Thursday, April 30, 2015

Hyvä puomiharjoitus maastakäsin

Nå niin, voisit nyt jo jättää meidät rauhaan. Vappu ja kaikki. Sulla on varmaan myös muuta elämää.....


"Warning: If you believe that straightness can be achieved between the inside legs and the outside rein, or any other simplistic formula, do not read this article; you might experience shortness of breath, palpitations, high blood pressure, heart acceleration, fever, anxiety, depression and keyboard attack." -  The real meaning of straightness in the horse

Thor on ollut hieman väsynyt viime viikonlopun reissusta, joten Monikan tiistain koulutunnin jälkeen ihana Hanna hieroi Thorin ja Ecan keskiviikko aamusta ja illalla kokeilimme taas satuloita Dominiquen kanssa.






Tänään kävin jo varhain aamusta päästämässä Thorin ja 3-vuotiaan tarhakaveri Spinnin vapaaksi maneesiin. Kaverukset ovat niin suloiset yhdessä ja juoksentelivat ja leikkivät hetken ympäriinsä.



Koska olen edelleen vannoutunut hevosen selän kunnon puolestapuhuja ja uskon, että monet vaivat johtuvat siitä että selkä on kipeä, niin hyödynnän usein puomityöskentelyä liinassa Thorin kanssa (irtojuoksutan myös paljon). Kyseistä harjoitusta suosittelevat myös fysioterapeutit hevosen kuntouttamisessa, mutta hyödynnän sitä ihan vain hyvän lihaskunnon ylläpitäjänä.


Ajatuksena on kävellä hieman korotetun puomin tai puomien yli. Jos on kiire tai muuten vain laiska olo, riittää että laittaa vain yhden puomin. Puomeja voi myös lisätä esimerkiksi niin, että ympyrällä on kaksi puomia joiden yli hevosen tulisi astua. Olen itse tehnyt niin, että ensin Thor saa kävellä, sitten ravata ja lopuksi vielä laukata puomin /puomien yli. Maastossa taas hyppäämme tukkien ja ojien yli.


Harjoituksen tavoitteena on, että hevonen käyttää selkäänsä oikealla tavalla ja parantaa selän toimivuutta. Hevosen selkää ei ole suunniteltu ratsastajaa varten, joten kaikki harjoitukset jotka auttavat hevosta vastapainottamaan maan painovoimaa ("notkoranka") helpottavat hevosen liikkumista ja suoristamista.


Kuten Gillian Higgins totesi Ypäjän klinikalla (jossa hän käytti paljon esteitä apuna) vuonna 2013:

"The horse is not designed to carry the weight of the rider. As soon as we sit on the horses back we compromise the horses muscular skeletal system and the horse gets a poor postural position (ie. hollowed spine). We need to do everything to counteract this."

Jean-Luc Cornille, joka on toukokuussa tulossa Suomeen pitämään Science of Motion -klinikkaa on kirjoittanut jälleen hyvän The real meaning of straightness in the horse -jatko-osan Horsetalk.nz, "The meaning of life" -sarjaan. Cornillen tekstit ovat omaan mieleen hieman vaikealukuisia ja kovin tieteellisiä, mutta niistä saa paljon hyviä ajatuksia

"In its simplest form, straightness is about a horse travelling with the shoulders in front of the haunches. The thought is not incorrect but, placing the shoulders in front of the haunches is only visual straightness. A horse can be apparently straight, maintaining the shoulders in front of the haunches and travelling with a thoracolumbar spine totally crooked."

Mietin aika usein ratsastaessa nykyään hevosen rangan ja nikamien asentoa ja jotenkin tuntuu niin järkevältä ajatella hevosen suoruutta myös rangan kautta. Etenkin karvasatulassa tuntee erityisen hyvin hevosen liikkeen ja suoruuden. Myös Johannan viime sunnuntain harjoitukset tuntuivat jälleen auttavan kovasti Thorin suoristamisessa.

Täytyy kuitenkin muistaa, että kaikki me olemme toispuoleisia ja välillä on parempia ja välillä huonompia päivä. Ja mitään nopeata ratkaisua ei ole. Kaikki muutokset vievät aikaa.

Tässä vielä video, jonka Spinnin omistaja Camilla otti pojista tiistai-iltana. Olen niin onnellinen, että Thorilla on näin mahtava kaveri.

Kohta lähdemme Ellan kanssa ystävien luokse vapun viettiin. Ihanaa ja railakasta vappua kaikille teille rakkaat lukijat!

No comments:

Post a Comment