Monday, June 16, 2014

Jäykkä hevonen ei voi tanssia

"You know it´s impossible to achieve great riding success with a horse that´s stiff, crooked, weak, and unbalanced, but have you ever stopped to think that a horse has just as difficult a time achieving great success with a rider whose stiff, crooked, weak, and UNBALANCED?" ~ Daniel Stewart ~, Xenophon Equus Centre


Nå niin, nyt pääsen vihdoinkin kertomaan hieman lisää Brobyn kurssista. Edeltävinä päivinä olimme Johannan valmennuksissa sekä keskiviikkona ja torstaina. Thor oli molempina päivinä hyvä ratsastaa, mutta kun torstaina menin karvasatulalla Thorin selkää säästääkseni tunti oli yhtä nautintoa. Lopuksi ratsastimme pitkää sivua pitkin, laukannosto, täyskaarto pitkän sivun lopussa, sulkutaivutusta uralle, siirtyminen raviin, laukannosto toiseen suuntaan, ja jälleen sulkutaivutusta uralle ja siirtyminen raviin. Olin tunnin jälkeen aivan haltioissani yhteistyöstämme ja odotin innolla Marin kahden päivän kurssia.Lähdimme matkaan varhain perjantaina koska olin järjestänyt kurssin, joten halusin olla paikan päällä Marin saapuessa. Thor käyttäytyi hyvin matkan aikana ja oli rauhallinen saapuessamme Brobyn tallille Snappertunaan. Jätin Thorin heti tarhaan muiden hevosten viereen ja vaikka uudet paikat ovat aina stressaavia tilanteita Thorille oli Thor melko rauhallinen tällä kertaa. Ei mitenkään zen, mutta sellaista rauhallista kävelyä ympäriinsä eikä hysteeristä juoksentelua jota Thor harrasti alkuaikoina saapuessaan Suomeen.

Kaikki osallistujat pysyivät aikataulussa ja pääsimme jo melko nopeasti Marin valvovan silmän alle. Olimme jo aikaisemmin sopineet, että Mari ratsastaisi ensin Thorilla, jonka jälkeen minä hyppään selkään. Valmentajani Prue Barret ratsasti aina ennen minua Australiassa ja pidin siitä kovasti koska silloin saa sen tunteen mitä kannattaa hakea omalta hevoseltaan myös itsenäisesti työskennellessä. Ja se fiilis mennä hevosen selkään Marin jälkeen. Ahhhhh…..

Ensimmäisenä päivänä pidensimme ja lyhensimme ravia jonka jälkeen ratsastimme käynti-laukka-käynti -siirtymisiä. Siirtymiset laukasta käyntiin ovat olleet haastavat meille eikä niitä ole tullut harjoiteltua kovinkaan paljoa. Mutta kuten Mari totesi, ei hän ole lentänyt Suomeen antamaan helppoja harjoituksia ja toteamaan, että hyvä hyvä jokaisessa lauseessa.

Eli siitä lähdimme sitten siirtymään ja saimme joitain todella hyviä siirtymisiä pienen harjoittelun jälkeen. Jossain vaiheessa Thor hermostui hieman ja pomppi paikallaan. Olin niin iloinen, kun Thor reagoi pienillä pompuilla koska aikaisemmin Thor lähti juoksemaan kovempaa pää alhalla. Nyt tuntui, että Thor oli koko ajan läsnä vaikka välillä kävi hieman ylikierroksilla koska harjoitus oli meille molemmille vaikea.

 

Lopputunnista Mari pyysi meitä nostamaan vastalaukkaa uralla ja nieleskelin pari kertaa, mutta totesin että kokeillaan miten menee. Pienellä avotaivutuksella ja hevonen asetettuna ulospäin uraa kohti nousivat vastalaukat kepeästi. Vasemmassa kierroksessa Mari pyysi istumaan oikean takajalan päälle ja oikeassa kierroksessa taas vasemman takajalan päälle. Eli aina paino hieman ulkotakajalan päällä. Vastalaukassa piti ratsastaa sisäpohkeella hieman energiaa kulmissa ja pitkillä sivuilla tuoda etuosaa hivenen uraa päin ja lyhentää ja koota laukkaa. Mari pyysi minua antamaan energiaa Thorille ja nostamaan laukkaa lantiosta.


Nieleskelystä huolimatta vastalaukat olivat fantastisia. Thorilla on aina ollut hyvä tasapaino ja vastalaukat ovat olleet helppoja, mutta tällä kertaa sain ratsastettua vastalaukat täydellisessä tasapainossa, hyvässä tahdissa. En oikein tiennyt miten olla satulassa, sen verran onnellinen olin. Teki vain mieli heittäytyä Thorin kaulalle ja halata tätä mahtavaa otusta. 

 

Tunnin jälkeen Thor sai syödä hieman vihreätä (Thor syö heinää mahdottoman huonosti, kun vihreätä on tarjolla eikä tahdo juoda vieraassa paikassa, joten sen takia yritän syöttää mahdollisimman paljon vihreätä) ja tarhailla koko illan. Ennen kuin lähdimme ajelemaan Cinyan luokse Marin kanssa jätin Thorin sisälle toisen kurssilaisen hevosen kanssa yöksi ja tallinomistaja lupasi laittaa hevoset ulos muiden kanssa jo kuudelta aamusta.

Saapuessamme tallille lauantaina Thor seisoi tyytyväisenä, mutta hieman stressaantuneen oloisena tarhassa. Tunnin alussa huomasi heti, että Thor oli melko energinen eikä ollut yhtä läsnä kuin ensimmäisenä päivänä. Sama ilmiö tapahtui, kun yövyimme Granåsassa viime keväänä, sillä Thor oli ensimmäisenä päivänä rennompi, mutta oli vieraassa paikassa yöpymisen seurauksena levoton. Kaikki hevosethan eivät reagoi kuljetukseen ja muuttoon rajusti, mutta Thor on todella herkkä ja kaikki muutokset ovat aina melko haastavia. Sen takia on mielestäni todella hyvä harjoitella yöpymistä muualla koska Thor tottuu pikku hiljaa eri tilanteisiin. Täytyisi vain päästä useammin tekemään lyhyempiä reissuja. Esimerkiksi hakemaan jätskiä ja harjoittelemaan paikallaan seisomista trailerissa. 

Positiivista oli kuitenkin, että Mari sai Thorin nopeasti läpiratsastettua ja Thor rauhottui silminnähden alkutunnista. Halusimme kokeilla laukanvaihtoja, mutta päätimme jättää ne seuraavaan kertaan ja kokeilla tuolloin ensimmäisenä päivänä, kun Thor on yleensä silloin rennompi. 

Viimeksi olimme vain päivän Marin kurssilla Pikkalassa, joten oli niin hauskaa, kun pääsimme nyt toisena peräkkäisenä päivänä oppimaan lisää Marilta. Ja Thor oli NIIN HIENO! Ehkä hienoin ikinä.....

Mari näytti selästä käsin mitä tehtäviä hän tekee, jos hevonen on hieman hermostunut tai muuten vain ylienerginen. Sen sijaan, että hän yrittää hidastaa tahtia käsien avulla, hän siirtää takaosaa ulos tai ratsastaa pohkeenväistöä pitkällä sivulla. 

Kun hyppäsin selkään pääsimme harjoittelemaan juuri näitä asioita ja ratsastin pohkeenväistöä ensin käynnissä pitkällä sivulla. Siitä teimme sitten käynti-ravi-käynti -siirtymisiä pitkällä sivulla pohkeenväistön sisällä ja harjoitukset sujuivat hyvin. 


Lopputunnista lyhensimme ja pidensimme laukkaa kuitenkin koko ajan säilyttäen melko lyhyen ja tarmokkaan laukan. Mari pyysi minua lyhentämään laukkaa entistä enemmän ja jossain vaiheessa tuntui siltä, että Thorin kaula tuli ylös ja koko etuosa nousi. Laukka oli aivan sairaan mahtavan tuntuinen ja tuli oikein itku tunnin lopussa koska en ole ikinä vielä saanut sellaista tunnetta hevosen kanssa. Thor todellakin kantoi itseään ja jaksoi laukata hyvin lyhyttä laukkaa aidosti läpi koko rungon. Vitsi sitä tunnetta. Vaikka saimme Masille rakennettua upeat lihakset Masin fysiikka tuli kerta kaikkiaan vastaan eikä Masi pystynyt samalla tavalla kokoamaan runkoaan. Thorille kokoaminen on jo luonnostaan helppoa ja nyt kun Thor on saanut oikeat lihakset rakennettua tuntui siltä, että selässä olisi samaan aikaan voinut juoda kahvia ja rupatella vierustovereiden kanssa. Niin hyvin laukka rullasi ja tahti säilyi. Kotimatkalla Thor oli jo selvästi saanut tarpeekseen ja olisi halunnut hypätä ulos trailerista moottoritiellä. Onneksi seinät ovat kuitenkin jykevät ja pääsimme kotiin asti ja Thor sai hengittää syvään ja juosta ystävien luokse laitumelle. 

Kurssin jälkeen Thor on saanut viettää pari ansaittua vapaapäivää ja olen todella ylpeä pikkuisesta hevosestani ja myös omasta ratsastuksesta. Marin sanoja lainatakseni:


"eipã kestã!olen myõs supertyytyvãinen!olette "more together" nyt,ylitit itsesi! "

Nyt aion keskittyä omaan istuntaan entistä enemmän ja Thor saa treenin ohessa nauttia laitumella olostaan.

Ja tässä taas Marin tämänkertaisen kurssin parhaimmistoa:
 • Oikeassa kierroksessa Thorille on banaanimuoto vielä tärkeämpi koska Thorilla on taipumus tuoda takaosa sisälle.
 • Jos niska on jumissa, myös selkä ja takajalat ovat jumissa. 
 • Piaffissa hevonen tanssii yhdessä ratsastajan kanssa. Miten voisi tanssia jos toinen osapuoli on todella jäykkä ja kankea?
 • Suorat lavat ovat a ja o. Muuten hevonen ei ole suora. 
 • Hevonen halutaan lyhyeksi takaa ja pitkäksi edestä. 
 • Tekee helposti liikaa kun ratsastaa ja silloin häiritsee hevosta. 
 • Älä valmistele hevosta liian kauan, jotta se ei väsy valmisteluvaiheeseen. 
 • Monen ratsastajan oikea kylki on lyhyempi vahvempi jolloin vasen kyynärpää irtoaa oikeassa kierroksessa. 
 • Mari ihmetteli miksi pohkeenväistöstä tehdään niin vaikeata. Ensin pitää ratsastaa suoraan ja vasta sitten väistöä. Helpompi tehdä loivempi tie alusta alkaen. 
 • Jos hevonen on lähdössä ylöspäin tai taaksepäin niin ratsastaa hevosta ulos, eteenpäin. 
 • Jokainen siirtyminen pitää ratsastaa läpi.
Myös Eca pääsi mukaan kurssille ja Mari  läpiratsasti Ecan ensimmäisenä päivänä. Eca heittää hieman päätä eteen alas, joten Mari sai tehdä paljon työtä sen eteen, että sai Ecan rennoksi ja hyvälle tuntumalle. Seuraavana päivänä Eca oli jo paljon parempi ratsastaa, mutta totesimme yhteistuumin, että olisi hyvä ottaa joku katsomaan Ecaa koska Portugalissa naprapaatti oli hoitanut pari kertaa Ecan lapaa (kuulemma hyvin yleinen ongelma etenkin ruunauksen yhteydessä).

Perjantaina Rannvi teki kraniosakraalihoidon Ecalle ja molemmat lavat sekä ristiselkä olivat jumissa. Pikkuinen oli ollut aivan töttöröö lopuksi ja oli jäänyt sisälle lepäämään hoidon jälkeen. 

Home sweet home!Lue myös:
Mari ja Thor Stall Broby
Marin muut kurssit

9 comments:

 1. Millä perusteella karvasatula säästää selkää?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Karvasatulastahan ollaan montaa mieltä ja sanotaan jopa, että paine tulee väärin vain yhteen kohtaan ja voi olla jopa hevosta kipeyttävä. Olen kuitenkin itse hyödyntänyt sitä monen hevosen kanssa.

   Esimerkiksi kun Masi oli todella lihasköyhä ja kipeä selästä käytin sitä paljon maastoillessa. Olen myös käyttänyt sitä esimerkiksi jos epäilen kuten Thorin kanssa, että satula ei ihan istu. Jos hevonen on parempi karvasatulan kanssa, tiedän yleensä syyn löytyvän satulasta.

   Eli tämä perustuu vaan omaan kokemukseen ja koska tykkään mennä ilman satulaa ihan oman istunnan kehittämisen takia on karvasatula ollut mukava välimuoto. Ja kun täydellistä satulaa ei tunnu löytyvän meille on se myös siihen nähden hyvä valinta aina välillä.

   Delete
  2. Okei, kiitos vastauksista! :)

   Delete
 2. Kiva postaus taas Kia, kiva lukea teidän onnistumisista! Ja ottaa oppia. :) Olisipa hieno päästä katselemaan teidän valmennuksia. :)

  ReplyDelete
 3. Kiva postaus taas Kia, kiva lukea teidän onnistumisista! Ja ottaa oppia. :) Olisipa hieno päästä katselemaan teidän valmennuksia. :)

  ReplyDelete
 4. Kiitos ihana Ulla jälleen kerran kannustavasta kommentista. Ja tule ihmeessä seuraamaan meidän valmennuksia. Olisi todella kiva nähdä ihan oikean oikeastikin:)

  ReplyDelete
 5. Ole hyvä Anonymous. Hyvä, että kysyit:)

  ReplyDelete
 6. Mukavaa luettavaa ja oli kiva katsella teidän menoa videolta. :)

  ReplyDelete
 7. Kiva kuulla, että pidit kirjoituksestani Elina:)

  ReplyDelete