Friday, January 13, 2012

Pihattoelämä on paras elämä

Olipa ilo löytää Katin Hippologiblogi. Löysin sen hevostalli.net foorumilta, sillä joku oli kommentoinut omaa blogiani näin:

"Oivaltavia ja asiapitoisia kirjoituksia ratsastuksesta yleensä sekä omasta nuoresta hevosesta. Välillä tosin eksyy perhe-elämänkin puolelle, mikä ei ehkä ole ihan niin kiinnostavaa:)"

Joka tapauksessa, niin Hippologiblogi kertoo Katin opiskeluajasta Strömsholmassa ja Back in Business -kirjoituksessa kerrotaan miksi hevosten on hyvää elää pihatossa:

- Terveitä ja kestäviä hevosia
- Todellista hevosen elämää
- Helppohoitoista ja ekonomista
- Pieni tapaturmariski --> hevoset jotka tarhailevat vain pari tuntia päivässä riehuvat usein itsensä hajalle

Kati ohjaa lukijan Marie Rymanin ylläpitämään Hippologbloggen ja on mahtavaa huomata, että niin arvostetuissa paikoissa kuten Strömsholma ja Flyinge puhutaan siitä miten tärkeätä hevosen on liikkua paljon ja vapaana.

Kuten Marie kuitenkin kirjoittaa, niin kaikilla ei ehkä ole mahdollisuus tarjota pihattoelämää hevoselleen, mutta tiedostaessaan miten hyvin hevonen voi pihatossa, niin kannattaa ainakin tehdä parhaansa nykyisen tilanteen puitteissa.
 • Mahdollisimman paljon ulkona.
 • Mahdollisimman hyvä talli-ilma. 

2 comments:

 1. Olisi kiinnostava tietää, kuinka eteläisessä Ruotsissa tuo pihattoelämä on noin helppoa ja auvoista, sillä olosuhteet Etelä-Ruotsin ja Etelä-Suomenkin välillä ovat kovin erilaiset. Meillä kevään jääkausi, aika jolloin on peilijäätä ja paikoitellen mutaa muttei lunta, on varsin pitkä ja tämä talvi varsinkin on osoittanut, että sademäärät tekevät tarhojen pohjista selvää.

  Toisekseen olen miettinyt, että pihattoelämä saattaa säästää aikaa tallinteossa, mutta jos minä päivätyyössä käyvänä hevosenomistajan saavun tallille löytääkseni
  pihatosta litimärän ja kuraisen hevosen, ajan säästöä ei todellakaan tapahdu yrittäessäni ruokota hevoseni
  ratsastuskuntoon!

  Kannatan ehdottomasti pitkiä tarhailuaikoja kaverin tai lauman kanssa, mutta pihaton koen näillä leveysasteilla vähemmän houkuttavaksi oman elämäntilanteeni vuoksi. Jos olisin niin onnellisessaasemasssa, että voisin valita mihin aikaan päivästä hevoseni liikutan, voisi pihatto ollakin vaihtoehto.

  ReplyDelete
 2. Hei Laura! Tuo on kiinnostava näkökulma ja ilmasto vaikuttaa varmaan kovasti siihen miten hohdokasta pihattoelämä on hevosille ja hevosihmisille.

  Mietin itsekin miltä lienee pihaton pohja näyttää etenkin kun sataa paljon, mutta yllätyksekseni kaikki pihattotallit joissa olen viime vuoden aikana käynyt ovat olleet kovin siistejä ja pohjat hyvät. Katso esim. kuva: http://kiaherold.blogspot.com/2011/11/aktiivinen-talli.html

  Mitä enemmän vietän aikaa hevosten kanssa sen vahvemmin uskon siihen, että pihattoelämän kaltainen elämä on hevosille sopivinta. Se asettaa kuitenkin omat haasteensa etenkin kun kaikki tuntemani pihattotallit sijaitsevat hieman kauempana ja tosiaan oman elämäntilanteen vuoksi en mitenkään ehdi ajaa melkein tunnin matkaa tallille. En myöskään ole ihan varma siitä miten juuri Suomen olosuhteissa olisin valmis pitämään hevostani ulkona koko ajan (vaikka siihenkin varmaan tottuu).

  Masille olen kuitenkin voinut suoda sellaiset puitteet joissa uskon hevosen kuin hevosen voivan hyvin. Masi saa asua pienessä tallissa, hoito on yksilöllistä (myös ruokinta, joka on Masin kannalta tärkeätä, sillä Masi on välillä ollut todella laiha), Masi saa olla ulkona päivät pitkät ja koko vuoden laiduntarhoissa kaverin kanssa ja saa liikkua paljon. Olisi tietenkin ihanaa, jos voisin pitää molempia omia hevosia samalla tallilla, mutta Masi ei pärjäisi pienemmissä tarhoissa. Sen fysiikka ei kerta kaikkiaan kestäisi sitä. Ja kestääkö loppujen lopuksi minkään hevosen fysiikka paikallaan seisomista?

  Mutta siis summa sumarum, vaikka otsikkoni on "Pihattoelämä on paras elämä", niin ei sekään tietenkään ole niin mustavalkoista. Mutta kiitos jälleen hyvästä kommentista Laura.

  ReplyDelete