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ratsastuskouluissa opitaan paljon ja niillä tietotaidoilla voidaan helposti jatkaa hevosteluelämää mualla. Opin itse paljon eri hevosista ja eri kouluista nuorina, vaikka sitä lentelikin ympäri seiniä ja luontoa, kun ratsastuskoulujen meininki oli silloin vielä hieman kaottisempaa. Hevosista opin kuitenkin ehkä eniten Inkoosa, jossa hoidin kesäisin montaa hevosta ja vain oleskelin niiden kanssa.
Kiistelen välillä hevosomistajien kanssa, jotka väittävät, että niiden hevoset ovat tyytyväisiä vaikka hevonen selkeästi liikkuu huonosti tai on muuten vain onneton. On hirveän vaikeata selittää millainen hevonen on tyyttyväinen hevonen, jos hevosen oma omistaja ei huomaa hevosen tyytymättömyyttä. Hevonen kun ei osaa puhua ja tunnetta on joskus vaikea selittää. Uskon ihan vilpittömästi, että monet ihmiset haluaisivat kokea onnistumisia, mutta epäonnistumisen tunteita tulee usein pelkän osaamattomuuden takia. Tämän takia onkin hyvä ainakin omaa hevosta hankkiessa hakea apua ammattilaisilta ainakin alkutaipaleella. Niin voi välttyä monilta ongelmilta.
Huh, tulipa juttua. Kia
Kiitos mielenkiintoinen blogi
ReplyDelete