Wednesday, December 3, 2014

Kiropraktikon potilaskertomus


Olen konsultoinut eläinkiropraktikko, D.C. (Doctor of Chiropractic (MChiro) Linda Telfordia jo pidemmän aikaa monissa Thoriin littyvissä asioissa. Kun Linda vihdoinkin ilmoitti pääsevänsä katsomaan Thoria pari viikkoa sitten olin todella innoissani. Oli kuin vanhaan ystävään olisi törmännyt ja juttua riitti moneksi tunniksi.
Blogiani jo pidemmän aikaa lukeneet ovat varmaan huomanneet, että Thoria on hierottu, herra on käynyt fysioterapeutilla, viimeiset vuodet Thor on saanut säännöllisiä kraniosakraalihoitoja ja myös Juppe on hoitanut Thoria akupunktiolla pari kertaa. Olen myös itse käynyt yhdellä sun toisella osteopaatilla ja kiropraktikolla, mutta tämä oli ensimmäinen kerta kun hevostani hoiti kiropraktikko.


Ennen hoitoa kävelytin Thoria hetken ja kävimme juoksuttamassa ulkona. Kerroin Thorin historiasta, purentaviasta, Jupen viimekertaisesta akupunktiosta ja mitä omia havaintoja minulla on viime aikoina ollut.
 • Thor jumiutuu helposti vasemmasta lavasta etenkin jos kengityksen kanssa on ollut ongelmia. Nyt Thor on ollut pitkään aika hyvä ja kengitys on kunnossa, mutta aina välillä tulee sellainen tunne, että vasen lapa olisi ikäänkuin hieman köpö. 
 • Thor ei rakenna lihaksia toivotulla tavalla trapezius-lihaksen kohdalle ja ratsastaessa tuntuu jotenkin selkeämmin, että ongelma on niskassa. 
 • Thorin oikea takajalka on hieman heikompi ja Linda huomasi heti juoksuttaessa, että oikea laukka ei pyöri yhtä hyvin ja oikea takajalka ottaa hieman lyhyempää askelta oikeaan kierrokseen.Linda aloitti hoidon lantion alueesta ja kertoi koko ajan mitä hän teki. Oli todella mielenkiintoista seurata hoitoa ja etenkin Thorin reaktioita. Linda sanoikin Thorin reagoivan todella hyvin hoitoon ja olevan kovin herkkä reagoimaan. Hän oli myös sitä mieltä, että huomasi, että Thoria on hoidettu aikaisemmin koska Thor oli niin vastaanottavainen.

Ongelmana lantio, yläniska ja alakaula

Thorin suurimpina ongelmina olivat lantio ja yläniska sekä alakaula, etenkin vasemmanpuoleinen alakaula.
 • Lantio (eli SI-nivelet) olivat molemmilta puolilta ns. flexion asennossa eli ei joustanut extensioon (eli peppu ns. kropan alla koko ajan). Lindan huom.: mitään ei ole pois paikoiltaan ja mitään ei "laiteta" takaisin paikoilleen vaan puhutaan niin sanotuista virheasennoista ja nivelen normaalin liikeradan vähentymisestä. 
 • Alaselkä ei joustanut niin hyvin kuin olisi voinut. Tämä voi tulla kompensaationa lantion SI-nivelten virheasennoista / liikeradan muutoksista. 
 • Alakaulassa, etenkin vasemmalla puolella oli jumeja. Jumit C6 ja C7 -nikamien kohdalla voivat vaikuttaa siihen, että hevonen ei pysty niin helposti "nostamaan" alakaulaansa ja rintarankaansa ja pyöristämään selkäänsä oikeaoppiseen peräänantoon. Tämä voi olla syy vasemman lavan ongelmiin ja siihen, että vasemman lavan liikerata oli kompensoitunut.
 • Rintarangan jumit ovat yleensä satula-ongelmien tulosta. Näin ei aina kuitenkaan ole vaan voivat syntyä kompensaatioina kaulan ja / tai lantion virheasentojen takia.
 • Thorin isoin ongelma oli C1 eli ensimmäinen kaularangan nikama. Ylin niskanikama vaikuttaa paljon siihen miten hevonen pystyy asettumaan oikeaoppisesti. Joskus hevoset jotka työntävät leukaansa asetuksessa esimerkiksi oikealle ovat jumissa ylimmästä niskanikamasta. C1 ja kallonpohjan liikerata vaikuttavat nimenomaan sivulle taipumiseen, sen verran että silmäkulma ja nenä näkyvät hieman ratsastajalle kun hevosta asetetaan. 


Reaktiona hössöttäminen

Linda pääsi hyvin hoitamaan Thorin lantion ja selän alueen, mutta kaulaa ja ja niskaa lähestyessä oli herraa oikein vaikea pidellä. Totesimme molemmat, että Thor yritti kaikin tavoin saada huomion kohdistettua muualle ja Linda aloitti rauhoittavilla liikkeillä, jotta hän pääsisi pikku hiljaa kiinni ylimpään kaulanikamaan (C1). Thor reagoi melkein hieman paniikinomaisesti ja oli todella levoton. Se selittää myös Thorin vaihtelevan levottomuuden ratsastaessa. Välillä on oikein hössötyspäiviä ja uskon kivun olevan iso syy Thorin käytökseen. 

Alakaula oli todella juntturassa etenkin vasemmalta puolelta (C6 ja C7) ja voi tosiaan korrelloida suoraan lavan liikkuvuuteen. Linda näytti myös hyvän "lavan rullaus" / kaulan venytys harjoituksen, jota voimme tehdä kotona (katso alla näkyvä kuva). 


Kun Linda pääsi lopulta hoitamaan ylintä niskanikamaa rauhoittui Thor silminnähden ja antoi Lindan rauhassa korjata aluetta. Linda oli sitä mieltä, että ylin niskanikama on ollut ongelmana jo kauan ja Thor on luultavimmin kärsinyt päänsärystä ajoittain tämän vuoksi. Pohdimme sitten kuinka paljon tämä ongelma on vaikuttanut purentavikaan tai purentavika niskaan, mutta sitä on mahdotonta näin jälkikäteen sanoa. Yläniskan ongelmat kun voivat saada alkunsa vetopaniikki tai muista tilanteista. 

Ongelmat ovat kuin sipuli

Juttelimme myös siitä miten mielenkiintoista olisi ollut nähdä mitä Linda olisi Thorista löytänyt noin vuosi sitten. Uskon nimittäin Lindan sanoja lainaten, että ongelmat ovat kuin sipuli. Pikku hiljaa kuoritaan pois kuori kerrallaan ja vasta lopulta paljastuu homman ydin. Kun Thorin hampaita lähdettiin korjaamaan on pikku hiljaa monet ongelmat helpottaneet ja Rannvi sanoi, että viimeisen vuoden aikana hän pääsi pikku hiljaa ensin avamaan selkää ja sen jälkeen lähestymään kaulaa ja  niskaa. Vähän kuin lumipalloeffekti. Yksi paikka toisensa jälkeen lähti rullaamaan auki. 

Uskon itse, että nyt ollaan päästy siihen missä ongelman ydin sijaitsee eli niskassa. En aikaisemmin esimerkiksi ratsastaessa tuntenut suoraa korrelaatiota niskakipuun koska niin monet muut asiat olivat ikäänkuin tiellä. Nyt tuntuu, että pääsemme vihdoinkin hoitamaan sellaista kohtaa joka ihan varmaan tulee helpottamaan Thorin olotilaa kokonaisvaltaisesti. Hoidon jälkeen Thor sai vielä tarhailla illan Nomin kanssa ja seuraavana päivänä Thor sai pitää vapaapäivän ja käydä kävelykoneessa. Tiistai-iltana kävin selässä ja Thor oli selkeästi vielä kipeä eli ei tehty kuin vähän siirtymisiä jonka jälkeen hyppäsin alas ja kävellytin Thoria. 

Tänään ratsastimme Thoria Minnan kanssa yhdessä lyhyen hetken, niin että Minna kävi ensin selässä. Thor tuntui jo paljon paremmalta ja lähdin sitten vielä maneesista pitkälle maastokävelylle. Huomenna Thoria juoksutetaan ja katsotaan sitten vielä sen jälkeen loppuviikon ohjelma. Haluan, että Thor saa rauhassa palautua hoidosta koska Lindan sanoja lainaten, "kun nikamia on painettu liikkeelle eli virheasentoja korjattu, myös lihaksilla voi kestää hetki ennenkuin ne mukautuvat uuteen "asentoon". Herkät hevoset kun ovat siitä "hankalia", että ne yleensä vastaavat todella nopeasti (mikä on ihanaa), mutta sitten toisaalta saattavat reagoida enemmän ennen kuin tottuvat uuteen tapaan liikkua."

Olin kaiken kaikkiaan todella vaikuttunut Lindan ammattitaidosta ja osaamistasosta. Oli aivan mahtavaa päästä seuraamaan vierestä miten Linda sai isoja muutoksia aikaiseksi jo yhdellä hoitokerralla. Olin myös yllättynyt siitä miten voimakkaasti Thor reagoi. Hoito tuli selvästi tarpeeseen ja sovimme, että Linda tulisi hoitamaan Thoria ja toivottavasti myös omia vinouksiani viimeistään joulun jälkeen uudestaan. 

Linda Telford on valmistunut kiropraktikoksi englantilaisesta Anglo-European College of Chiropractic-yliopistosta 2014. Linda on Suomen Kiropraktikkoliiton jäsen.
Viisivuotisen ihmispuolen kiropraktikko-tutkinnon lisäksi Linda on suorittanut International Academy of Veterinary Chiropractic (IAVC) tutkinnon oppiakseen eläinkiropraktiikkaa http://www.i-a-v-c.com/ ja kuuluu kansainväliseen Internation Veterinary Chiropractic Association (IVCA)  järjestöön  http://ivca.de/.

Mielenkiintoista lisätietoa eläinkiropraktiikasta löydät tästä esitteestä.

Lue myös:
Niska parempi, kaularanka jumissa (Linda Telfordin toinen hoito)

Lue myös muista vaihtoehtoisista menetelmistä:

2 comments:

 1. Mielenkiintoinen postaus! Olen juuri opiskellut hevoshierojaksi ja kaikki tälläinen kiinnostaa kovin. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva jos löysit mielenkiintoista luettavaa postauksesta Laura. Nämä asiat ovat vaan niin super kiinnostavia.

   Onnea hierontoihin ja mukavaa joulun odotusta!

   Delete