Thursday, August 28, 2014

Juti vol. V


Tänään ei ollut oikein meidän päivä. Paljon saimme kyllä aikaan, mutta nyt tuntuu kyllä uni maittavan hyvin. Jos en istunut keskellä puskaa, jahdannut karannutta hevosta, yrittänyt irrottaa traileria, kastunut läpimäräksi kaatosateessa tai syötiin kamalan makuista tummaa suklaata olin vihainen sekä Ellalle että  Thorille ja oli oikein sellainen maailman paras äiti ja hevosenomistaja -fiilis. Olisi pitänyt ymmärtää, että vaikka hevoseni on käyttäytynyt upeasti lastauksien yhteydessä jo useamman kerran peräkkäin ei ehkä kannata laskea sen varaan, että ainoana lastausapuna on 8-vuotias tytär, kun on lähdössä klinikalle ja on aikataulu pidettävänä.

Hevosen kallo Vermon klinikalla. 

Noin puolen tunnin taistelun jälkeen sain kun sainkin Thorin ensimmäistä kertaa yksin lastattua, joten nyt tiedän sitten miten se tehdään. Ei mulla kyllä oikein ole mitään hajua miten sen tein, mutta siellä se kaveri yhtäkkiä seisoi lannistuneena noin viisi minuuttia. Tahdonvoimalla saa paljon aikaiseksi ja onneksi osaan nyt ottaa Thorin myös kopista ulos yksin ja Vermon pihalla sain apua ystävälliseltä mieheltä.Kyllä, olen sanonut sen tuhat kertaa aikaisemmin ja sanon sen vielä kerran. Vaikka rakastan hevosiani yli kaiken, niin joskus ihan vain joskus helpottaisi kun peruasiat olisi tehty nuorena oikein. Niitä korjaillaan sitten hevosen loppuiän eikä kunnioitusta ihmistä kohtaan saa oikein koskaan täysin takaisin rakennettua.Juti oli ensimmäistä kertaa tyytyväinen Thorin purentaan ja vaikka löytyi hieman epätasaisuutta, ei suussa paljoa korjattavaa enää ollut. Epätasaisuushan on tuntunut selkeästi nyt ratsastaessa, kun Thor on vetänyt päätä alas ja ollut hieman kiinni vasemmalle. Aikaisemmin tuntui, että Thor oli jumissa koko rungosta, mutta nyt oli todella selkeätä, että kyse oli vain suusta. Olen todella iloinen, että olen oppinut tunnistamaan nämä ongelmakohdat ja osaan jo sanoa milloin suu vaivaa. Ja tosiaan ollaan pärjätty melkein puoli vuotta ilman raspauksia. Jippiiiiii…..

Jatkamme edelleen tarkistuksia Jutin luona noin puolen vuoden välein ja saadaan toivottavasti seuraavan kerran seuraa Cinyasta ja Ecasta, niin saattaa lastaaminen sujua hieman helpommin. Oli niin helppoa mennä viimeksi Katin ja Obelixin kanssa, mutta halusin hoitaa raspauksen ennen muuttoa, niin ei tule liian montaa asiaa samalla kertaa ja pääsemme treenaamaan kunnolla ilman hammasongelmia. Nyt toivotaan vain, että kengät pysyvät jalassa, mutta se taitaa olla turha toive koska aika monet kengät kolisevat jo ja kengittäjä tulee vasta ensi keskiviikkona. Thor pitäisi varmaan siirtää tarhaan, mutta en vain mitenkään raaski ottaa Thoria pois laitumelta vielä. Hirmupolleni kun nauttii niin siellä kukkulan kuninkuudesta Obelixin kanssa. 

Onneksi Ella oli mukana koska ajomatka oli tänään niin pitkä. Ella teki Loombandeista koruja ja keskustelimme elämän viisauksia. Kävimme myös Hesburgerissa syömässä kunnon annokset ruokaa ja jäätelöt vielä jälkkäriksi.

Luin Horse & Rider -lehdestä (05/2012) mielenkiintoisen artikkelin hevosten hampaista ja halusin jakaa tämän tekstin kanssanne. Ystäväni otti jossain vaiheessa yhteyttä koska hänen hevonen heiluttelee koko ajan päätä ja se haittaa etenkin kisasuorituksia ulkomailla. Headshaking syndrome on kyllä ihan diagnisoitava tauti hevosilla, jolloin hevonen heiluttaa jatkuvasti päätään etenkin aurinkoisella säällä (kiva siinä sitten olla kouluradalla tai mennä maastoesteitä). Mielenkiintoista on kuitenkin huomata, että kipu hevosen suussa voi myös aiheuttaa pään heiluttamista hevosilla, joten kannattaa ainakin sulkea pois hammasongelmat mikäli hevonen kärsii kyseisestä vaivasta: 

"What to look out for, typical signs of dental pain include: 
  • Headshaking There have been lots of studies done over the years and in certain cases, if you block the trigeminal nerve in the face, it stops the head shaking. So it's often diagnosed as trigeminal neuralgia (a nerve disorder that causes pain in the face). "However I often wonder how many of these cases are actually caused by dental pain because blocking the trigeminal nerve also blocks out all the teeth!" says Chris. "It just makes me wonder whether they have got and undiagnosed dental problem. I have had a few cases of head shakers where treating a diseased tooth totally stopped the head shaking."
  • Problems eating Watch your horse eat a variety of things. If he is struggling, pulling faces, and dropping partially chewed food and hay, there could be a problem. 
  • Offensive smells from the nose or mouth
  • Poor performance All manner of riding problems could be caused by horses' teeth. "There is a chance that your riding problem isn't dental, but it just might be, so it's worth investigating," says Chris. "For example, I went to a dressage yard that had just acquired a new horse. He was very valuable, but was just not happy with his head and struggled to do various things on the right rein. "Sure enough, he had a fractured tooth. There was no swelling, smell or nasal discharge - no other signs at all. We X-rayed it and it didn't look so bad that we needed to extract it, so we performed a bone scan and the area around the tooth was red hot. We surgically extracted the tooth and it was absolutely rotten. Since then, the horse has been absolutely fine!"
Lue lisää hevosen hampaita, purentaa ja kuolaimia käsitteleviä kirjoituksia täältä!

No comments:

Post a Comment