Sunday, July 28, 2013

Seesteisempi ratsastaja

"Hengitä Kia"! 

Näin alkoi monet tunnit edellisellä kotitallilla Thorin kanssa. Kävin usein ylikierroksilla ja Thor oli levoton. Kuinka paljon vaikutimme toisiimme on mahdotonta sanoa, mutta kaksi energistä kaveria yhdessä ei ainakaan rauhoita tilannetta. Olen jo vuosia juossut paikasta toiseen ja toukokuussa yt-neuvotteluiden tulos sai miettimään ja pysähtymään. Onneksi! 

Elimistö joka on stressitilassa ei ole terve elimistö ja pahimmassa tapauksessa ihminen kipeytyy fyysisesti, kun psyykkinen hyvinvointi kärsii liikaa. Uskaltaisin sanoa, että sama koskee hevosia. Usein unohdamme miten tärkeätä on, että myös hevonen on mieleltään rauhallinen. 

"Olet paljon seesteisempi ratsastaja nykyään"!

Johanna totesi onnistuneen tunnin lopussa tänään. Vasta kun Johanna sanoi nuo sanat ymmärsin, että niin se todellakin on. Johanna meinasi, että en stressaa niin paljon enkä välitä vaikka kaikki ei menisi ihan putkeen. Olen siitä samaa mieltä, mutta kaikista tärkein asia on omasta mielestäni, että olen rauhallinen. En tule aina kiireisenä ja jo valmiiksi ylikierroksilla käypänä tallille. Ehdin keittää kahvit ja seurata Thoria. Ehdin kävellä ja juosta Thorin kanssa pitkiä matkoja. Ehdin hoitaa satula-asiat, ostaa tarvittavat rehut ja olla mukana kengitystilanteissa. Ratsastus kun on niin paljon enemmän kuin pelkästään fyysistä urheilua. 

Juttelin joogaopettajani kanssa ja hän sanoi, että jooga on ensin fyysistä. Kun joogasta tulee henkistä moni lopettaa. Buck Brannaman sanoo dokumenttiprojektissa Herkkä hevosmies seuraavaa:

"It is not always physical, it is mental. when you have the physical working for you when you are younger, you ride with 90 % physical and 10 % mental. But if you could learn how to use 90 % mental and 10 % physical, you'd be better off. I'm looking for the horse to learn how to follow a feel."

Tässä vielä pari muuta mielenkiintoista Brannamanin ajatusta dokumentista: 

"You want that horse to be an extension of you, but then you don't control your legs. You think you can control just the upper part of the body, but this is a body (showing his whole body). The whole thing is a body. If all of you didn't have a horse with you and I was going to try to talk to you wouldn't that be weird if you would say, hey, I don't have control of my legs and all of a sudden you would just move forward without them."

"You look like one mind and one body. If you get a taste of it, of what I am talking about, you can't get enough of it. You'd rather do that than eat. You may spend your whole life chasing that and that's possible. But it is a good thing to chase".

2 comments:

  1. Kiitos Kia, sait taas ajatuksia mieleen, pohdintoja päälle ja varmuutta hevosteluun. Sinun blogisi on kyllä muotoutunut oikeasti terapiaksi minulle, ja on ihana että jaksat kirjoitella ajatuksiasi jotka sitten täältä leviävät myös meille muille ja auttavat harrastamaan paremmin ja pitämään hevosistamme parempaa huolta. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi kiitos Anu! Kylläpä kommentti lämmitti mun mieltä;)

      Delete