Tuesday, May 12, 2015

Cranial Nerve 11


Keneltäkään ei varmaan ole mennyt ohi, että meillä on ollut lieviä satulanetsintäongelmia Thorin kanssa viime aikoina. Tai voisiko sanoa viime vuosina.

Meillä on melko toimiva estesatula ja joitakin kuukausia myös Prestigen D1 -koulusatula tuntui todella hyvältä ratsastaessa. Thor kipeytyi kuitenkin Trapezius lihaksen kohdalta ja se on ollut suurin ongelmakohta satuloita kokeiltaessa.


Nyt meillä on ollut pari todella potentiaalista satulaa kokeiltavana, mutta Antares johon ihastuin täysin oli hyvä pari kertaa jonka jälkeen Thor jälleen oireili ja turposi hieman lapojen yläpuolelta, sään takaa. Thor kulkee myös matalammassa muodossa heti kun kyseinen ongelma ilmenee ja lapojen liike tukkiutuu. Etenkin vasemman lavan liike.

Mielenkiintoista oli tänään lukea Mia Kainulaisen jakama linkki Poor Behaviour and Cranial Nerve 11, Saddlefit 4 Life.

Kyseisen Cranial Nerve 11 -hermon sijaitseminen juuri tuossa Trapezius lihaksen kohdalla selittää hyvin Thorin käytöksen satulan osuessa siihen. Kuten artikkeli sen todentaa on tuo kohta, joka aiheuttaa suuria reaktioita hevosessa kuin hevosessa kun siihen kohdistuu painetta:

"This reflex point is known as Cranial Nerve 11 (CN11). Pinching gullet plates, lungeing girths, vaulting girths, driving harnesses and foregirths will achieve the same result as the stallion’s bite acting upon the muscles in the wither region like a vise grip. Nature has determined three survival mechanism reflexes for CN11: if the mare or the rival horse is bitten here, or if the gullet plate of the saddle pinches the side of the withers here, the nerve signals to the brain that the movement in the upper arm and shoulder blade be blocked. The second signal ensures that the longissimus muscle contracts, dropping the horse’s back (and that the vertebrae fall into each other as in kissing spine syndrome). Thirdly, the pelvis will rotate forward and open as a result of further contraction of the longissimus, opening the area in preparation for mating."


Taidan siis edelleen luottaa siihen, että Thor kyllä kertoo jos satula istuu hyvin. Paria satulaa tässä edelleen pohdin, mutta jotenkin odotan sellaista ihmesatulaa, joka vain istuisi hyvin ja olisi meille molemmille sopiva. Kai se on vähän kuin oletusarvo täydellisestä parisuhteesta. Onko sellaisia?
Eilen oli aivan ihana päivä Thorin ja Ecan seurassa. Harjoittelimme Ecan kanssa Minnan tunnilla torstain koulurataa, laukkautin Ecan oikein kunnolla kentällä ja sen jälkeen kävimme kävelemässä maastossa. Thor sai vain laukkailla ympäri pihapiiriä ja kävelimme pitkät pätkät metsässä. Ihanat super pojat.Tänään kävimme ystäväni kanssa mahtavan joogaopettaja Ninan kotona tunnilla ja sain kokeilla päällä seisomista. Olin toivonut kyseistä harjoitusta koska seurasin muiden päällä seisontaa Cat Alip-Douglasin tunnilla viime perjantaina ja päätin että se on ehdottomasti liike jonka haluan opetella.

Tänään seisoin siis päällä Westendissä kellarissa ja tunne oli huikea. On hauskaa ylittää itsensä ja jooga todellakin kehittää omaa itseluottamusta ja valaa uskoa siihen, että kaikki on mahdollista. 
Kannattaa myös lukea tämä aivan mahtava Equus Universalin kirjoitus Not so Merry Go Round.

Lue myös muut hevosen selkään ja satulaan liittyvät kirjoitukset. 

No comments:

Post a Comment