Monday, June 23, 2014

Hormoonien sekasorto

The calm before the tamma arrives

Kyllä se vain niin kuulkas on, että vaikka kuinka niitä palleja napsittaisiin, niin ei sitä voi kun innostua, kun pikkuinen Emelie viimevuotiseen tyyliin tulee öisellä karkuretkellä moikkaamaan laitumelle. Innostua ihan niin kovasti, että kun tallinomistaja tulee aamulla paikan päälle pikkuinen Topi ei saa hetken rauhaa koska mukavasta toverista on kehkeytynyt rakkauden vihollinen. Joku joka voisi viedä osan Emelien sydämestä ja sehän ei käy päinsä. Ja vaikka Emelie viedään takaisin muiden tammojen luokse pitää edelleen jahdata Topia sydämen kyllyydestä. Ja Topi pikkuinen ei oikein ymmärrä yhtään mitään koska Thor on niin mahdottoman nopea.

Samaan aikaan toisella tallilla iso ja ylpeä Lusitano herra Eca päättää moikata naapurilaitumen tammaa, joka ei ole yhtä innostunut vierailusta. Eca löydetään alistettuna tamman vierestä oikeaa takajalkaa könkäten.

Totesimme eilen yhteistuumin Cinyan kanssa, että mikä tahansa muu laji olisi hermoja säästävämpää kuin hevoset, mutta mitä sitä tekisi tai missä sitä olisi ilman näitä arjen pikku draamoja.

Thor saa nyt nauttia tyytyväisenä laitumella ilman Topin seuraa odotellen seuraavaa yöllistä vierailua (koska niitähän tulee ihan varmaan) ja Eca pystyi tänään jo astumaan ja kävelemään melko normaalisti eli toivottavasti kyseessä oli vain pienen pieni kolhu.

Piti sitten tallin, jossa Thor viihtyy parhaiten olla sellainen, jossa 95% hevospopulaatiosta on tammoja. Ei ihme, että hevonen välillä menee hieman sekaisin kaikista ympärillä pyörivistä naisista. Tai ehkä tämä on juuri se syö miksi Thor viihtyy niin mahdottoman hyvin.

Ihana pikku Frida vahtii meidän kaikkien perään tyrskyisässä säässäMonikan tunnilla

Noin muuten, niin Thor on ollut ihan hyvä ratsastaessa, mutta ei läheskään yhtä hyvä kuin pari viikkoa sitten. Thor on tuntunut hieman vinommalta oikeassa kierroksessa ja arkoo lievästi selkää oikealta puolelta. Käynti- ja ravipätkät ovat sujuneet hyvin, mutta laukassa etenkin oikeassa kierroksessa Thor rikkoo helposti raville. Koska tiedän, että Thor ei normaalisti riko laukasta raviin otin jälleen karvasatulan Monikan tunnille perjantaina ja vaikka joudun jättämään kaikki trendikkään ratsastajan elkeet taakseni Thor liikkui niin hyvin ja oli niin letkeä, että päätin ehkä ratsastavani karvasatulalla loppuelämän.

Nå ei vaisinkaan..... Totuus on vain se, että uudet satulat toimivat hetken ja kipeyttävät melko nopeasti Thorin selän. Toinen vaihtoehto on, että Thorilla on jotain vakavampaa selässä ja kipeytyy sen takia helposti. Uskon kuitenkin edelleen siihen, että meille ei vain ole löytynyt sopivaa satulaa ja juuri nyt minulla on täysi satulaähky, joten karvasatulalla mennän nyt ainakin joka toinen kerta ja katsotaan mitä Thorin selkä sanoo siitä. Kiinnostavaa oli huomata miten hyvää satula teki omalle istunnalle. Ajattelin ensin ravissa, että nyt sitä ollaan kyllä ihan joka suunnassa, mutta laukassa tuli sellainen fiilis, että nyt jätetään jalustimet pois ja sain todella hyviä laukka ja ravipätkiä ja etenkin siirtymiset olivat sujuvat, kun ratsastin kunnolla istunnalla. Välillä lensin hieman sinne sun tänne siirtymisissä, mutta Monika muistutti, että kyllä sinä satulaan osut ja keskityimme koko tunnin siihen, että sain rentoutettua ja pidennettyä omat jalat.

En ole huomannut miten paljon olen jäänyt pitämään jaloilla kiinni enkä sen takia pääse oikein rentoutumaan satulaan. Koska olen niin pitkä ja jalat ulottuvat melko alas olen kipristänyt reisillä ja polvilla ja se on vahvistanut satulasta irtoamisen ja etukumaraa asentoa. Nyt kun sain todellisen pinnistyksen jälkeen rentoutettua jalat (pitenivät varmaan 10 cm) ja etenkin takareidet hölskyivät rentouttaan pääsin ihan eri tavalla istumaan Thorin ympärille. Teimme paljon pohkeenväistöä, täysikaartoja uralta ja pohkeenväistöjä takaisin uralle ja laukassa keskityimme pidentämään ja lyhentämään laukkaa. Jossain vaiheessa tuntia sain pari aivan super hyvää raviaskelta voltilla ja olin aivan haltioissani. Myös laukan sain kivasti lyhennettyä loppua kohden ja Thor kuunteli hyvin apuja. Thor oli muutenkin super tyytyväisen oloinen eikä hötkyillyt yhtään mistään. Oli myös sellainen olo, että sain ihan eri kontaktin Thorin selkään ja tunsin oikein miten se muljahteli allani.

Lähdin sitten siitä juhannuksen viettoon Tiinan koirien Fridan ja Minkan kanssa ja vietimme aivan ihanan juhannuksen hyvien ystävien parissa. Eilen kävimme sitten vielä koirien kanssa irtohypyttämässä Thorin ja kyllä koirista on ihanasti seuraa tallilla. Sääli, että meidän perheen aikataulu ei mitenkään salli oman koiran hankkimista. Kiva kuitenkin, kun tulee aina välillä lainakoiria kylään.

Edit: 
Monika on käyttänyt kuuntelulaitetta tunneilla ja ratsastan jotenkin paremmin mikki päässä. Tuntuu, että rentoudun, kun kuulen valmentajan äänen niin läheltä ja pystyn paremmin olemaan läsnä juuri siinä hetkessä. Jos pelkää ratsastaessa kannattaa ehdottomasti kokeilla mikrofonia. Kirjoitan tästä hieman lisää joku toinen kerta.

Lue myös:
SI-nivelestä
Mind, Body and Soul
ja tutustu Equiterapeutti Håkan Lundellin -sivustoon täällä.

18 comments:

 1. Heippa, olin aivan taysin samassa tilanteessa muutama vuosi sitten kunnes tormasin tahan satula merkkiin ja ihanaa Ilgaan! http://www.stradasaddles.co.uk/
  Ainut satula milla liikkuu hyvin ja jatkaa liikkuen hyvin. Menen minakin karvasatulalla aikas paljon, mutta enemmankin oman istunnan takia kuin hevosen takia. En tieda myyko ja sovittaako Strada satuloita kukaan Suomessa (olen asunut Englannissa 5 vuotta hevoseni kanssa, muutto heinakuun lopussa takaisin Suomeen). Siskoni hevosella on myos Strada ja ainut mika on pelittanyt.
  Eli pahoitteluni jos ei tasta linkista ole mitaan apua, mutta ehka Ilga voisi videon yms avulla auttaa jos ei muuta. Nuo sovitetaan niin, etta laitetaan se satulan runko selkaan ja katsotaan mika rungoista sopii ja sitten saa itse valita siivet ym istuimet. Kasityona tehdaan Englannissa ja siihen nahden £1680 ei paha (nimim. kayttanyt monia tuhansia epasopiviin satuloihin..).
  Terveisia Englannista,
  Linda

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos super super paljon Linda. Tämä on kyllä tämän bloggaamisen parhaita puolia, kun saa hyviä vinkkejä ja apua. Lähdenpä heti selvittämään asiaa.

   Ja tervetuloa kotiin. Mulle oli täysi järkytys muuttaa takaisin Suomeen Australian jälkeen, mutta pikku hiljaa sitä jälleen tottuu asioihin enkä muuttaisi enää minnekään muualle;)

   Delete
  2. No hyva kuulla, etta Suomeen tottuu :) Toivottavasti hevosetkin taas tottuvat (ne on olleet aikas onnessaan taalla kun on 12kk vuodessa ruohoa ja isot laitumet kaytossa). Loysin onneksi Tampereen lahelta paikan missa on todella luonnollinen hevosenhoito prioriteettina niin ei pitaisi olla liian iso jarkytys hepoille.

   Stradan perustaja David myy nyt satuloita EUssa http://www.stradasaddles.eu/index.htm ja nayttavat samalta kuin minun tuo UK Strada, mutta Ilgan mukaan tuossa kenttasatulassa esim ei ole sita alkuperaista Strada runkoa vaan joku muu. En tieda siis onko nuo EU satulat taysin samoja kuin UK. Tosin tasta on yli kaksi vuotta aikaa joten en tieda onko asiat muuttuneet. Luottaisin Ilgaan ja mita han sanoo silla han on on minun kokemukseni mukaan niita harvoja kenet olen tavannut kenelle hevosen hyvinvointi on paljon tarkeampaa kuin bisneksen teko.

   Onnea matkaan!
   Linda

   Delete
  3. Onko Thorin selkä kuvattu? Tai esim SI nivelen aluetta ultrattu? Oma kokemukseni on että,jos heppa vähän väliä kipeyttää selän ei vika ole satulassa välttis vaan selässä, tuo vinous ym,oireet kielii vähän samaa

   Delete
  4. Hei, kyllähän ajatuksena oli ostotarkastuksen yhteydessä kuvauttaa selkä, mutta jotenkin se jäi enkä ole sen jälkeen vienyt selkää kuvautettavaksi. Siihen nähden missä kunnossa Thorin suu ja kaviot ovat olleet olen melko varma, että ongelmia on myös selässä. Eli olet varmaan oikeassa siinä, että pelkästään satula ei ole syypää kipeytymiseen.

   Onko sinulla vinkkejä missä hevosen selkä kannattaisi kuvauttaa ja onko kokemusta erilaisista hoitomuodoista. En henkilökohtaisesti ole oikein innostunut piikittämisestä, koska siinä hoidetaan vaan oiretta eikä syytä. Ja jos on ylipäänsä mitään kokemuksia hevosen selän /si-nivelen alueen ongelmista kuulisin mielelläni lisää.;)

   Delete
  5. Ja onko kokemuksia hyvistä hevospuolen osteopaateista/fysioterapeuteista?

   Delete
  6. Itse olen hoitanut hieromalla Deen samanmoisia ongelmia, muutellut ruokintaa, tutkinut millaisella liikutuksella ja loimituksella hevonen tuntuu parhaimmalta. Silti en koe olevani vielä kovin oppinut, että täysin voisin esim hieronnalla selviittää hevosesi ongelmaa, mutta voin toki auttaa jos kiinnostaa! Myös hevoshieroja Erika Törrönen on ollut kiropraktikko Sybil Moffatin kuunteluoppilaana ja tietää hyvin paljon hevosten SI -nivel ongelmista.

   Delete
  7. Voi kiitos ihana Heidi ihan super paljon avusta. Meillä on käynyt hieroja ja Thoria on "kraniosakraleerattu" säännöllisin väliajoin. Thor on ollut paljon parempi ja suorempi, mutta haluaisin vielä kiropraktikon katsomaan selän jahka siellä on jotain naksautettavaa. Otan kuitenkin mielellään yhteyttä jossain vaiheessa, jos ehtisit tulla
   katsomaan Thorin selän kunnon;)

   Jossain vaiheessa Littorin indikoi, että Thorin selässä voisi olla ongelmia okahaarakkeiden kanssa eli lievää kissing spinesia, joten toivotaan todellakin että syy löytyy muualta. Siihen nähden, että Thoria on ratsastettu luultavimmin liian paljon ja liian kovaa aivan liian nuoressa iässä en kyllä ihmettelisi vaikka siellä on ihan mitä tahansa vaivoja.

   Sinänsä Masilla oli niskanikamavamma ja hermo jumissa ja hyvin sekin meni, joten eiköhän saada selkäoireilu jotenkin rauhoitettua;) Peu en peu.....

   Delete
 2. Minun (puolueellinen) mielipiteeni on, etta kiropraktiikalla saadaan erittain hyvia tuloksia nivelten liikkuvuuden edistamiseen ja juurikin mm. SI-nivel / nivelten "liikkumattomuus" on erittain yleinen ongelma hevosilla. Sybil Moffat on erittain hyva ja kay http://www.dressagecenter.fi/ajankohtaista.html
  Taalta voi lukea lisaa elainkiropraktiikasta http://www.i-a-v-c.com/ ja taalta loytyy tuon koulutuksen kayneet elainkiropraktikot http://ivca.de/global-search/europe/ seka lisaa tietoa elainkiropraktiikasta.

  Terveisin,
  Linda (valmistaudun 3 viikon paasta ihmiskiropraktikoksi Englannista ja syyskuun lopussa elainkiropraktikoksi :) )

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei, haluan ehdottomasti poissulkea juuri SI-nivel -ongelmat. Kyselen Tiinalta jahka pääsisimme jossain vaiheessa käymään Moffatilla.

   Vitsi miten mielenkiintoista. Otatko potilaita vastaan vain Tampereella tai myös muualla Suomessa kun kotiudut?

   Delete
  2. Heippa, ihmispotilaita Tampereella varmaankin enimmakseen mutta hevsoten (ja koirien) suhteen olen ajatellut kayda siella missa kysyntaa on. Ainakin nyt aluksi ja katsotaan sitten miten asiat edistyy :)
   Linda

   Delete
  3. Hyvä tietää. Laitatko viestiä, jos olet tulossa Inkoon suuntaan sitten jossain vaiheessa, kun olette ehtineet kotitutua rauhassa:)

   Delete
 3. Maria ratsasti eilen Emilillä taas aluksi ja ihmetteli jäykkyyttä ja vastustelua voimakkaasti etupäätä avaaviin liikkeisiin (laitettiin vaihteeksi Thorowgood selkään). Otettiin satula pois ja Maria sai aivan uuden ja hyvin toimivan hevosen ratsastettavaksi. Maasakin ratsasti lopuksi hieman ja totesi Emilin liikkuvan aivan eri tavalla. Eli meilläkin on ilmeisesti satulan hankinta edessä. Tiina Sunilla on mielenkiintoisen satulan edustus, mutta hinta on liki tähtitieteellinen. ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei, hienoa kuulla, että ongelma löytyi satulasta eikä ollut muuta vikaa. Onko teillä nyt ollut tuo Thorowgood käytössä pidemmän aikaa? Mitä satuloita Suni myy? Eikö ainakin albioneita? Tuntuu olevan satulaongelma melko monella ratsukolla. Tosi sääli, mutta ainahan me jotain keksitään;) Tulen käymään joku päivä. Voisin ratsastaa Eemelin landelle, niin saisivat vanhemmat moikata;)

   Delete
 4. Ja viimeksi tunnilla Blondin kanssa lähdin aloittamaan satulalla. Blondi liikkui kuitenkin todella nihkeästi, joten otin satulan pois ja sen jälkeen rouva olikin kuin eri planeetalta. Sain jopa pidätellä sitä ravissa! Liikkui hienosti ja mielellään! Onneksi Blondilla on helppo mennä ilman satulaa. Vaikka tunti mentiin opettajan johdolla, ei seuraavana päivänä tuntunut missään! :) - Johanna J

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtavaa, jos ongelma löytyi satulasta ja teillähän ei edes ole ongelmaa koska Blondin selkä on maailman mukavin:) Satula voi olla syy sille, että Blondi oli kauttaaltaan niin jäykkä eikä selkeätä syytä jäykyydelle oikein löytynyt. Nythän Blondi on jo pidemmän aikaa liikkunut todella kivasti satulan kanssa. Olen yhteydessä yllämainittuun Ilgaan ja infoan jahka saisimme häneltä apua satulaongelmiin:)

   Delete
 5. Ruotsalaisen Equiterapeutin Håkan Lundellin sivustolta www.hakanlundell.se löytyy mielenkiintoista luettavaa hevosen selästä ja SI-nivelestä.

  ReplyDelete