Monday, March 22, 2010

Reseptejä vinkkien kera


Osuin tänään ystäväni ehdotuksesta Perjantairesepti -blogisivustolle. Siellä on aivan ihania reseptejä ja hauskoja juttuja. Mietin, että olisiko ideaa tuoda esille viikon hevosvinkki kerran viikossa blogissani. Se voisi koostua vinkeistä ratsastukseen, kengitykseen, hevosmiestaitoon, hevosten ruokintaan jne. Tässä tulee ensimmäinen vinkki: Masilla on aina ollut todella hyvin toimiva suolisto, mutta vanhat laihtumiset, monet kipulääkekuurit ja seisominen jännevamman takia on luultavimmin heikentänyt Masin suoliston bakteerikantaa. Olemme antaneet maitohappobakteereja, vähentäneet väkirehut minimiin ja kokeiltu antibioottikuuri, mutta ripuli tuli jälleen takaisin. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että ihmislääkkeet, Visiblin ja Laxamucil toimivat myös hevosen suoliston tasapainottamiseen. Ja Masi, joka on aika nirso ruoan suhteen söi ne hyvällä menestyksellä. Kunnes toisin todistetaan and consult a veterinary. Ps. Myös Eggersmannin Darmfit on osoittautunut hyväksi suoliston rauhoittajaksi. Myös Pronutrinia voi hyvin antaa kuurina esim. mahahaavan ennaltaehkäisyyn. Mahahaavaa altistavia tekijöitä ovat:
  • Raskas treeni/kilpailut
  • Kuljetus
  • Runsas väkirehuruokinta
  • Ruokinnan tai ympäristön muutos
  • Lääkkeet/sairaudet
  • Alistettu asema laumassa
Mahahaavaa esiintyy paljon hevosissa. Useissa tutkimuksissa on todettu, että 50-90 %:lta intensiivisessä treenauksessa olevista hevosista löydetään haavaumia endoskooppitutkimuksessa. Myös varsoilla mahavauriot ovat hyvin yleisiä. Varsan haavaumat ovat usein syvempiä ja vakavampia kuin täysikasvuisten hevosten.

Lähde: Vetcare Oy

Lue myös:
Pitkä maastolenkki ja vatsahaavaoireilua
Chia-siemenet ja ruusunmarjajauhe
Hevosen vatsahaavasta 
Heidi Pätsin kirjoitukset; Vaikea hevonen, Terveys lähtee vatsasta

1 comment:

  1. Kyllä! Viikon hevosvinkki on tosi hyvä idea! Ja ihan huippua olisi, jos edes osa vinkeistä voisi tulla videoiden muodossa.

    ReplyDelete