Monday, May 13, 2013

Jättäisitkö sinä kengät pois?

Sain lukijalta kysymyksen Eemelin kengättömyydestä ja viime viikolla törmäsin Passion for Riding -blogin kirjoitukseen Kengillä vai kengättä.

Olen ratsastanut monilla kengättömillä hevosilla ja olin mukana kun Eemil the Ardennerilta otettiin kengät pois joulukuussa 2009. Tuolloin ratsastin Eemelillä säännöllisesti ja Eemil muuttui kevyemmäksi ja pehmeämmäksi liikkeiltään. Talvi 2009 meni hyvin vaikka välillä liukasteltiin ja sädemätä vaivasi pidemmän aikaa.

Kesällä 2010 Eemelillä paljastui hiekanmurusten aiheuttamat kaviopaiseet kolmesta jalasta (Eemil oli todella kipeä eikä tahtonut liikkua ollenkaan). Kengittäjä Riina Villanen avasi paiseet ja sairaskengitti väliaikaisesti Eemelin elokuussa. Kengät otettiin uudestaan pois 21 lokakuuta ja talvi meni mukavasti muuten, mutta bootsit eivä tahdo kestää käyttöä etenkään Eemelin kokoisella hevosella, jota liikutetaan aktiivisesti 4-6 kertaa viikossa ja maastoillaan paljon. 2011 kesällä Eemil kipeytyi taas ja päätettiin laittaa kengät takaisin kesäksi. Kengät otettiin vielä talveksi 2011-2012 pois, mutta laitettiin lumen sulaessa keväällä takaisin ja sen jälkeen Eemilillä on ollut kengät jalassa.

Eemil toimi todella hyvin kengättömänä, mutta aina kesäisin jalat kipeytyivät vaikka kaikkialla muualla kuin kentällä liikkuessa käytettiin bootseja. Kesäisin pienet kivensirut 0,5-1mm kokoiset painuivat sisään valkoviihaan ja aiheuttivat tulehduksen.

Kengättömyys toimii erinomaisesti monilla hevosilla, mutta uskon, että hevosen käyttöaste ja elinolosuhteet (kentän ja tarhan pohja, ruokinta, luonnollisen liikunnan määrä jne.) vaikuttavat todella paljon siihen miten hevonen pärjää kengättömänä. Myös kavion laaduissa on suurta eroa.

Kengättömyyteen siirtyminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Olen törmännyt moneen mahtavaan esimerkkiin, mutta myös moneen hevoseen, jotka arkovat jalkoja ja vaikuttavat jopa hieman epäpuhtailta.

Kengättömyydestä on paljon ajatuksia puolin ja toisin ja vähän kuten muissakin asioissa kengättömyys on varmaan kovin tapauskohtaista. Villanen kiteyttää asian mielestäni oikein hyvin: 

"Not every domestic horse needs shoes and it is normal that horses without work or on very light work go barefoot, but very rare are the horses that can fully perform without shoes. At least in Finland where the ground is usually very wearing for the hoofs and we have the icy season when horses need studs and protection on the slippery, rough and hard surface." - Riina Villanen


Lue myös:
Riina Villasen kirjoitus Natural hoof?
Kerettiläisen kengittäjän ajatuksia
Annika Schulmanin ajatuksia kengättömyydestä
Hoitamattomat kaviot 
"Keeping horses shod 365 days a year is a big fault of modern hoof care"
Haastattelu Villivarsa 3/15: Kengättömyys vaatii oikeat olosuhteet
Lähikuvassa Annika Schulman

Kannattaa ehdottomasti lukea: 
Horses and People: When a horse needs shoes -juttusarja
An Inconvenient Hoof
Horses Have Hooves
Eurodressage: Keeping Horses Barefoot: a Healthy Horse From the Ground Up

11 comments:

  1. Meille seitsemällä hevosella ei ole kenkiä(3lämminveristä,3issikkaa ja vuonohevonen) ja mennään ihan pohjan ja hevosen arkomisen suhteen niin, ettei pakoteta menemään kovalla pohjalla jos arkoo paljon.

    Tällä hetkelle ainut joka arkoo välillä pohjia on vasta puolivuotta kengättä ollut lämminveriruuna. Sen kohtalo kaveri arkoi samaten, mutta nyt jo vuoden kengättä ollut eikä aro enään.

    Kavion laadussa on selvästo ero jos vertaa vaikka vuonohevosta ja lämminveristä. Vuonohevonen = laadukas kavio.

    Vielä linkki meijän blogiin -> http://obelixnitpicker.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Olipas ajankohtainen kirjoitus, kun olen taas pitkästä aikaa pohtinut näitä asioita. :)

    Taavihan tuli minulle kengättömänä (neljä vuotta ollut) ja arkoi hiekkatiellä kovasti, vaikka edellisen omistajan mielestä se pärjäsi hyvin ilman.. Kaviot olivat kyllä olleet hoitamattakin pidemmän aikaa, koska vieläkään ei olla saatu niitä suoristettua.
    Joskus haaveilen kengättömyydestä, mutta epäilen sen toimivuutta tällä hevosella, lisäksi juuri lenkkarien kestävyys ja istuvuus mietityttää.

    Elmo-vainaa oli joskus ilman kenkiä, mutta ne kaviot kuluivat ihan liikaa, koska sillä oli tapana "ruopaista" toisella etusella käynnissä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuossa Elina tulee todella hyvä pointti esille. Ei niin väliä onko jalat nakuna tai raudoissa. Hyvää kavionhuoltoa ja kengittäjää ei mikään korvaa ja väärin hoidettuja kavioita voi korjailla vuosia. Masi ontuu jos kenkä on tunnin poissa ja Thorin kaviot ovat todella huonolaatuiset. Olisi sinänsä mielenkiintoista kokeilla mitä Thorin kavioille tapahtuisi, jos kengät ottaisi pois. Parantuisikohan kavionlaatu pikkuhiljaa?

      Delete
  3. Todella mielenkiintoista. Kiitos palautteesta. Eli selvästi joillain hevosilla totutteleminen kengättömyyteen kestää pidempään? Asuvatko hevoset pihatossa? Maastoiletteko kuinka usein ja käytättekö bootseja? Kuinka aktiivisessa käytössä hevoset ovat? Kamala kysymyspatteristo. On vain niin mielenkiintoista kuulla käytännön kokemuksia;)

    ReplyDelete
  4. Meillä oli nyt kengittäjän kanssa puhetta, että Taavi saa kesäksi rolleri-kengät ainakin takasiin (kai ne voisi olla kaikissakin jaloissa?), katsotaan onko siitä apua sen vänkyräsääriin ja takapolveen, kun saa ite asetella ja astella miten parhaalta tuntuu.. ;)
    Toinen mitä mietin, että miten toimisi etuset kengässä (arkomisen takia) ja takaset kengättä jos haluaisi takasille iskunvaimennusta ja vapaata pyörähtämisliikettä?

    Eikös sitä sanota, että kavio vahvistuisi jos on ilman kenkää? Mutta toisaalta, heikko kavio olisi varmaan suojattava tehokkaasti tarhassakin ennenkun se vahvistuu. Hankalaa.

    ReplyDelete
  5. Minä en Suomen vastenmieliset kevät ja syysjäätiköt ja kuivat koppurat hiekkatiet huomioiden ole kovin innostunut kengättömyydestä. Kiitos ei yhtään ylimääräistä "bambi liukkailla jäillä" liukastumista ja jännevammaa meille.

    Kengittäjäthän usein liputtavat, että kavion laatu parantuisi kyllä, jos sen hevosen sisukkaasti pitäisi ilman kenkiä, mutta kyllä siinä harrastelu saattaa pahemman kerran kärsiä kaviolaadun kovettumista odotellessa. Omalla hevosellani on kova kavioaines, sitä ei häiritse tippaakaan jos joku kenkä puuttuu matkasta, mutta en silti kokeilisi noita syys/kevät jäätiköiden vaarapaikkoja vapaaehtoisesti.

    ReplyDelete
  6. Täällä ollaan oltu ilman kenkiä kohta vuosi. Minua innosti kengättömyyteen verenkierron ja kaviomekanismin vapautuminen ja myöskin kavion oman iskunvaimennuksen käyttöönsaaminen. Jossain (http://www.thinklikeahorse.org/index-28.html ) luki vertauksellisesti, että paljaalla kaviolla voi ravata asfaltilla ja silti tehdä vähemmän haittaa kuin kävelemällä asfaltilla. (ei siis tarkoita että hevosta pitäisi tai voisi liikuttaa asfaltilla, mutta se havainnollistaa tuota kavion omaa iskunvaimennuskykyä)

    Tavoittelin myös meille vähempää kuormitusta jänteisiin ja niveliin. Tuntui myös hyvältä, että säännöllisemmällä vuolulla kaviokulma ja jalka-asennot pysyvät enemmän vakaina. Kavio ei ehdi kasvaa pitkäksi.

    Koska maastoilen paljon, tavoittelin myös hevoselle hyvää tuntumaa pohjiin. Ilman kenkiä sanotaan että tuntuma maahan olisi parempi.

    Paljas kavio on yllättävän pitävä myös liukkaalla, ja nastabootsit on keksitty myös. Meillä on ollut sekä nastabootsit että kesäbootsit, mutta ovat jääneet käyttämättä kun ilmankin on pärjätty. Meillä on maneesi käytössä eikä olla oltu pakotettuja lähtemään liukastelemaan jos ei siltä tunnu. Maastot ovat talvella auraamattomia ja auraamaton lumipolku pitää kivasti. Auratuilla teillä liikuttaessa olisi varmasti täytynyt käyttää nastabootseja. Ikinä ei ole ollut niin liukasta etteikö hidastamalla ja varovasti etenemällä olisi päässyt niistä harvoista hankalista paikoista.

    Kun tuli pahimmat kevätliukkaat, eli päivällä plussaa, yöllä jäätä ja tie tarhaan oli aamuisin jäässä niin silloin tasoitettiin kaviota vuolulla ja se auttoi liukasteluun heti. Kengätön vaatii kyllä säännöllistä vuolua ja hoitoa, ei varmaan onnistu yhtä pitkällä vuoluvälillä kuin mitä kengitysvälit saattavat olla. Pientä siistimistä säännöllisesti niin hyvä tulee :).

    Arkomista ei meillä ole ollut koskaan millään muulla pinnalla kuin terävimmällä sepelillä ja jos kovan hiekkatien pinnassa on ollut kiviä. Siirtyminen tien pientareelle auttoi viime kesänä noissa tilanteissa. Nyt kun on käyty ekaa kertaa lumien sulamisen jälkeen vastaavalla pinnalla, niin paljon varmemmin kävelee sepelilläkin eli antura on tottunut tässä vajaassa vuodessa tosi hyvin tuommoiseenkin pintaan.

    Toistaiseksi siis hyviä kokemuksia. Kaverilla on issikka joka ei ole koskaan ollut kengässä ja jos hevonen menee hyvin ilman, ei kannata kyllä vaurioittaa kaviota niillä nauloilla. Minun hevosellani on ollut hyvät kaviot ilmeisesti aina ja nykyään on molemmat kengittäjät kehuneet tiivistä kavioainesta. Kaviot on vain parantuneet kengättömyyden myötä. Kengityksen aikaan valkoviiva oli kiemuroitunut, ilman kenkiä sekin on suoristunut.

    Kengittäjä, joka oli kengittänyt hevoseni siihen asti kun sen ostin sanoi että tämä tulee menemään ihan yhtä hyvin ilman kenkiä kuin kengilläkin, se oli vaan kengitetty kun se on totuttu tapa. Ja kieltämättä kengitys voi onnistuessaan olla varsin helppo ja mutkaton tapa omistajalle. Onhan se kätevää, kun ne popot on aina matkassa.

    Miinuksia ja plussia voisi listata ihan yhtälailla varmaan sekä kengättömyydestä että kengällisyydestäkin. On kätevää, että ne hokit ovat turvaamassa pitävyyttä ja ehkäisemässä pahoja liukastumisia. Toisaalta minä ja hevoseni säästyimme ikäviltä hokinpolkemilta joita taas tallikavereille muutamille ilmaantui. Myös tarhatappelut ovat turvallisempia. Hevoseni tappeli hokillisen hevosen kanssa ja sai hokinreijän kankkuunsa, tappelupukari säästyi haavoitta.

    Hevoseni on erittäin kevyessä harrastekäytössä. Puskaillaan ja ratsastellaan kentällä ja maneesissa. Luulin pitkään että kengättömyys sopii parhaiten juuri tällaisille kevyen työn hevosille. Nyt olen kuitenkin kuullut että jopa joidenkin tallien laukka- ja ravihevoset kilpailevat ilman kenkiä. Siinä vasta ihmetystä riittääkin, miten se on mahdollista.

    ReplyDelete
  7. Bessie: Noista bootseista olen minäkin kuullut, mutta kun ne pitäisi sinne tarhaankin pukea liukkailla keleillä ja täysihoitotallilla asutaan, niin.. enpä laskisi sen varaan, että tallimestarin työinto riittää moiseen puuhaan.

    Tarhanahinoissa lienee aika sama, olisiko jalassa tuommoinen bootsi vai hokkikenkä, mutta lähden kuitenkin siitä ajatuksesta, että kaveri sen mukaan, ettei tarvitse alkuselvittelyiden jälkeen perää heilutella - ja johtoasema selvitetään mielellään kesäkaudella, ei hokkiaikana :) Mutta hyvä pointti ehdottomasti myös puolesta puhumiseen.

    Polkemiltahan säästyisi aivan varmasti, mutta toisaalta- jos ei ole ihan umpikohelo hevonen niin aika nopeasti ne oppivat.

    ReplyDelete
  8. Laura: Joo, kyllä bootsien laittamisen joutuu opettelemaan ja uuden opettelu on aina vähän säätämistä. Kun sen oppii niin sitten on yhtä kätevää kuin suojitus. Mutta tuon kynnyksen takia tiedän minäkin, että ainakaan isolla täyshoitotallilla niitä ei laiteta :(, ja kun sen työmäärän tietää niin onhan se ihan ymmärrettävää. Meillä ei tarha ainakaan vaikuttanut talvella liukkaalta, perus lumipohja. Mutta joo, ei ongelmaton vaihtoehto kylläkään jos joutuis tarhaan bootsittamaan.

    ReplyDelete
  9. Ainiin ja nastabootseista vielä että varmaan semmoisen 10 nastarivin potkaisulla saa pahaa aikaan, mutta meidän bootseissa on nastat, ei hokkeja, eli ne eivät tekisi niin syvää reikää. Mutta tämä nyt oli sivuseikka :D

    ReplyDelete
  10. Kiitos myös Laura ja Bessie kommenteista. Olette aivan ihania kun jaksatte jakaa ajatuksianne ja käytännön kokemuksia täällä blogissa.

    ReplyDelete