Monday, June 10, 2013

Vaatimustaso nousi ja kaula piteni


Tästä lajistahan on viime aikoina kehkeytynyt ihan hikistä puuhaa, kun sekä Mari ja Johanna ovat nostaneet vaatimustasoa tunneilla. Molempien kanssa olemme harjoitelleet meille kovin vaikeita laukka-käynti-laukka siirtymisiä ja Marin tunnilla teimme paljon vastalaukkaharjoituksia. Nostimme vastalaukan pitkällä sivulla, laukattiin lyhyt sivu, siitä diagonalille ja jatkoimme myötälaukassa ympyrälle. Tunnin lopussa ratsastimme myös kolmikaarista kiemurauraa laukassa, niin että keskimmäinen kiemura ratsastettiin vastalaukkassa.

Marin kurssi oli jälleen hyvä, mutta oma mieli oli hieman muualla. On ollut pari hieman haastavampaa viikkoa, joten en pystynyt keskittymään yhtä hyvin kuin olisin halunnut. Yksi iso asia, josta Mari oli todella tyytyväinen oli Thorin kaulan muoto ja sen pituus. Thorin kaula on "pidentynyt" ja Thor ei jää yhtä helposti kuolaimen taakse. Liike tulee paremmin takaa eteen ja Thor liikuttaa hyvin takajalkojaan. Käynnissä teimme hyvää irrottavaa liikettä, jossa Thorin takaosaa vietiin hieman ulos ympyrältä. Thor tunki helposti oikeassa kierroksessa lapaa vasemmalle ja vasemmassa kierroksessa lapaa sisään eli myös vasemmalle. Jotta saisin paremmin ulkoavut läpi, asetimme taas Thoria oikeassa kierroksessa hieman ulos ja oma paino sai mennä hivenen oikealle.

Thor oli parempi valmennuksen toisena päivänä ja siirtymiset sujuivat paremmin. Olen nyt ratsastanut uudella satulalla pari viikkoa ja uskaltaisin väittää, että pienemmässä D1ssä oma paino meni niin paljon takakaarelle, että siirtymiset eivät sujuneet sen takia. Thorin oli melko mahdotonta pysyä hyvässä tasapainossa, kun istuin takakaarella ja jouduin etukenoon.

Johannan eilisellä tunnilla aloitimme hyvällä jumppaharjoituksella. Aloitimme pitkän sivun voltilla, siitä avotaivutusta, uusi voltti ja sulkutaivutusta. Siitä siirryimme tekemään voltista avotaivutusta ja sen jälkeen voltti, avotaivutus, ravia, takaisin käyntiin ja uusi voltti. Sen jälkeen tehtävän vaatimustasoa nostettiin jälleen ja ratsastettiin voltti käynnissä, avotaivutusta, siirtyminen raviin ja siitä vielä laukkaan. Pitkä sivu avotaivutusta laukassa ja kulmassa siirtyminen käyntiin voltin avulla. Vaikka harjoitus oli vaativa ja saimme tehdä kovasti hommia, niin vaikein osuus oli laukasta siirtyminen käyntiin. Totesimme yhteistuumin, että laukka-käyntisiirtymiset ovat meillä olemattomat, joten ei kuin harjoittelemaan. Johanna on siitä niin mahtava, että hän vaihtaa heti harjoitusta jos tuntuu liian haastavalta. Ja tänään hän painotti perusasioiden merkitystä. Nyt ongelma istuu suurimmaksi osaksi satulan päällä ja täytyisi tehdä vähemmän ja kun pyytää, pyytää enemmän. Yritän hempeillä ja ottaa pieniä ohjasoitteita, mutta on parempi pysäyttää kerran ja sen jälkeen Thor kuuntelee kuin hieman vetää ja sitten taas päästää ja olla muuten vain epätasainen. Kuten Johanna tänään sanoi: "Tuo harjoitus ei ole mikään ongelma Thorille. Se ei vain oikein ymmärrä mitä sinä haluat."

Eli teimme paljon siirtymisiä. Laukka-käyntiä-laukka, laukka-pysähdys-peruutus-laukka, käynti-pysähdys-käynti, käynti-ravi-käynti. Paljon pysähdyksiä ja peruutuksia. Ja tulihan se sieltä. Thor kuunteli ja oli todella hyvin avuilla. Lopulta siirtymiset olivat kuin pumpulia vain ja oli pakko tehdä vielä viimeinen siirtyminen ja nautiskella hieman ravista. Thor on harvemmin tuntunut niin hyvältä.

Pari viikkoa sitten ratsastimme Johannan tunnin alussa oikein hidasta ravia ja vasta kun ravi oli kontrolloitua sain ratsastaa Thoria eteen. Kun ravi oli hyvä ja Thor kantoi kauniisti runkoaan, ravin tahtia pystyi säätämään kevyesti. Harjoituksessa oli tärkeätä kontrolloida ravin tahtia vatsalihaksilla eikä käsien avulla.

Aivan mahtavat valmennukset takana ja odotan taas innolla seuraavia kertoja. Tällä viikolla Thor saa kuitenkin pitää pari vapaapäivää, koska vietämme laatuaikaa rakkaan tyttäreni kanssa. Mikäs siinä vapaapäiviä viettäessä hyvien ystävien ja kauniiden tammojen ympäröimänä laitumella. 

2 comments:

  1. hei, kuka johanna sinua valmentaa? voitko suositella yksityisesti häntä?

    ReplyDelete
  2. Hei, Johannaa suosittelisin kaikille, mutta hänellä ei oikein ole aikaa ottaa uusia oppilaita. Hän ei myöskään suostunut julkaisemaan sukunimeään blogissani. Mutta jos oikeasti kiinnostaa, niin laita viestiä kiaherold(at)hotmail.com ja kerro hieman lisää, niin voin jutella Johannan kanssa;)

    ReplyDelete