Sunday, March 10, 2013

"Luota siihen, että se pysyy siinä"

Ai että oli ihanaa päästä Marin kurssille. Mari valmensi meitä viimeksi heinäkuussa, joten oli korkea aika päästä taas Marin valvovan silmän alle. Myöhästyimme hiukan tunnilta, sillä Masi, Pena ja Leena- Fia karkasivat Gunssanin tallilta. Hevoset olivat jo melko pitkällä, kun Riikka soitti joten ei kun autoon ja leikkimään city-cowboyta. Saimme kuin saimmekin hevoset käännettyä takaisin kotiinpäin, mutta en voinut jättää Riikkaa keskelle autotietä kolmen hevosen kera. Onneksi ei käynyt kuinkaan ja pääsimme matkaan entiselle kotitallillemme Riikan ja Thorin kanssa. 

Thor ei ole ollut parhaimmillaan parin viimeisen viikon aikana ja heittää helposti takaosaa laukassa oikeassa kierroksessa uran sisäpuolelle. Nyt Thor oli kuitenkin melko tasainen ja hyvän tuntuinen tunnin alussa. Työskentelimme perusasioiden parissa, teimme hieman avotaivutuksia ja ratsastimme kolmeneljäsosa uraa. Teimme ravi-laukka siirtymisiä ja lyhensimme ja pidensimme laukkaa.

 Tärkeimmät asiat jotka jäivät mieleen Marin kommentteja lainaten: 
 • Yritä saada sellainen fiilis, että se menee itsestään, että se on helppoa. Niin että voit vain istua hiljaa ja tasapainoitella pienillä puolipidätteillä lantiosta.
 • Jos se painaa vasemmalle oikeassa kierroksessa, niin siirrä lavat sisään. Eli työnnä hevonen hetkeksi oikealle ja sitten annat ravata suoraan taas. Älä koskaan anna sen nojata ulkolapaan. Eli kaiken a ja o on että se on suora. Kaikilla hevosilla on toinen puoli vähän painavampi kuin toinen. Älä anna sen koskaan nojata sinne painavammalle puolelle vaan siirrät sen paino heikommalle puolelle. 
 • Yritä saada hevonen taipumaan sisäpohkeen, kantapään ja hartian takia eikä sisäohjan takia.
 • Jos sinulla on sellainen olo, että hevonen lähtee pois siitä peräänannosta minkä haluat, niin korjaa yläkropalla ja vatsalihaksilla, ei käsillä. 
 • Avotaivutus: aloita pitkä sivu voltilla. Ryhdistä hevosta omalla istunnalla. Avotaivutuksen aikana, kädet hiljaa ja anna vain mennä. Sisäpohje lähellä, pehmeä sisäpohje ja lantiosta puolipidätteet. 
 • Peruslaukka on nyt hyvä, nyt siihen pitää saada eri vaiheet.  
 • Kun lyhennät laukkaa se tarvii enemmän energiaa, kun silloin kun lisäät laukkaa.
 • Kun tunnet, että Thor on hyvä kevyessä ravissa istu alas harjoitusraviin. Jos tahti muuttuu ja Thor ei pysy peräänannossa jatka keventämistä. Vasta kun Thor on hyvä kun istut alas nostat laukan. Jännittyneeseen selkään ei kannata istua alas. 
Omasta istunnasta:
 • Hae rento oikea hartia ja käsi.
 • Käytä enemmän keskivartaloa ja lantiota ei kättä.
 • Polje sisäkantapää oikeassa kierroksessa eteenpäin, niin paino pysyy sisällä oikeassa kierroksessa.


Tunti oli aivan mahtava. Tunnin lopussa tunsin miten sain ravia hidastettua lantion avulla ja se tuntui super hyvältä. Ehkä tärkein asia oli oman istunnan ongelmien korostaminen, mutta myös luotto hevoseeni. Mari sanoi monta kertaa, että luota siihen että Thor pysyy siinä ja tekee asiat oikein.

Lopputunnista Thor työnsi jälleen takaosaa oikealle ja liikkui vinosti. Mari korjasi tilanteen rauhallisesti pyytämällä meitä siirtymään käyntiin ja auttoi maasta käsin korjaamaan istuntaa. Mari tarkensi, että ongelma ei niinikään ole oikean pohkeen läpiviennissä vaan siinä että olen hieman vino oikealle (tai ennemminkin käännyn vasemmalle oikeassa kierroksessa). Mari korjasi lantion asentoa ja jossain vaiheessa tuntui, että istuin jo hieman suorempana. Jatkoimme sitten vielä ravissa ja ravi oli suorempi ja parempi. Thor oli vielä eilen maastossa myös melko vino ja tänään Rannvi sanoi, että Thorin vasen takajalka oli aika jäykkä. Thor kaatui perjantaina kentällä suoraan vasemmalle kankulle, joten arvelin että se saattaa olla syy jäykkyydelle. Rannvi hoiti Thorin tänään, joten toivottavasti hoito helpottaa hieman oloa.

Marin mielestä Thor oli aiempaa tasaisempi ja odotan nyt innolla huhtikuun valmennusta Riihimäellä. Pidän kovasti Marin lempeästä tyylistä ja siitä, että hän hakee ongelman ratkaisua ratsastajan istunnasta ja korostaa aina istunnan tärkeyttä ja käden kepeyttä. Ja SUURI KIITOS Saijalle, joka jaksoi jälleen kuvata tuntia. Ja iki-ihanalle Riikalle, joka oli mukana avustamassa.

Ja vielä pitää lisätä, että suurin plussa koko päivänä ja joka ilahdutti kovasti oli kyllä Thorin rauhallisuus. Thor käyttäytyi koko päivän ajan niin hyvin eikä stressannut mitään. Olin todella ylpeä pikku komistuksestani.

No comments:

Post a Comment