Thursday, May 16, 2013

Ihminen stressaa, hevonen ei

Tässä tilanteessa taisi äiti stressata enemmän kuin hevonen ja tytär:) 

Eksyin Heidi Pätsin mielenkiintoisesta artikkelista, Ajatuksia rehuteollisuudesta Hevostietokeskuksen sivuille ja päädyin lukemaan Study: Horses Not Stressed by Inexperienced Riders

Jos hevosella on kaikki hyvin, stressaako se eritasoisia ratsastajia? Inhimillistämmekö hevosia ja ajattelemme, että ne stressaavat jossain erityisessä tilanteessa? Voisiko se olla niin, että hevonen ei oikeasti stressaa, mutta me aiheutamme stressireaktion pelkästään ajattelemalla, että hevonen kuitenkin stressaa? Mielenkiintoinen tutkimus sinänsä. Mustavalkoistahan tämä homma ei sinänsä koskaan ole, mutta jälleen ajatuksia herättävä kirjoitus.

3 comments:

 1. Niin, se olisikin mielenkiintoista tietää, että kumpi stressaa ihmiselle stressaavissa tilanteissa; ratsastaja vai hevonen. Uskon ensimmäiseen. Kyllä se sieltä selästä tai vaihtoehtoisesti jostain aiemmin tapahtuneesta traumasta - mikä sekin ihmisen aiheuttama - on peräisin.

  Hevoset tottuvat lähes mihin vain. On ollut hauska huomata ihan päivittäisiä asioita, mistä hevosten pitäisi stressata - vaan ei. Esim tarhaukseen liittyen. Aikaisemmilla talleilla hevonen on huutanut iltapäivällä sisälle (kun kaikki muutkin on tulleet sisälle), mutta nyt, kun kaikki hevoset ovat iltaan asti ulkona, hevoset eivät todellakaan huutele tarhoistaan keskellä päivää, että hei, me halutaan sisälle ;)

  ReplyDelete
 2. Ihan totta Jilla. Musta toi on äärimmäisen kiinnostavaa, että hevoset "ylitotutetaan" rutiineihin ja klo 16.00 kaikki juoksevat hulluna ympäriinsä koska odottavat iltaruokaa. Juttelin joskus heppaystävien kanssa siitä, että hevoset rakastavat rutiineja, mutta eivät voi hyvin liian tarkoista rutiineista. Loppujen lopuksi ne vaan stressaantuvat niistä. Tai onko kyse edes rutiineista? Nykyisessä tallissa hevoset tulevat samoihin aikoihin sisälle illalla, mutta ovat melkein aina rauhallisia ja tyytyväisen oloisia. Vaikuttaako esimerkiksi heinän määrä (joillain talleilla annetaan heinää edelleen vain kolme kertaa päivässä) ja nälkä pääsee yllättämään. Mene ja tiedä, mutta niin mielenkiintoista pohtia näitä asioita;)

  ReplyDelete
 3. Niinpä. No, meillä tarjoillaan 4 krt päivässä heinä, ja silti tarhassa saattaa joskus olla joku, joka saa riekkumiskohtauksen ennen sisään tuloa - ei kuitenkaan kukaan mitenkään systemaattisesti, eli nämäkin kaksi asiaa pitää muistaa erottaa toisistaan - normaali leikkiminen ja hysteerinen sissän huutaminen. Sitten kun hevoset ovat laitumella, ei kukaan tasan kyllä rieku illalla ;)

  ReplyDelete