Wednesday, June 19, 2013

Kuinka usein ja kuinka paljon?


Voisiko se olla niin, että hevonen voi paremmin kun sillä ei ratsasteta liian usein. Hevosen selkä on yksi hevosen tukipilareista, mutta myös hyvin heikko sellainen. Selkä ei kestä rasitusta eikä sitä ole tarkoitettu siihen, että suuret painot pomppivat sen päällä, jotkut enemmän ja jotkut vähemmän holtittomasti.

Päädyin lukemaan Tunne Hevonen 03/2013 -lehden artikkelin Sami - suuri pieni hevonen. Ja niin se vain on. Piti monta kertaa katsoa miten sopusuhtainen ja lihaksikas poni tepasteli lehden sivuilla. Ponilla tuntuu olevan ylämäkeen liikkuminen jo rakennettu geeneissä*, mutta se mitä tuijotin pitkään ja piti katsoa oikein moneen kertaan oli ponin ilmiselvä suoruus, lihaskunto ja kepeys liikkeessä. Ja siinä tosiaan näkyy "liikkumisen riemu, joka näkyy ja tuntuu joka askeleessa."

"Yleensä treeniä on neljä kertaa viikossa, näistä kaksi on ratsastusta ja kaksi ajoa. Kerran viikossa joko maastoilemme tai Sami saa toteuttaa itseään sille mieluisimmalla tavalla, eli juosten irti kentällä. Talvisaikaan Samin ohjelmaan kuuluu myös rekiajelua tai kentän lanausta, oikeastaan ihan kaikkea voi tehdä, onhan kyseessä varsinainen monikäyttöponi," Leena kertoo (Samin omistaja).

Olen itse tullut siihen tulokseen, että vaihteleva liikunta on mitä parasta kaikille hevosille. Nyt en tarkoita, että kannattaa suoraan heittää valjaat selkään ja lähteä ajolle, mutta sen sijaan, että hevosella ratsastetaan koulua päivittäin voi myös hypätä, maastoilla jne. Mikäli kuitenkin halutaan myös satulatttomia päiviä, ohjasajo on hyvä vaihtoehto. Ossi onkin ohjastanut Thoria joitain kertoja ja tänään sain lainata vempeleet. Oli hieman haastavaa ajaa ja samalla seurata mieheni lasta ja ystävää nuoren Käpyponin kanssa touhutessa. Saimme kuitenkin hieman apua tallinomistajalta ja lopussa homma sujui jo mallikkaasti. Elättelen pientä toivetta siitä, että saisin vielä joku päivä Thorin Ben Simonsénin oppeihin Savijärven Kartanoon.

Ja sinänsä, jos unohdetaan koko selkä. Vaan ennemminkin; kestääkö hevosen pää?

* Tasapainoinen hevonen -artikkelin mukaan, Neutraalissa asennossa hevonen kantaa etujaloillaan n. 58% painostaan ja takajaloilla n. 42% prosenttia. Hevosen pään ja kaulan asento on koko hevosen painopisteen kannalta melko merkityksetön; pään ja kaulan massa on noin 10% koko hevosen massasta.

3 comments:

  1. Mielenkiintoista taas! :)

    Olen hommannut Taaville ohjasajoa varten silat yms. Vielä ohjat pitää hankkia ja odotella, että kenttä saadaan taas käyttökuntoon. Kävin kesäkuun alussa ohjasajokurssilla, jonka piti paljon kilpaillut ja menestynyt valjakkokuski. Innostuin todella ja epäilen tässä olevan Taavillekin loistava liikuntamuoto!

    ReplyDelete
  2. Moi, mistä hommasit nuo silat ja muut? Haluaisin hankkia Thorille kaikki kamppeet. Infoa miten teidän ohjasajo hommelit edistyy. Olisi mukava kuulla. Ja hauskaa juhannusta Elina ja Taavi!

    ReplyDelete
  3. Mie ostin ne käytettynä tuolta yhdeltä FB:n kirpparilta. :)

    Täytyy infota, kun päästään harjoittelemaan! Epäilen, että alku on vaikeaa, mutta eiköhän se sitten siitä lähde sujumaan. Silläkin mietin tuota liikuntamuotona, kun Taavillakin on siellä takana vähän sanomista. Sen on varmasti helpompi liikkua ilman ratsastajan painoa ja jumpata siten itseään.

    Jossain vaiheessa ehkä uskaltaudun kokeilemaan ajamistakin, Taavihan on siinä kuulemma erittäin toimiva. Itse vaan arastelen, kun en ole vuosiin ajanut. :)

    ReplyDelete