Thursday, May 7, 2015

Hevosen henkinen jumi


Koska olen hevostenkouluttaja, näen paljon erilaisia hevosia. Aika moni niistä jännittää jotenkin. Kouluttamalla monia voidaan auttaa suhtautumaan rennommin ihmisen kanssa toimimiseen. Osa hevosista alkavat hengittämään normaalisti vasta vähän ajan kuluttua: ottavat usein sellaisen syvän hengityksen, päristelevät ehkä ja ovat sitten kertaheitolla rennompia. Mitä jos osa hevosista on jumissa siksi, että ne jännittyvät ihmisen kanssa ollessaan? Jatkuvasti maitohapoilla siksi, että niidenkään lihakset eivät rentoudu normaalisti kymmeneen minuuttiin tai tuntiin päivittäin?
                                                                                 - Minna Tallbergin Onko hevonen aina jumissa

Uskon, että ihmiset tuleva elämäämme juuri oikealla hetkellä. Kun jäsenkorjaaja Annika pyysi minua syyskuussa 2013 laskeutumaan satulasta ja pohtimaan mitä oikeasti näen ja mietin oli se yksi käänteentekevistä hetkistä omassa elämässäni. Olin keväällä saanut potkut monivuotisesta työpaikasta pienen tytön ja kahden hevosen yksinhuoltajana (ok, toinen hevonen on ollut aina puoliksi Tiinan) elin mahdottomalta tuntuvassa parisuhteessa ja yritin vain jatkaa ja puuskuttaa eteenpäin koska niin kuuluu tehdä.

"Tunnin loppupuolella Annika totesi, että Thor on varmaan tullut elämääni opettamaan rentoutumista ja rauhoittumista. Hän sanoi, että hevoset kestävät paljon, mutta niiden edessä on tärkeätä olla aito."

Nuo Annikan sanat aitoudesta iskivät ja kovaa. Olen aina ollut avoin ja puhelias ja mielestäni aito, mutta siinä elämäntilanteessa olin niin pulassa oman itseni kanssa, että aitoudesta ei ollut tietoakaan. Olin väsynyt, ahdistunut ja pelokas ja sain jopa pienimmästäkin asiasta kehitettyä ongelman itselleni. Vatsani oireili, alaselkä kipuili ja mieli oli matala.  

Miksi siis ajattelemme, että hevosen pitäisi aina vain toimia ja olla kunnossa? Kuinka usein pohdimme tallille mentäessä millä tuulella hevosemme on tänään ja miten paljon hevosen psyykkinen tila vaikuttaa myös sen fyysiseen ratsastettavuuteen. Kuinka paljon ihan oikeasti annamme omalle mielentilalle ja hengitykselle aikaa laskeutua ennen kuin kiiruhdamme seuraavalle tunnille?

Kuinka usein kosketat hevosta saapuessasi tallille? Kokeilet sen lihaksia ja yrität tuntea hevosen energian? Kuinka usein rauhoitat oman hengityksesi hevosen hengityksen mukaiseksi? Kokeile. Tulet hämmästymään. 

Suoritamme koko ajan kaikessa. On sitä sitten tavallinen maastotallaaja tai korkean tason kenttäratsastaja voi hevosen kanssa kuitenkin vain viettää aikaa ja tehdä hauskoja juttuja myös maasta käsin. Hevosen kanssa puuhastelu rentouttaa hevosta ja lisää hevosen luottamusta ratsastajaan kuten tässä Will Rogersin videossa, Starting The Modern Day Sport Horse. 

Thorin kanssa käymme paljon kävelyillä ja kesällä uimassa. Kun on kunnolla lunta käymme lampsimassa lumessa ja juoksutan Thoria syvässä lumessa. Käymme myös kävelyretkillä hyppimässä kaatuneiden puiden yli ja ylitämme ojia aina kun niitä sattuu kohdalle. Joskus kävelen Thorin kanssa sänkkärille ja hyppään selkään vasta siellä ja kun on liikuttu tarpeeksi hyppään taas alas ja kävelemme vierekkäin takaisin kotiin. Kaikenlaisia kenttäesteitä voi harjoitella maasta käsin. Kannattaa vain ottaa mukaan tarpeeksi pitkä liina.

Maneesissa talvella voi hyvin myös harjoitella puomien ylittämistä käynnissä, ravissa ja laukassa tai harjoitella pelottavia esteitä. Myös irtohypyttäminen maneesissa on parasta puuhaa ja todella hyvää jumppaa hevosen selälle.

Koska kyllä se vain niin on, että aivan kuten minä ja sinä myös hevonen jännittää ja kun hevonen on henkisesti jumissa on se myös sitä rungostaan.


2 comments:

  1. Kun on riittävästi tekemisissä täykkäreiden, tammojen tai - luoja varjelkoon - täykkäritammojen kanssa, on vähän pakko katsella, millä tuulella tänään ollaan. Ja jotenkin ajattelisin, ettei kukaan edes voi yrittää treenata kenttää ajattelematta, että hevonen on kumppani eikä urheiluväline. Mutta saatan toki olla väärässäkin.

    Vaalien jälkeen on puhuttu paljon kuplista. Minun kuplassani hevoset saavat olla hevosia ja kumppaneita meille ihmisille. Sitten tietysti aina huomaa tällaisista kirjoituksista, että itsestäänselvyydet eivät ehkä ole itsestäänselvyyksiä kaikille.

    ReplyDelete
  2. Erittäin hyvä kirjoitus.

    Meillä saa tammalta aika nopsasti palautetta, jos on kiire ja kiristää. Ensimmäisen hevosen kanssa on ollut ihana tutustua, hoitaa, kosketella, haistella. Oppia ihan uusia asioita, ilmeitä, hyviä ja huonompia tuntoja. Oppia lukemaan hevostansa paremmin. Tunnistaa eri olotiloja. Vietän aika vähän aikaa ajasta selässä, enemmän liikutellen maasta, puuhatessa karsinassa, katsoessa tarhanpielessä. Viimeksi Selman hieroessa hevosta oli hauska seurata sen ilmeitä kummastuksesta, kipeäntunteeseen ja raukeaan nautiskeluun.

    Tänään lupaan paitsi kysyä hevoselta, mitä kuuluu, myös yrittää ymmärtää vastauksen.

    ReplyDelete